Rene Puhar je znova analiziral igro jutrišnjega nasprotnika Maribora, lizbonskega Sportinga, ki se bo po sezoni 2008/09 jutri v Ljudskem vrtu prvič predstavil v elitni Ligi prvakov. Poglejte od kje pretijo nevarnosti portugalskega velikana, ki pa ima ravno tako tudi slabosti, ki jih bodo morali vijoličasti, če bodo želeli priti do točk, izkoristiti in obrniti v svojo korist. Več pa v nadaljevanju članka


Kar trije igralci Sportinga so začeli v prvi postavi na zadnji reprezentančni tekmi Portugalske: Rui Patricio, William Carvalho in Nani. Po nekaterih podatkih naj bi si Williama Carvalha v zadnjem prestopnem roku zaželel Chelsea, in to za 44 mio. €?! Povprečna starost pričakovane prve postaveSportinga je samo 24,2 leta; najstarejši igralec je Nani z 27. leti.

ZADNJI REZULTATI
23. avgust 2014 Sporting – Arouca (portugalska liga) 1:0 (Mane)
31. avgust 2014 Benfica – Sporting (portugalska liga) 1:1 (Slimani)
13. september 2014 Sporting – Belenenses (portugalska liga) 1:1 (Carillo)

ZNAČILNOSTI
RUN ‘N GUN! Divjanje. Nenehno iskanje praznega prostora in hitro vključevanje igralcev v napad. Direktne, rizične podaje.
PRITISK: Agresivnost v obrambi, kjer stojijo zelo visoko in večinoma izvajajo pritisk na nasprotno ekipo že na njihovi polovici.
PREKINITVE: Pomota, če mislite da so Portugalci ranljivi v prekinitvah. V njihovi začetni postavi so štirje igralci (Sarr, Mauricio, Carvalho, Slimani), ki so nevarni v napadalnem skoku in z zanesljivim Rui Patriciom tvorijo močan obrambni blok tudi pri obrambnih prekinitvah.
SISTEM: 4-3-3 z zelo ofenzivnima bočnima igralcema v zadnji liniji in z dvema zelo agilnima, eksplozivnima in tehnično sposobnima igralcema v sredini (Silva, Martins).

POSTAVA
Sporting je obe zadnji tekmi (Benfica, Belenenses) začel z istimi igralci in v isti formaciji, ki je vidna spodaj! Tudi proti Maribor lahko pričakujemo podobno, a s kakšno poživitvijo v ofenzivnem delu ekipe (Mane?).

sporting

KLJUČNI IGRALCI
CARVALHO (22 let, 187cm): Čvrst zadnji vezni igralec, ki daje vihravi igri Sportinga nekaj mirnosti in prepotrebne fizične moči; ustavlja nevarne protinapade in večkrat umirja tempo igri Sportinga v napadu. Eden najboljših igralcev portugalske lige in član prve enajsterice portugalske reprezentance na zadnji tekmi proti Albaniji.
SLIMANI (26 let, 184 cm): Kopija Maria Mandžukića – klasična devetka, kobra kazenskega prostora, ki ga z žogami hrani celotna ekipa. Zelo nevaren v igri z glavo in nepredvidljiv tudi po tleh. Občudovali smo ga lahko na svetovnem prvenstvu v reprezentanci Alžirije.
RUI PATRICIO (26 let, 190 cm): Pooseblja stabilnost ekipe in daje, prav tako kot Carvalho, vihravi in včasih naivni ekipi, nekaj umirjenih tonov. Standardni reprezentant. Simbol kluba in ljubljenec navijačev. Kapetan.

KJE SO NAŠE “ŠANSE”?
PRESTREŽENE ŽOGE V SREDINI: Hitro vključevanje Sportinga v napad lahko povzroči luknje, ko izgubijo žogo. V fazi napada pri nevtralnem izidu zadaj ostajajo le trije (Carvalho, Sarr in Mauricio), zato bo največja priložnost Maribora v kakšni prestreženi žogi na sredini igrišča in hitrem prehodu v protinapad, kjer bi lahko prišli do igralca viška (4:3).
UMIRJANJE TEMPA: Grški slog. Držanje žoge posesti, počasni napadi, izsiljevanje prekinitev z žogami na Tavaresa oziroma karkoli kar bo odvzelo visok tempo igri, ki ji ne bomo sposobni slediti skozi vseh devetdeset minut.Takšno igro bo Sporting želel vsiliti tudi na vseh preostalih tekmah Lige Prvakov. To je njihova komparativna prednost. Če nam jih uspe umiriti, lahko postanejo nervozni in ponudijo kakšno napako več.
JEFFERSON in ESGAIO: Bočna branilca Sportinga se zdita najšibkejša člena ekipe v obrambi in priložnost za Maribor. Pobeg Boharja v prazen prostor ali akcija Ibraimija ena na ena bi lahko na straneh predrla Sportingovo obrambno linijo.

Arghus bo najverjetneje vskočil namesto poškodovanega Šulerja. (Foto: Jure Banfi)
Arghus bo najverjetneje vskočil namesto poškodovanega Šulerja. (Foto: Jure Banfi)

NEVARNOSTI
NAŠI “BEKI”: Seveda! Naši obrambni bočni igralci – beki, tam, kjer smo v obrambi (poleg Handanovičevih posredovanj na visoke žoge) najbolj šibki, kar je zdaj že splošno znano dejstvo tudi v Evropi.
ENA NA ENA SKOZI SREDINO: Sporting je lahko izjemno nevaren tudi v prodorih skozi sredino, kjer Silva, Martins, Mane,… v igri ena na ena potrebujejo malo prostora. Obrambna igra Filipoviča in Mertlja bo izrednega pomena.
VISOKI PREDLOŽKI IZ LEVE :Visoke in polvisoke žoge, ki iščejo Slimanija, bodo še posebej nevarne iz leve. Od tam bodo prihajale tudi podaje Nanija in izrazitega levičarja Jeffersona, ki je igralec Sportinga z najnevarnejšo podajo.

Avtor: Rene Puhar – Fabi / Fatal 10

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Maribor z Armenci, Domžale proti Luksemburžanom

Žreb v Nyon-u je določil, da bosta Maribor in Domžale prvo tekmo odigrala na domačih tleh.…