MARIBOR 5:1 CELJE, 16. avgust 2013
Glavni sodnik: Damir Skomina (Koper), 1. pomočnik: Andrej Kokolj (Škofljica), 2. pomočnik: Jure Praprotnik (Ljubljana)
4. sodnik: Primož Arhar (Vrhnika), 5. sodnik: Darko Čeferin (Kranj), 6. sodnik: Roberto Ponis (Koper)


Damir Skomina v Mariboru ni imel veliko dela na srečanju, ki je bilo odločeno že po dobre pol ure igre. Omeniti velja le neusmiljeno (namerno?) udarjanje Verbiča v drugem polčasu, ki je svoje frustracije izživljal nad mariborskimi branilci. Prva žrtev je v 50. minuti bil Milec, ki ga je celjski krilni vezist zrušil s hrbta in si po petelinjenju obeh tudi zasluženo prislužil rumeni karton. Drugi rumeni karton in izključitev bi si lahko prislužil po uri igre, ko je tudi s hrbta štartal na Rajčevića, potem ko je mariborski steber obrambe že oddal žogo. Občasni slovenski reprezentant je zaradi poškodbe nekaj minut kasneje tudi zapustil igralno površino.

KOPER 2:1 GORICA, 17. avgust 2013
Glavni sodnik: Dragoslav Perić (Kranj), 1. pomočnik: Janez Bezjak (Gorišnica), 2. pomočnik: Aleš Skok (Kidričevo)
4. sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)

Negativno oceno za opravljeno delo si tokrat zasluži sodniška ekipa v Kopru, ki ji je potek srečanja popolnoma ušel iz rok. Sodnik Perić je dovoljeval (pre)grobo igro, kar se je na koncu izkazalo za napako, saj je srečanje v drugem delu bilo podobno vsemu, le nogometu ne. Večino časa smo namreč spremljali prepire med igralci, grobe prekrške, valjanje po tleh ter tudi kopico izključitev. Po besedah domačega stratega Vanolija se je v drugem polčasu igralo le osem minut nogometa. Povod vsega naj bi bili dogodki iz konca prejšnje sezone, ko bi naj Goričani namerno (po mnenju Koprčanov) izgubili srečanje v Domžalah ter tako kanarčkom preprečili uvrstitev v Evropo. To bi naj bil tudi razlog za izključitev domačega stratega, ki je v 58. minuti obračunaval z goriško klopjo oziroma z lanskim glavnim trenerjem Gorice, zdaj pomočnikom Apollonija, Miranom Srebrničem. Deset minut kasneje se je zaradi prekrška na tleh (pretirano) valjal Bazzoffia, ki ga je ležečega na tleh in v predel glave nato z nogo spodbodel Galešić in si zasluženo prislužil drugi rumeni karton in izključitev. Med prerivanjem (rumeni karton je prejel tudi goriški branilec Lebran) je Galešić očitno od nekoga dobil še udarec v predel obraza in je igrišče zapustil okrvavljen. Do nove izključitve na koprski klopi je prišlo v zadnjih minutah srečanja, ko je Perić v slačilnico poslal tudi Vanolijevega pomočnika Ščulca, ki je pri četrtem sodniku Obrenoviću protestiral zaradi predolgega čakanja na (taktično) menjavo. Obrenović je namreč imel velike težave s tablo za menjave in mu nanjo nikakor ni uspelo zapisati pravih številk, tako da je koprski branilec Reja vsaj dve minuti čakal na vstop v igro, kar je Ščulca tako razburilo, da je iz jeze plastenko zalučal proti rezervni klopi. Svojo mero grobosti je v zadnjih sekundah prispeval tudi Ihrig-Farkas, ki je globoko v sodnikovem dodatku zrušil Mavrič-Rožiča in ga poslal v bolnišnico s poškodbo vretenc. Poškodba je tako resna, da nekateri zdravniki bivšemu reprezentančnemu branilcu celo svetujejo končanje kariere. Da bi bila mera popolna priča dejstvo, da Perić mlademu napadalcu ni pokazal drugega rumenega kartona. Mu pa ga je le nekaj sekund kasneje, ko se je Madžar vnovič “izkazal” z grobim štartom in je vendarle moral zapustiti igrišče, na katerem je prebil manj kot 20 minut. Prva Liga v svojem uradnem povzetku srečanja presenetljivo  ni zabeležila prekrškov goriškega napadalca ob koncu srečanja. Vsi izključeni akterji na tem srečanju so s strani disciplinskega sodnika prejeli še tekmo prepovedi.

Na uradni strani Prve Lige si je izključitev Vanolija mogoče ogledati od 2:00 naprej, prekršek nad Bazzoffio in petelinjenje igralcev ter izključitev Galešića od 2:20 naprej, reakcijo in izključitev Štulca pa od 2:38 naprej: klik

KRKA 3:4 ZAVRČ, 17. avgust 2013
Glavni sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana), 1. pomočnik: Goran Mikača (Višnja Gora), 2. pomočnik: Dejan Povšnar (Zagorje ob Savi)
4. sodnik: Mitja Podobnik (Veliki Gaber), 5. sodnik: Davor Drečnik (Hrastnik), 6. sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)

Največ razburjenja v Novem mestu je povzročila najstrožja kazen v korist domačinov, ki je bila dosojena v 26. minuti in katero je uspešno realiziral Marošević ter izid izenačil na 1:1. Sam prekršek sicer ni sporen, vendar so se takoj po tekmi pojavila ugibanja ali je bil storjen znotraj kazenskega prostora. Počasni posnetek sicer kaže, da je vse skupaj bilo zelo na meji, vendar se zdi, da je prekršek v najslabšem primeru bil storjen na črti, ki pa je že del kazenskega prostora in odločitev glavnega delilca pravice je bila v tem primeru pravilna.

