Po končani sezoni 2013/14 vam na ogled ponujamo pregled navijaških koreografij. Kot se spodobi za vsak dobro organiziran klub so tudi navijači velik del kluba, v Sloveniji pa na žalost ne moremo govoriti o tako množični podpori kot v tujini, pa kljub temu, ‘ultrasi’ predstavljajo velik delež gledalcev na stadionih po Sloveniji…


Ultras skupine v Sloveniji niso razvite v takšnem številu kot bi se to morda spodobilo, a lahko poudarimo, da trenutno v Prvi ligi Telekom Slovenije delujejo ultras skupine ljubljanske Olimpije, ki se imenuje Green Dragons, mariborske Viole, goriški Terror Boysi, koprski Tifozi, celjski Grofje, velenjski Knapi, kranjski Small Faces in novomeški Manekeni, večina od njih pa v manjšem ali večjem številu podpira svoje ljubljence. Poleg omenjenih skupin velja omeniti še murskosoboško skupino Black Gringos, Gorgone iz Lendave, trboveljsko Torcido in Crazy Boyse iz Zagorja. Vse omenjene skupine so ali so bile tudi velik del nogometnega kluba, saj so s svojo bučno podporo in koreografijami dale igralcem dodaten motiv, zagon in spodbudo. Na žalost vseh pa v ‘ultras kulturo’ spadajo tudi neljubi dogodki, zaradi katerih je v veljavo vstopil tudi zakon o navijačih, ki je še eden v kopici neposrečenih zakonov.

VIOLE MARIBOR
Viole so v zadnjih letih, odkar igrajo tudi pomembno vlogo v evropskem nogometu, prikazale nekaj izjemnih koreografij. Velja omeniti, da tudi sami igralci Maribora zelo radi omenjajo mariborsko publiko kot dvanajstega igralca. Številčno v zelo lepi številki so Mariborčani odšli na Malto, ko je Maribor igral proti Birkirkari, v Ljudskem Vrtu pa zapolnili svoj sektor. Po Birkirkari je sledila tekma proti ciprskemu APOEL-u, kjer so Viole ustvarile fantastično vzdušje in s koreografijo, za katero so prepotovali pol Evrope, dali jasno vedeti, da si želijo zimo dočakati v Evropi. Po napredovanju v končnico kvalifikacij Lige Prvakov, je Maribor čakala Viktoria iz Plzna. V Ljudskem vrtu so ponovno zablestele Viole, ki so še enkrat več dokazale, da so pomemben člen kluba in še enkrat več pripravile odlično koreografijo. Še pred povratno tekmo so Mariborčani številno obiskali tekmo v Plznu, kjer so Viole pripravile tudi organizirano koreografijo, ki je vsekakor spodbudila igralce, katerim se na koncu tekme na žalost ni izšlo. Kasneje je sledila Evropska liga in tri domače tekme proti Wiganu, Rubinu in Zulte Waregenu. Prav proti Wiganu so Viole pred začetkom tekmo vnovič pripravile enostavno koreografijo, ki pa je imelo jasno sporočilo. Na domači sceni so Viole tekme obiskovale manj številčno kot v evropskih tekmovanjih. A več kot očitno je, da štajersko prestolnico prebudi derbi Maribora in Olimpije. Na vseh medsebojnih obračunih, ki so bili odigrani v minuli sezoni, so ravno v derbiju, ki je bil igran 3. maja, Viole prikazale kaj pomeni kapetan Tavares publiki v Ljudskem vrtu. Pred tem so derbije krasile predvsem pirotehnična sredstva, kot so recimo bakle in stroboskopi, ki dodajo dodatni čar samemu dogajanju na zelenici. Omeniti velja še pokalni obračun Maribora in Olimpije, kjer so Viole na domačem igrišču z dvema velikima zastavama in napisom Maribor uprizorile všečno koreografijo.

Foto: Jure Banfi

GREEN DRAGONS LJUBLJANA
Kljub temu, da Olimpija ni imela dobre sezone, so bili navijači na severu tisti, ki so igralcem zmeraj stali ob strani ter tudi jasno in glasno opozarjali na napake vodstva Olimpije. Začetek sezone je bil za Green Dragonse nekoliko bolj številčen. Prva evropska preizkušnja proti Žilini je dala Ljubljančanom, ki so v veliki številki obiskali sever stadiona Stožice, kjer so locirani domači Green Dragonsi, dodatnega zagona. Slednji so uprizorili odlično vzdušje in koreografijo z zastavicami in folijo. V Žilini smo pravtako lahko videli solidno številko Ljubljančanov, a kaj več kot navijanja in spodbujanja igralcev ni bilo opaziti. Po izpadu iz Evrope je za Dragonse ostala le domača scena, kjer pa večje motivacije proti Triglavu, Domžalam in ostalim ekipam ni bilo. Kljub vsemu se je oktobra pripravljal spektakel, saj je navijaška skupina Green Dragons praznovala 25 let lastnega obstoja. Še pred tekmo s Celjem so Dragonsi v središču Ljubljane uprizorili odlično predstavo, ko so ob Ljubljanici prižgali zelene bakle in s tem prebudili mestno središče. Odlično vzdušje se je nadaljevalo tudi na tekmi s Celjem, ko je bil 19. oktobra na Stožicah v zgodovino Dragonsov zapisan poseben dan. Tokrat se je na severu napram ostalih prvenstvenih tekem zbralo veliko število navijačev, jedro skupine Green Dragons pa je poskrbelo za organizirane koreografije in bakljade skozi celotno srečanje. Poleg omenjenega je stadion Stožice zaznamovalo tudi prelepo vzdušje. Kasneje je številka ljubljanskih navijačev usihala, tudi zaradi že omenjenega spora s predsednikom Izetom Rastoderjem. Skozi celotno sezono so navijači že večkrat omenili in jasno izrazili skrb glede prihodnosti kluba in bodo očitno ostali edini, ki bodo to počeli tudi v bodoče, edini korak naprej pa so Dragonsi sprejeli s sklepom, da bodo v novi sezoni bojkotirali članske tekme Olimpije. To bo že drugi bojkot navijačev Olimpije v zgodovini navijaštva v Ljubljani.

