Tokrat vam izjemoma predstavljamo sodniško analizo za vse sporne oziroma najbolj zanimive dogodke iz tekem 9. in 10. kroga.


9. krog, 13.-15. september 2013:

DOMŽALE 0:1 MARIBOR, 14. september 2013
Glavni sodnik: Bojan Mertik (Odranci), 1. pomočnik: Robert Vukan (Apače), 2. pomočnik: Štefan Kepe (Lendava), 4. sodnik: Marjan Tompa (Turnišče), 5. sodnik: Sašo Habjanič (Murska Sobota), 6. sodnik: Roman Glažar (Ptuj)

Bojan Mertik iz Odrancev na srečanju med Domžalami in Mariborom ni imel veliko dela. Na mirnem srečanju je podelil tri rumene kartone in v ospredju bil le v 35. minuti, ko je Skubic padel v nasprotnikovem kazenskem prostoru in zahteval najstrožjo kazen zaradi prekrška, ki bi ga nad njim naj storil Viler. Po ogledu počasnega posnetka je razvidno, da je Viler sicer položil roko na hrbet Skubica, vendar do udarca v glavo oziroma prekrška, ki ga je domžalski branilec odigral, ni prišlo in glavni sodnik je povsem pravilno samo zamahnil z roko.

Dogodek je mogoče videti v uradnem povzetku srečanja (od 1:10 naprej) na spletni strani Prve Lige: klik

GORICA 2:0 CELJE, 14. september 2013
Glavni sodnik: Dragoslav Perić (Kranj), 1. pomočnik: Andraž Kovačič (Preserje), 2. pomočnik: Dejan Švarc (Ivančna Gorica), 4. sodnik: Andrej Kokolj (Škofljica), 5. sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana), 6. sodnik: Asmir Sagrković (Vrhnika)

Dogodek, ki je najbolj zaznamoval srečanje v Novi Gorici se je zgodil v 49. minuti dvoboja, ko je Dragoslav Perić pokazal direktni rdeči karton Vidmajerju, ki ga je začinila še odločitev namestnika disciplinskega sodnika NZS Romana Roglja, ki je mladega branilca naknadno kaznoval s kar tremi tekmami prepovedi igranja. Ob robu igrišča ter v neposredni bližini domače klopi je Vidmajer nevarno štartal nad Vetrihom in pri svoji nameri zamudil ter domačega vezista tudi podrl. Prekršek je sicer bil storjen s strani, vendar v tem primeru ni šlo za štart s podplatom in je ostal brez resnih posledic. Resnejših posledic niti ni moglo biti, saj je pri obeh igralcih do kontakta prišlo v sprednjem delu nog oziroma v predelu ščitnikov. Čeprav ne moremo preveč oporekati odločitvi glavnega delivca pravice, pa se ne moremo znebiti občutka, da je kazen treh tekem neigranja vendarle prestroga. Disciplinski sodnik NZS ni podal natančne obrazložitve Vidmajerjeve kazni in je zapisal le, da je šlo za “nasilno igro”. To je bil v tej sezoni nasploh prvi karton za Celjana. Drugi dogodek za analizo na tej tekmi se je zgodil v 84. minuti, ko je Perić pokazal na belo točko zaradi prekrška Jogana nad Vicentejem. V tem primeru je prekršek bil čist kot solza.

Oba dogodka si je mogoče ogledati na uradni strani Prve Lige. Prekršek za direktni rdeči karton Vidmajerja od 1:25 naprej, prekršek za najstrožjo kazen pa od 2:05 naprej: klik

TRIGLAV 1:0 KRKA, 15. september 2013
Glavni sodnik: Damir Skomina (Koper), 1. pomočnik: Primož Arhar (Vrhnika), 2. pomočnik: Jure Praprotnik (Ljubljana), 4. sodnik: Roberto Ponis (Koper)

V Kranju na derbiju dna lestvice so se vsi omembe vredni dogodki zgodili v drugem polčasu. V 50. minuti je prišlo do nespretnega posredovanja Ihbeishehja v svojem kazenskem prostoru, ko je z nogo nevarno posredoval nad Majcnom ter ga zadel v rebra in Skomini ni preostalo drugega, kot da pokaže na belo točko, ki pa je domačini niso izkoristili. Ihbeisheh bi si za svoje posredovanje lahko prislužil rumeni karton, ki bi bil njegov drugi, vendar je Skomina očitno ocenil, da je njegovo posredovanje bilo bolj plod nespretnosti, kot namere in da vendarle ni šlo za težji prekršek. Bi pa drugi rumeni karton nekaj trenutkov kasneje moral dobiti Šmit za grob prekršek. Takrat je Skomina sprva pustil prednost in nadaljevanje gostujočega napada, ki pa se je takoj končal z novim prekrškom. Edini gol na tekmi je padel minuto pred koncem rednega dela, ko je Nukić sprejel globinsko podajo Redžića in se znašel sam pred gostujočim vratarjem ter ga tudi premagal. Čeprav so branilci Krke pogledovali proti stranskemu sodniku in zahtevali prepovedan položaj je počasni posnetek vendarle pokazal, da je v trenutku podaje Nukić bil v liniji gostujočim Volaričem in Arhar se pravilno ni odločil za dvig zastavice.