Posnetek prekrška za najstrožjo kazen je na uradni strani Prve Lige mogoče videti od 0:55 naprej: klik

RUDAR VELENJE 3:1 DOMŽALE, 17. avgust 2013
Glavni sodnik: Sašo Habjanič (Murska Sobota), 1. pomočnik: Simon Smej (Fokovci), 2. pomočnik: Štefan Kepe (Lendava)
4. sodnik: Darjan Kovačič (Grosuplje)

Na srečanju v Velenju, ki je minilo ob napadalni igri ter dominacji domačega moštva, glavni sodnik Habjanič ni imel veliko dela in je pokazal le dva kartona, s polovičnim uspehom pa je razrešil dve situaciji v kazenskem prostoru Domžal. V 20. minuti je bil neuspešen, ko pri rezultatu 1:0 ni pokazal na belo točko za domačine, čeprav bi to zaradi prekrška Skubica nad Firerjem moral storiti. Skubic je namreč s hrbta zrušil prodirajočega Velenjčana, kar je potrdil tudi počasni posnetek nacionalne televizije, ki je srečanje prenašala. Več uspeha je Habjanič imel v 72. minuti, ko je pravilno dosodil najstrožjo kazen za Rudar ter z direktnim rdečim kartonom izključil domžalskega branilca Zeca. Slednji je po strelu Eterovića, ki je že premagal Vidmarja, na golovi črti namerno z roko preprečil zadetek in glavnemu sodniku ni preostalo drugega, kot da domžalskega branilca izključi in pokaže na belo točko, ki jo je realiziral Eterović. Zec je s strani disciplinskega sodnika bil tudi kaznovan s tekmo prepovedi nastopa.

Žal uradni video povzetek srečanja ne vključuje nedosojene enajstmetrovke iz 20. minute, si pa lahko namerno igranje Zeca z roko ter posledično izključitev in enajstmetrovko ogledate na uradni strani Prve Lige (od 2;47 naprej): klik

Posnetek posredovanja Zeca je mogoče videti tudi na uradnem Youtube kanalu domžalskega prvoligaša (0d 2:55 naprej):

OLIMPIJA 3:1 TRIGLAV, 18. avgust 2013
Glavni sodnik: Miran Bukovec (Lendava), 1. pomočnik: Marjan Tompa (Turnišče), 2. pomočnik: Jožef Koren (Turnišče)
4. sodnik: Štefan Fekonja (Lendava)

Še eno srečanje, ki je bilo odločeno že po pol ure igre, se je odvijalo v Ljubljani. Na stoženskem stadionu je domača Olimpija vse dvome o zmagovalcu dvoboja proti Triglavu razrešila po golu Zarifovića v 31. minuti, ko je na semaforju pisalo 3:0.  Pod drobnogled smo vzeli drugi zadetek Ljubljančanov, ki ga je dosegel Jović. Akcija za zadetek se je začela s prostim strelom okrog 30 metrov od vrat, ki ga je izvajal Omladič in se odločil za direktni strel proti vratom. Njegov poizkus je gostujoči vratar Pelko sicer ubranil, vendar je žogo odbil na nogo Joviću, ki se je znašel na pravem mestu ob pravem času in tako zabil svoj prvenec v letošnji prvoligaški sezoni. Jović se je proti vratom Pelka pognal takoj po strelu Omladića ter tako prehitel vse gostujoče branilce. Čeprav je sprva dišalo tudi po prepovedanem položaju je počasni posnetek to zavrgel, saj je v sredini gostujoče obrambe ob strelu Omladiča najbližje svojemu vratarju bil Zolić. Glavni sodnik Bukovec je dobro oceno za opravljeno sojenje nekoliko pokvaril v zadnjih trenutkih srečanja, ko pri rezultatu 3:1 ni dosodil najstrožje kazni za Triglav. Igralec Olimpije je v svojem kazenskem prostoru zrušil prodirajočega Šturma, vendar se Bukovec ni odločil za pisk, čeprav je bil blizu dogajanja. Kot olajševalno okoliščino lahko glavnemu delilcu pravice štejemo dejstvo, da sta ravno v trenutku prekrška pred njim stala kar dva nogometaša v zelenem in tako ni imel dobrega pogleda na dogajanje.

Zadetek Jovića je mogoče videti od 0:50 naprej, nedosojena najstrožja kazen za Triglav pa od 2:05 naprej na uradni strani Prve Lige: klik

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Brez zmagovalca v Kopru

Koper je v 32. krogu Prve lige Telemach gostil ljubljanski Bravo. Tekma v Kopru se je konč…