Foto: nkolimpija.si/SPS

Več kot 16 let je minilo, odkar se je Nogometni klub Olimpija znova prebudil. Vstal od mrtvih, če temu tako rečete. In danes se zdi, da znova umira. Milan Mandarić, zloglasni »nogometni dedek«, ga je končno prodal v tuje roke, kjer ga bo prevzel nemški podjetnik Adam Delius. A navdušenja v Ljubljani ni, še več, zdi se, da je to zadnja kaplja čez rob pri sicer muhastem ljubljanskem občinstvu.


6 let in pol je trajala era pod Mandarićem, a na koncu ni prav nič drugače, kot je bilo na začetku. No, če upoštevamo 2 osvojena naslova prvaka, pa 3 pokalne naslove in nekaj izredno dragih (za slovenske razmere) prodaj nogometašev, bi na papirju vse skupaj moralo to biti uspešno obdobje za velikana slovenskega nogometa. Pa vseeno temu ni tako.


Kje je vse skupaj šlo narobe, se lahko vprašamo? Zakaj je na tribunah iz sezone v sezono vse manj navijačev in zakaj se še tista maloštevilčna druščina sprašuje, kje je sploh smisel navijanja za ta klub iz prestolnice? Je krivo stalno menjavanje trenerjev (kar 13 v 6. sezonah, če ne upoštevamo začasnih rešitev) ali pa neprestane rošade igralskega kadra, ki je iz sezone v sezono postajal vse bolj neprepoznaven in neatraktiven? So krive neprestane laži v obraz navijačev ali pa pomanjkanje prave vizije?

Grafika vseh trenerjev v eri Milana Mandarića. (foto: večer.si)

Potem, ko je pred 6. leti ob prevzemu ameriško-srbskega poslovneža pred navijači zmajev zavel nek svež veter, poln novega zanosa in obljub, je danes vse zgolj še anemično strmenje v prazno in napovedovanje najslabšega, kar se lahko zgodi. Tudi novi lastnik Adam Delius ne prinaša nič dobrega, vsi se namreč zavedajo, da ni vse tako kot se zdi na prvi pogled.

Deliusova prva poteza, s katero je odpustil Sava Miloševića, trenerja, ki je bil v Ljubljani precej priljubljen in je z mladim ter na hitro sestavljenim moštvom relativno dobro oddelal prvi del sezone v Prvi Ligi Telemach, se ni izkazala za zaupljivo. Še posebej ne, ko na klop prihaja Dino Skender, mož, ki je pred dvema sezonama v dvoboju za naslov izboril le tretje mesto, ter nekdo, ki kot strateg ni osvojil še nič omembe vrednega. S čim, razen z vezami in poznanstvi, si je torej zaslužil povratek na klop zeleno-belih? Zmaji so, mimogrede, šele njegova druga trenerska postojanka v kratki trenerski karieri.

Foto: Luka Zavodnik

V Ljubljani ni več zatiskanja oči, vsi vedo za kaj gre tokrat in da je Skenderjev prihod le napoved novega živžava na slovenski nogometni sceni – vprašanje je le, kako dolgo bo trajal. Prihodnost Olimpije ni svetla, obetajo se le navidezne spremembe, še naprej pa so nogometni agenti tisti, ki bodo vodili glavne odločitve v Ljubljani, le da se tega več ne skriva. A tokrat je vseeno huje kot pred 6. leti, pred zadnjim prevzemom enega največjih slovenskih klubov, psi namreč lajajo zelo potiho, karavana pa v enakem ritmu stopica dalje. Zdi se, da je vsem postalo že vseeno, denar bo odhajal pod mizo, nihče pa ne bo ukrepal.

Nič od največjega kluba v regiji, nič od največje mladinske šole v Sloveniji, nič od konstantne uvrstitve v evropske pokale, nič od stabilnosti in še posebej nič od kakršnekoli identitete. Olimpija postaja zgolj še neurejena izložba za mešetarjenje agentov, neprepoznavna institucija in tarča posmeha slovenske nogometne javnosti.

Vprašanje je, kaj storiti za preobrat. Navijačem preostaja bolj malo, bojkot najbrž ne bo pomagal, novega kluba pa se spet ne splača delati. Je čas za ljubljansko navijaško revolucijo, je čas za »ulico«?


(mnenje novinarja ni nujno enako mnenju uredništva)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jure Vitulič
  • Kdo so novi lastniki?

    Ste srečni, nesrečni? Tega v bistvu ne sprašujem vas navijači drugih klubov, ker drugače g…
  • Mura

    Vedno rad preberem dobre kolumne. Tudi izven športa. Tokrat pa boste prebrali mojo, tu na …
  • Poplava virtualnih trenerjev

    Ustvarjanje novih in novih javnih profilov različnih vrst trenerjev lahko zaradi mogočega …
Naloži več novic iz Kolumna

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kdo so novi lastniki?

Ste srečni, nesrečni? Tega v bistvu ne sprašujem vas navijači drugih klubov, ker drugače g…