Gorica je bila, kot smo zapisali že nekajkrat, z drugim mesto najprijetnejše presenečenje minule sezone. Sinje-modri so zaostali zgolj za Mariborom, za svojim hrbtom pa pustili Olimpijo, Domžale in Celje, ki so imeli vsaj na papirju močnejšo zasedbo in tudi bogatejši proračun.


Ob tem je Miran Srebrnič priložnost ponudil še nekaj mladcem in na prvoligaški sceni uveljavil nekaj novih orožij. V to skupino nogometašev spada tudi Matija Boben, ki se je na sever Primorske preselil v začetku leta 2016, v letošnji sezoni pa se je uveljavil v začetni enajsterici Gorice, saj je odigral 25 tekem. Prav visokorasli branilec je bil nekaj dni pred včerajšnjim pričetkom priprav tudi naš sogovornik. “Mislim, da sem odigral zelo dobro sezono, odkar sem prišel v Gorico sem precej napredoval. Všeč mi je, da sem držal konstanto ter dobil zaupanje trenerja, saj sem zadnje pol leta redno igral. Menim pa, da lahko pokažem še veliko več,” je svoje predstave ocenil pomemben člen goriške obrambe.

Tudi nekdanji član angleškega Boltona priznava, da so bila uradna pričakovanja nekoliko skromnejša, a so si v moštvu skupaj s trenerjem Srebrničem zadali visoke cilje. “Pričakovanja so bila povezana z obstankom v ligi. Toda zadali smo si visok cilj, trener Srebrnič je na prvem treningu dejal, da gremo v lov na prvaka. Čeprav so bila takšna pričakovanja nerealna, smo štartali zelo ambiciozno, igralci smo si želeli Evropo,” priznava 23-letni nogometaš, ki je razkril tudi recept, da so Goričani spomladi izgubili zgolj enkrat in si v zadnjem krogu zagotovili tudi naziv podprvaka: “Še izboljšali smo ekipni duh in homogenost ekipe. Dobro smo se morali pripraviti in tudi v vsako tekmo smo šli odlično psihološko pripravljeni, kar se je obrestovalo na koncu.”

Foto: Zala Anzelc

“Zadnje štiri tekme so odločale, če bomo igrali Evropo ali pa bi lahko bili na koncu še šesti. Rekli smo, da gremo na vse ali nič ter vsako tekmo na zmago. Mislim, da se nam je dobro izšlo, kajti pokazali smo karakter in to se nam je obrestovalo,” se na zaključek sezone spominja nekdanji član Ivančne Gorice, Interblocka in Triglava, v dresu katerega je v sezoni 2013/14 doživel tudi prvoligaški krst. Boben, ki je prve nogometne korake storil v Kočevju, od koder tudi prihaja, se z veseljem spominja tudi zadnje domače tekme in skalpa Olimpije, s katerim so Goričani potrdili Evropo in storili pomemben korak k drugemu mestu: “Vzdušje je bilo izjemno, tudi podpora s tribun je bila odlična. Tekma je bila odločilna, kajti Celje in Koper sta nam dihala za ovratnik, vendar se mi zdi, da smo odigrali vrhunsko tekmo, saj smo vsi dali vse od sebe.”

Pred Gorico so ob Ljubljančanih pokleknili tudi Mariborčani, kljub visokemu porazu v Domžalah pa so Goričani presenetili tudi aktualnega prvaka. Kot smo že omenili, so imeli navedeni klubi vsaj na papirju kakovostnejšo zasedbo. Kaj je presodilo na igrišču? “Glavni razlogi za uspeh naše ekipe so vrednote kluba, kot so homogenost, ekipni duh ter trdo delo. Kombinacija vsega tega prinese željo na igrišču ter psihološko premoč,” ugotavlja Boben, ki je bil januarja tudi del B reprezentance. Ob tem branilec Gorice ni pozabil niti na pomoč navijaške skupine Terror Boys: “Mislim, da imata z izjemo Gorice navijaško skupino zgolj Maribor in Olimpija, pomeni pa zelo veliko. V tistih trenutkih, ko se tekma lomi, navijanje ter prepevanje navijaških pesmi pomenita ogromno.”

Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Tudi Boben je po besedah trenerja Mirana Srebrniča med igralci, ki mu snubcev ne manjka. Sam je o svoji usodi še skrivnosten, a ob tem poudarja, da lahko odmevni prestopi zgolj dvignejo ugled Gorice v tujini. Nenazadnje so se s severa Primorske širom po Evropi podali že številni nogometaši. “Prestopi lahko zgolj dvignejo nivo Gorice. Z dobrimi prestopi lahko Gorica ime dobi tudi v Evropi. Klub ima dober pomladek in mislim, da je to okolje dobro za vsakega igralca. Nihče ne pride po denar, ampak izključno za to, da napreduje ter pokaže svoje znanje. Cilji so dobro zastavljeni in za Gorico se ni potrebno bati,” optimistično napoveduje Boben.

Kako v novo sezono? V minuli so sinje-modri točke pridno osvajali tako doma kot na gostovanjih, takšen pa bo tudi letošnji recept. “Vsako tekmo smo šli na zmago, ne glede na to, kje smo igrali. Zdi se mi, da je pred domačim občinstvom lepše igrati, saj hočeš dati še nekaj več od sebe. V gosteh je pritiska manj, ampak na splošno ni velike razlike, vsaka tekma je zgodba za sebe,” zaključuje Boben.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Denis Vöröš
Naloži več novic iz Intervjuji

Dodaj odgovor

Poglejte še

Pungaršek: Držimo niz neporaženosti

Celjski nogometaši so se danes pomerili z drugoligašem iz Radomelj in po 120 minutah igre …