Foto: SPS, Fotoultras

TERROR BOYS NOVA GORICA
Goričani so v letošnji sezoni doživeli vrhunec v finalu Pokala Slovenije, kjer so uprizorili odlično vzdušje in dokazali, da ima tudi Nova Gorica podlago za odlično navijašk0 skupino, ki je v preteklosti igralce že ponesla do naslova državnih prvakov. Na žalost so na domačem stadionu nekoliko odmaknjeni od ostale publike, a kljub temu so v letošnji sezoni ničkolikokrat uprizorili lepe predstave, s koreografijami in pirotehničnimi sredstvi pa so dali še dodaten čar k dogajanju v Športnem parku Nove Gorice. Tribuno Terror Boysov, ki so se v minuli sezoni redno udeleževali tudi gostovanj, so skozi celotno sezono krasile predvsem zastave v barvi kluba, čedalje večje zanimanje za nogomet v Novi Gorici pa daje optimizem tudi za domačo navijaško skupino in njen razvoj.

Foto: Jure Banfi, Fotoultras

VELENJSKI KNAPI
Velenjčani so ob ustanovitvi in obuditvi navijaške skupine bili dodatna moč Rudarja in tako je bilo tudi v prejšnji sezoni. V Velenju so sezono oddelali z rezervo, saj bi lahko bili veliko bolj številčnejši že zaradi odličnih rezultatov domačega Rudarja. Kljub vsemu pa so se trudili, glasno spodbujali svoje igralce in med drugim tudi uprizorili kakšno koreografijo in s pirotehničnimi sredstvi dali dodaten zagon svojim ljubljencem.

Foto: Fotoultras

SMALL FACES KRANJ
Kranjčani so, lahko bi rekli dokončno oživeli tudi navijaško dogajanje v Kranju. Na domačih tekmah so odlično, z ostalo kranjsko publiko, vzpodbujali svoje igralce, a je bil na njihovo žalost letos izpad iz Prve lige neizbežen. Small Facesi so med drugim znali narediti zelo dobro vzdušje, po svojih (finančnih) zmožnostih so prikazali kar nekaj koreografij ter s tem igralce podpirali v dobrem in slabem. Vsekakor so bili velika popestritev na domači sceni.

Foto: Fotoultras

TIFOZI KOPER; CELJSKI GROFJE; MANEKENI NOVO MESTO; NAVIJAČI ZAVRČA
Tifozi so z vstopom v novo tisočletje povsem zapustili sloves bučnega vzpodbujanja svojih igralcev. Pred sezono so šli še korak dlje in po sporu z vodstvom kluba organizirano ne hodijo več na tekme. Celjski Grofje so svoj čas bili ena največjih popestritev slovenske navijaške scene in tudi dobra vzpodbuda igralcem, a so zaradi nekaterih incidentov ostali brez vstopa na stadion. Navijače Zavrča v glavnem sestavljajo navijači, ki jih ultrasi radi nazivajo kot ‘fani’. So ljubitelji nogometa in veliki prijatelji kluba. Prisotni so skoraj na vsaki tekmi, tudi na gostovanjih, in svojim ljubljencem stojijo ob strani v dobrem in slabem, kar je še posebej do izraza prišlo na domačih tekmah, kjer je bila zdaj že nekdanja tribuna le nekaj metrov oddaljena od igrišča. Manekeni so bili ustanovljeni sredi minule sezone in so po porodnih težavah in menjavi imena že sestavili manjšo skupino zvestih navijačev, ki so bili lepa popestritev na novomeškem Portovalu.

Foto: Damir Mrkonjić, Boštjan Šmalcelj Fotoultras

NIŽJE LIGE
V nižjih ligah velja omeniti predvsem navijače Gorgone iz Lendave, ki so kljub propadu Nafte, številčno obiskujejo tekme svojega kluba, ki je v minuli sezoni tekmoval v 3. SNL vzhod. Prav tako še naprej skrbijo za odličen repertoar koreografij, pirotehničnih vložkov in so vsekakor popestritev dogajanja v nižjih ligah. Vsekakor tudi velika pomoč igralcem Nafte. Poleg Gorgon velja omeniti še Crazy Boyse iz Zagorja ter Kamnito in Torcido iz Trbovelj. Obe navijaški skupini vselej poskrbita tudi za odlično vzdušje na sosedskem tretjeligaškem derbiju, kar si je bilo možno ogledati skorajda v vsakem mediju, tudi pri nas. Obe navijaški skupini sta pri vzpodbudi svojih igralcev uporabljali tako pirotehnična, kot tudi ostala sredstva. Vsekakor velika popestritev v Zasavju.

Foto: Jure Banfi, Fotoultras

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Stadioni
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Čeferinova bitka za politično korektnost

Kot sporoča Ekipa, je Uefa zavrnila prošnjo za osvetlitev Allianz Arene v mavrič…