Posnetek prekrška za najstrožjo kazen (0d 0:42 naprej) ter zmagoviti zadetek Nukića (od 1:43 naprej) si je mogoče ogledati na uradni strani Prve Lige: klik

10. krog, 21.-22. september 2013:

RUDAR VELENJE 1:2 OLIMPIJA, 21. september 2013 Glavni sodnik: Damir Skomina (Koper), 1. pomočnik: Manuel Vidali (Gračišče), 2. pomočnik: Dejan Patarić (Izola), 4. sodnik: Matej Žunič (Kranj), 5. sodnik: Roberto Ponis (Koper), 6. sodnik: Dragoslav Perić (Kranj)

Nogometaši Olimpije so v Velenju uspešno prekinili niz treh zaporednih porazov in zmagali z rezultatom 2:1. Sodniška ekipa, na čelu katere je bil Damir Skomina, je prvič resneje posredovala že v šesti minuti srečanja, ko je razveljavila gol Nikezića, ki je bil v prepovedanem položaju, kar potrjuje tudi počasni posnetek v uradnem povzetku srečanja. Situacijo je dobro videl in ocenil 1. pomočnik Vidali in pravilno dvignil zastavico. Skomina je imel nekaj dela tudi v 55. minuti, ko je za Ljubljančane dosodil najstrožjo kazen. Tudi ta odločitev je bila pravilna, saj je Črnčič v svojem kazenskem prostoru izbijal žogo, vendar jo zgrešil in pri tem zadel Šporarja, tako da Skomini ni preostalo drugega, kot da pokaže na belo točko.

Posnetek razveljavljenega zadetka Nikezića je mogoče videti od 0:27 naprej, posnetek prekrška za najstrožjo kazen pa od 1:56 naprej na uradni strani Prve Lige: klik

GORICA 3:1 TRIGLAV, 21. september 2013 Glavni sodnik: Davor Drečnik (Hrastnik), 1. pomočnik: Andrej Kokolj (Škofljica), 2. pomočnik: Dejan Povšnar (Zagorje ob Savi), 4. sodnik: Asmir Sagrković (Vrhnika)

Iz Nove Gorice smo pod drobnogled vzeli drugi zadetek Goričanov, ko je Ndiaye z odlično podajo iz igre vrgel celotno obrambno vrsto Kranjčanov, tako da v nadaljevanju akcije Misuraci ni bilo težko zabiti, kar je Italijan sicer storil na zelo atraktiven način. Čeprav so ob podaji nekateri gostujoči branilci dvigovali roke in pogledovali proti stranskemu sodniku je počasni posnetek pokazal, da v trenutku podaje Misuraca ni bil v prepovedanem položaju, saj je v sredini obrambe gostov pri postavljanju “offside zanke” zamudil Diallo. Kranjčani so se znova razburjali tudi v 69. minuti, ko je v kazenskem prostoru Goričanov padel Nukić in zahteval najstrožjo kazen, vendar je po mnenju našega dopisnika šlo za simuliranje. Tega dogodka vam žal ne moremo pokazati na posnetku, saj ni bil vključen v uradni povzetek srečanja na strani Prve Lige.

Posnetek drugega zadetka Goričanov si je mogoče ogledati na uradni strani Prve Lige od 1:40 naprej: klik

DOMŽALE 4:0 CELJE, 21. september 2013 Glavni sodnik: Slavko Vinčić (Maribor), 1. pomočnik: Boris Ploj (Miklavž), 2. pomočnik: Simon Smej (Fokovci), 4. sodnik: Bojan Šinkovec (Maribor), 5. sodnik: Vojko Goričan (Loče pri Poljčanah), 6. sodnik: Bojan Mertik (Odranci)

