Nekaj časa je že minilo od sodelovanja italijanske Parme in Gorice. Italijanski prvoligaš je v letu 2014 zašel v velike finančne težave in bankrotiral, a se je hitro pobral in vrnil med elito v Italiji. Zaradi tesnega sodelovanja s Parmo je bila takrat v velikih finančnih težavah tudi Gorica, a je na srečo slovenskega nogometa izplavala iz teh težav. Goričani so v sezoni 2013/14, ko so še sodelovali s Parmo osvojili tudi pokal Slovenije, kar je za vrtnice bila tudi zadnja lovorika. V finalu pokala so na Bonifiki z 2-0 premagali favorizirani Maribor.


Ekipo je takrat vodil italijanski strateg Luigi Apolloni, ki ima danes glavno besedo pri Modeni, ki nastopa v Serie C. Na finalni tekmi z Mariborom je v začetno enajsterico uvrstil samo enega Slovenca in sicer je tekmo od prve minute začel Amedej Vetrih. Največjo nogometno kariero je uspelo narediti Gianluci Lapaduli, ki je med drugim tudi relativno uspešno nosil dres velikega Milana, trenutno pa v Serie A nastopa za Lecce in je v letošnji sezoni dosegel 7 ligaških zadetkov. V tistem obdobju v Gorici je v napadu sodeloval skupaj z Massimom Codo, ki je danes član vodilne ekipe Serie B, Beneventa.

Finalno tekmo je takrat z dvema zadetkoma odločil rezervist Francesco Finocchio. Italijan z brazilskim potnim listom je v letošnji sezoni član Mantove, ki nastopa v četrti italijanski ligi. Med vratnicama goričanov je takrat stal Alex Cordaz, ki je v letošnji sezoni prvi vratar Crotoneja v Serie B in je branil prav na vseh tekmah za svojega delodajalca. Slovenska nogometna javnost se bo zagotovo spomnila tudi Abela Giglia, igral je na položaju osrednjega branilca. Gigli je kasneje igral tudi za Maribor in velja za enega slabših nakupov Zlatka Zahoviča v vsej zgodovini, danes pa je ta somalijski reprezentant brez kluba.

Mesto drugega osrednjega branilca je takrat zasedal Marco Modolo, kapetan Venezie v Serie B in eden njihovih najbolj standardnih članov. Omeniti velja tudi vezista Misuraca Gianvita, član Pordenoneja in zelo lepo zbira minute v drugi italijanski ligi. V letošnji sezoni se mu je uspelo tudi enkrat vpisati med strelce.

V prvem planu so pod vodstvom Apollonija takrat igrali še Alessandro Favalli, Ronaldo Vanin, Luca Beradocco in Filippo Boniperti, ki danes nastopajo v nižjih italijanskih ligah ali pa so brez delodajalca. Na klopi za rezervne igralce pa sta se na finalni tekmi znašla tudi še dva Slovenca in sicer Alen Jogan, v tem času je kariero že zaključil in Matija Širok, ki si kruh služi v Cipru pri Pafosu.

Slabih šest let kasneje zaseda Gorica 2. mesto v drugi slovenski nogometni ligi in za vodilnim Koprom po 20. krogu zaostaja za tri točke.

Avtor:Urban Podvratnik

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od admin
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Znana prva okrepitev Olimpije?

Pred dnevi je predsednik Olimpije Milan Mandarić napovedal evropske okrepitve. Na plano je…