Junak včerajšnje resda minimalne zmage Maribora je bil predvsem Marko Šuler. Ne le zadetek, pod katerega se je podpisal že v peti minuti, zelo dobro je odigral tudi v obrambi, kjer je kar nekajkrat moral krpati luknje in loviti hitronoge nogometaše kazahstanskega prvaka.


“Najpomembneje je, vsaj iz mojega vidika, da nismo prejeli zadetka. Ničla je bila zaželjena in odgarana. V napadu pa, če se le da… Imamo te sposobnosti in zakaj jih ne bi izkoriščali. Gre za detajl, ki je odločil oziroma nam dal pred gostovanjem v Astani, kjer mislim, da bo pravi pekel, določeno varovalo,” je po tekmi uvodoma dejal izkušeni Korošec, ki je še enkrat več potrdil, da najboljše predstave v mariborskem dresu ponavadi kaže prav v evropskih obračunih in takrat, ko je to najbolj potrebno.

Šuler, ki je kot zadnji prišel iz slačilnic in Ljudski vrt zapustil šele nekaj minut pred polnočjo, je bil precej iskren in priznal, da so s soigralci trpeli: “Imam občutek, da smo zelo trpeli. Obramba je bila konstantno pod pritiskom. Že dolgo se po tekmi nisem počutil tako izmučenega. Ne, da bi bilo tako težko fizično, ampak ni enostavno držati osredotočenosti v vsakem trenutku. Enostavno nismo imeli posesti žoge, nismo je zadrževali in smo posledično trpeli. To je zagotovo posledica tega, da so oni že v ritmu tekem. So v pogonu, odigrali so že več kot dvajset tekem. Mi smo odigrali šele tretjo tekmo, če štejemo tekme, ko smo odigrali vseh devetdeset minut. Za nas je šele začetek prvenstva in ne moreš biti v najboljši formi, ampak mislim, da smo na pravi poti. Priprava je bila prava in tako tekmo smo pričakovali. Na koncu imamo pred gostovanjem dobro popotnico.”

"Že dolgo se po tekmi nisem počutil tako izmučenega." (Foto: Aleš Cipot)
“Že dolgo se po tekmi nisem počutil tako izmučenega.” (Foto: Aleš Cipot)

Kljub zmagi pa nekdanji reprezentant poudarja, da imata obe ekipi še vedno izenačene možnosti za napredovanje, o potniku v tretji krog kvalifikacij odločal obračun v Kazahstanu, za katerega pa Šuler pravi, da bo pravi pekel: “Pri meni osebno se ni spremenilo nič. Še vedno imata obe ekipi izenačene možnosti za napredovanje.  Zadetek je varovalo, če gre karkoli narobe, da imaš vseeno nekaj, kar te lahko obdrži nad gladino. Kljub temu moramo iti na zmago, čeprav osebno pričakujem še težjo tekmo. Tudi oni so računali na to, da bo tekma odločena v Astani, tako so se postavili bolj zaprto in spremenili nekaj stvari. Čaka nas še pekel, tudi na umetni travi, dolga pot in natrpan urni, tako da bo potrebno strniti vrste, odgarati in trpeti, saj mislim, da so Kazahstanci morda celo najtežji nasprotnik Maribora v začetku kvalifikacij.”

Pa so Kazahstanci Šulerja morda presenetili? “Upal sem, da bodo vsaj malce popustili, čeprav so me presenetili,  da so, bolj kot ne, držali disciplino skozi celotno tekmo. Bile so priložnosti, da bi jih kaznovali oziroma presekali, predvsem Tavares je imel izredno priložnosti. Tako bi morda dosegli še kakšen zadetek in popotnica bi bila povsem drugačna. Škoda, ker bi se dalo. Glavni cilj je izpolnjen, opravili smo polovico dela, vendar nas čaka še glavna polovica, po mojem mnenju tudi težja,” je nekaj zapravljenih priložnosti objokoval Šuler, ki je za dobro igro pohvalil tudi Marwana Kabho, ki se sicer še ni povsem vklopil v sistem Maribora, a že sedaj odigral na visokem nivoju.

Foto: Aleš Cipot
Šuler je za prikazano predstavo pohvalil tudi novinca Marwana Kabho. (Foto: Aleš Cipot)

Če sta se Šuler in Kabha izkazali, pa nekateri posamezniki niso bili na nivoju iger, ki so jih prikazali v preteklosti in bi jih od njih pričakovali tudi tokrat, je bil zato morda kriv tudi pritisk, za katerega se zdi, da je letos še večji kot v preteklih letih? “Milan Miklavič, trener, ki ga zelo spoštujem, mi je v preteklosti dejal, da je lahko narediti uspehe, ponavljati jih je zelo težko. Prejšnja sezona je bila za Maribor res mejnik in fenomenalno bi bilo to ponoviti še enkrat, kar pa je, kot sem že dejal, v nogometu najtežje. Delamo dobro, potrebno bo trpeti, pot je še dolga. Najprej nas čaka pekel v Astani, nato pa bomo gledali naprej. Odvisno bo tudi od žreba, saj ekipe kot je Maribor potrebujejo tudi nekaj sreče pri žrebu.”

Mariborčane je v obračunu z Astano spodbujalo kar deset tisoč in pol gledalcev, kar je rekorden dosežek za uvodno evropsko preizkušnjo vijolic: “Moram reči, da Maribor premika tudi te mejnike. Upam, da bo za sabo potegnil pol Slovenije. Fenomenalno je, da pridejo na tekmo prvega kroga v takem številu, tega nisem navajen niti iz večjih klubov, v katerih sem igral. To mesto ima dušo in se mi zdi, da nas ljudje cenijo. Nekako jim vračamo to delo, ker garamo in se, ko ne gre, tudi mučimo in to gledalci čutijo, zato jim res vsaka čast. Ko je težko, ti dajo dodatne energije. Nima Maribor zastonj takšne tradicije od reprezentance pa do kluba. Ta stadion ima dušo, jo bo imel in to se ne bo spremenilo.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Zmaji proti Azerbajdžancem, Rusom, Srbom in Izraelcem

Novi strateg ljubljanske Olimpije Savo Milošević bo svoje varovance pred začetkom nove sez…