Z analizo dvoboja v Domžalah začenjamo z obvestilom, da tokrat izjemoma na stadionu ni bilo našega dopisnika, tako da lahko pod drobnogled vzamemo samo dve situaciji, ki sta bili zabeleženi v uradnem povzetku srečanja na strani Prve Lige. Na stadionu ob Kamniški Bistrici je srečanje med Domžalami in Celjem najbrž bilo odločeno že v 17. minuti, ko je gostujoči branilec Žitko prejel direktni rdeči karton zaradi nepravilnega zaustavljanja (vlečenje) nasprotnika, ki je bil v čisti situaciji za zadetek. Ker v naši redakciji nismo prišli do konsenza ali je odločitev Slavka Vinčića bila pravilna ali ne smo si želeli pomagati s knjigo o nogometnih pravilih, ki jo je izdala NZS leta 2007. Žal pa so tudi v tej knjigi pravila okrog te situacije zapisana zelo dvoumno. Ker je bil Vuk v izredno obetavni akciji oziroma čisti priložnosti za zadetek, je Vinčić pravilno pustil prednost ob prekršku (vlečenje za dres) Žitka. Pravilnik nato po eni strani govori o naknadni izključitvi kršitelja v vsakem primeru (str. 65) oziroma po drugi strani o tem, da se igralca v takšnem primeru opomni in le v primeru, da je šlo za nasilni prekršek tudi izključi (71-72). Vsekakor pa je dejstvo, da je Vuk bil sam pred vratarjem in hitrejši od obeh branilcev Celja, ki sta domačega napadalca v kazenskem prostoru dohitela in nato (pravilno) ovirala, vendar samo po zaslugi vlečenja za dres oziroma prekrška, ki ga je zakrivil Žitko. Če tega oviranja ne bi bilo, potem bi se Vuk znašel neoviran pred Kotnikom in bi imel več kot dovolj časa, da se odloči kako bo akcijo zaključil. Drugi dogodek, ki so ga zabeležile kamere Prve Lige se je zgodil v 84. minuti, ko je srečanje že bilo odločeno. Po ogledu počasnega posnetka se zdi, da je ob četrtem golu Domžalčanov prišlo do nedovoljenega položaja Kousa, ki je nato zadel in postavil končni rezultat. V tem primeru je šlo za centimetre, vendar je bil Prekmurec v dresu Domžal vendarle prehiter in Ploj bi v tem primeru moral dvigniti zastavico.

ZAVRČ 1:0 MARIBOR, 22. september 2013 Glavni sodnik: Matej Jug (Tolmin), 1. pomočnik: Gregor Rojko (Logatec), 2. pomočnik: Uroš Bensa (Kojsko), 4. sodnik: Borut Kopač (Idrija), 5. sodnik: Davor Drečnik (Hrastnik), 6. sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)

Več kot 2.000 gledalcev se je zbralo na prazniku nogometa v Zavrču, kjer je prvič na prvoligaški tekmi gostoval Maribor. Domačini so srečanje začeli zelo ambiciozno in mrežo Handanovića zatresli že po minuti srečanja, vendar je bil zadetek Matjašiča razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, kar je bila pravilna odločitev drugega pomočnika Bense. Nogometaši Zavrča so ob začetku akcije iz igre namreč vrgli celotno obrambno vrsto vijoličastih, vendar je domači napadalec za več kot meter stal v prepovedanem položaju. Kljub temu, da v tem primeru ni dvoma o tem, da je sodniška odločitev bila pravilna, pa je vendarle čudno, da dogodek ni vključen v uradni povzetek srečanja. Le dobrih deset minut je bilo treba čakati na nov razveljavljen zadetek, in sicer na drugi strani igrišča, ko je mrežo zatresel Mendy. Tokrat je bila odločitev sodnikov najbrž  nepravilna, saj na počasnem posnetku ni razvidno, da si je francoski napadalec pomagal na nepravilen način. Tudi v tem primeru dogodek ni bil vključen v uradni povzetek srečanja na straneh Prve Lige, vendar pa si ga je mogoče ogledati na posnetku na uradni spletni strani mariborskega kluba. Preostali del srečanja je minil dokaj mirno, vse do sodniškega dodatka, ki se je začel s poškodbo domačega vratarja. Do nje je prišlo praktično takoj potem, ko je četrti sodnik pokazal na tri minute dodatka. Na teren je morala priti tudi zdravniška služba, ki je Finka usposabljala dobri dve minuti in sodniški dodatek se je tako v bistvu začel šele v 93. minuti, tako da je Jug pravilno podaljšal srečanje in zapiskal konec šele po koncu 95. minute. Prava komedija zmešnjav se je zgodila minuto pred iztekom dodatka, ko so Mariborčani silovito pritisnili v iskanju izenačujočega zadetka. Na robu šestnajstmetrskega prostora je takrat visoko skočil Trajkovski in v zraku z glavo podaljšal žogo do Filipovića, ki je stal približno 12 metrov od domačega gola in ravno v trenutku, ko se je pripravljal na strel se je oglasila piščalka Juga, ki je akcijo prekinil. Na presenečenje vseh je Jug dosodil izvajanje prostega strela za Zavrč in ob tem pokazal rumeni karton Trajkovskemu  zaradi simuliranja (!?) ter nato zaradi ugovarjanja še Milcu. Zagotovo še ena od zelo čudnih odločitev delilcev pravice, ki smo jim žal dokaj redno priča na slovenskih nogometnih igriščih. Verjetno ni potrebno poudariti, da tudi ta dogodek ni bil vključen v uradni povzetek srečanja.

Razveljavljen zadetek Mendija iz 12. minute si lahko ogledate (od 1:16 naprej) na uradnem Youtube kanalu mariborskega prvoligaša:

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

VIDEO: Udarno sporočilo Mariborčanov pred petkovim obračunom z mlinarji

V petek ob 17.30 bodo nogometaši Maribora pred praznimi tribunami Ljudskega vrta gostili R…