Bliža se mesec dni odkar so slovenski drugoligaši nazadnje stopili na teren in odigrali tekme 12. kroga. Vmes je tudi že postalo jasno, da se bo 2. SNL predvidoma nadaljevala šele v letu 2021. Slovenija je ena od redkih evropskih držav, ki se je odločila za prekinitev tekmovanja v drugi ligi. Izmed 55 članic Evropske nogometne zveze (Uefa) so se za takšno potezo odločili samo v sedmih.


In kakšno je stanje v drugih ligah po Evropi? Večina držav tekmovanj ni prekinila. Spisek članic Uefe, v katerih so drugoligaši v prejšnjem tednu bili aktivni je sledeč: Albanija, Anglija, Armenija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Belorusija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Češka, Črna gora, Danska, Estonija, Ferski otoki, Finska, Francija, Gruzija, Hrvaška, Italija, Izrael, Madžarska, Malta, Moldavija, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Severna Makedonija, Srbija, Škotska, Španija, Švedska, Švica, Turčija in Ukrajina.

Slovenija spada med redke države, kjer so odgovorni prekinili drugoligaško tekmovanje, saj so se za podoben ukrep odločili samo še v šestih prvenstvih: Andora, Islandija, Latvija, Luksemburg, Slovaška in Wales.

Druga liga se trenutno ne igra niti v Kazahstanu, Litvi ter na Irskem, a razlog za to je organizacijske narave. Tam drugoligaši namreč sezono igrajo skozi eno koledarsko leto in je tekmovanje v vseh treh državah pred kratkim bilo uspešno zaključeno. V Kazahstanu in Litvi so prvenstvo uspešno zaključili 31. oktobra, medtem ko so na Irskem zmagovalca dobili v petek 6. novembra. Gibraltar, Lihtenštajn in San Marino drugoligaških tekmovanj nimajo.

V zadnjem tednu niso bili aktivni niti drugoligaši na Kosovu, saj je tamkajšnja zveza prestavila obračune, ki bi morali biti odigrani minuli vikend, a bodo ti odigrani že danes oziroma jutri. Na Severnem Irskem bodo drugoligaši s tekmovanjem pričeli čez dobra dva tedna.

Prav posebna zgodba pa se odvija v Grčiji. Tamkajšnja druga superliga še vedno čaka na zeleno luč odgovornih in ostaja edino profesionalno drugoligaško tekmovanje v Evropi, ki s prvenstvom še ni začelo. Grki so najprej imeli nekajtedensko zamudo zaradi nezmožnosti dogovora o televizijskih pravicah z medijsko hišo ERT, ki je tik pred podpisom, sedaj pa že nestrpno čakajo na dovoljenje s strani vlade. To naj bi se kmalu tudi zgodilo.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Radomljani boljši od Primorja

V luči priprav na nadaljevanje sezone sta se danes na medsebojni pripravljalni tekmi pomer…