Categories: Prva Liga

Sodniška analiza: 14. in 15. krog 1. SNL 2013/14

Tudi tokrat vam predstavljamo sodniško analizo, v kateri zajemamo dva celotna kroga. V zadnjih tednih se zdi, da se samo sojenje na slovenskih prvoligaških zelenicah gledano v celoti izboljšuje in le upamo lahko, da se bo ta trend nadaljeval tudi v bodoče. Kot posledica bolj kvalitetnega sojenja velja omeniti tudi dejstvo, da v desetih srečanjih 14. oziroma 15. kroga niti ena (napačna) sodniška odločitev ni vplivala na končni rezultat. Od desetih tekem v obeh krogih smo izbrali šest, na katerih smo zabeležili omembe vredne dogodke za to analizo in le na dveh smo opazili dve večji sodniški napaki. Do prve napake je prišlo v 14. krogu na srečanju v Velenju, ko pri rezultatu 1:1 Žganec ni dosodil enajstmetrovke v korist Rudarja. Velenjčani so sicer na koncu zmagali z 2:1. Do druge večje sodniške napake pa je prišlo v 15. krogu na srečanju v Novi Gorici, ko je Mertik v sodnikovem podaljšku dosodil najstrožjo kazen, čeprav prekrška zanjo ni bilo. Tudi v tem primeru napačna sodniška odločitev ni vplivala na končni rezultat.

14. krog 18.-19. september 2013

ZAVRČ 2:2 DOMŽALE, 18. oktober 2013
Glavni sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj), 1. pomočnik: Matej Žunić (Kranj), 2. pomočnik: Tomaž Klančnik (Slovenj Gradec) 4. sodnik: Darko Čeferin (Kranj)

Uvodno dejanje 14. kroga je pripadlo nogometašem Zavrča in Domžal ter sodniški ekipi na čelu, katere je bil Katjazović iz Kranja, ki je na srečanju opomnil kar osem igralcev. Večina prekrškov je sicer bila posledica razmočenega igrišča. Najbolj sporen dogodek tega obračuna se je zgodil tik pred koncem, ko se je Parker znašel sam pred Finkom in nevarno zapretil, vendar je domači čuvaj mreže odlično reagiral in žogo ukrotil, preden bi domžalski napadalec lahko zaključil akcijo. Domači igralci so nato bučno protestirali pri Kajtazoviću in tudi pri napadalcu, rojenemu v Angliji, saj je po njihovem mnenju prišlo do čistega prepovedanega položaja, kar pa seveda ne drži. Ob globinski podaji je namreč obramba Zavrča zamudila oziroma Parker se je odlično postavil in prepovedanega položaja dejansko ni bilo, kar potrjujejo tudi počasni posnetki. Omenjeno situacijo je zelo dobro ocenil stranski pomočnik Klančnik.

Dogodek je sicer zabeležila kamera na uradni strani Prve Lige, vendar je snemalec nekoliko zamudil in s posnetka ni razvidno ali je šlo za prepovedan položaj. Na srečo je isti dogodek zabeležil tudi snemalec domžalskega prvoligaša in s tega posnetka je razvidno, da je sodniška odločitev bila pravilna ter da ni bilo prepovedanega položaja (od 3:05 naprej oziroma trenutek podaje pri 3:08):

RUDAR VELENJE 2:1 GORICA, 19. oktober 2013
Glavni sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana), 1. pomočnik: Primož Arhar (Vrhnika), 2. pomočnik: Marko Stančin (Ljubljana) 4. sodnik: Rafael Ajdovec (Kranj), 5. sodnik: Asmir Sagrković (Vrhnika), 6. sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)

V Velenju je Žganec pokazal samo tri rumene kartone na tekmi, ki je minila v športnem duhu in brez grobih prekrškov. Edina omembe vredna situacija za sodniško analizo se je zgodila po dobri uri igre, ko je ob prodoru v gostujočem kazenskem prostoru padel Firer. Nepravilno ga je zaustavil gostujoči branilec Madolo in v tem primeru bi se Žganec moral oglasiti ter pokazati na belo točko. Čeprav je Firer ob dotiku najbrž tudi iskal najstrožjo kazen, je kljub vsemu prišlo do nepravilnega zaustavljanja in v našem uredništvu smo prepričani, da če bi se to zgodilo na sredini igrišča, bi Žganec zagotovo tudi zapiskal. Prekršek se je sicer zgodil skrajno desno v kazenskem prostoru, tik pred stranskim pomočnikom Arharjem in 5. sodnikom Sagrkovićem.

Prekršek si je mogoče ogledati od 1:55 naprej na uradnem video povzetku srečanja: klik

KOPER 2:0 TRIGLAV, 19. oktober 2013
Glavni sodnik: Slavko Vinčić (Maribor), 1. pomočnik: Bojan Ul (Maribor), 2. pomočnik: Tadej Vriš (Sladki Vrh) 4. sodnik: Radenko Kmetec (Orehova vas), 5. sodnik: Bojan Mertik (Odranci), 6. sodnik: Vojko Goričan (Loče pri Poljčanah)

Edini preostali dogodek za analizo v sicer dobro odsojenem 14. krogu se je zgodil v sodnikovem podaljšku srečanja v Kopru, ko je Vinčić zapiskal in pokazal na belo točko, potem ko je Klemenčič tik na robu svojega kazenskega prostora z drsečim štartom zrušil Palčiča. Da je odločitev glavnega delilca pravice iz Maribora bila pravilna, potrjuje tudi počasni posnetek na uradni strani lige.

Prekršek si je mogoče ogledati od 2:02 naprej na uradnem video povzetku srečanja: klik

OLIMPIJA 0:2 CELJE, 19. oktober 2013
Glavni sodnik: Matej Jug (Tolmin), 1. pomočnik: Robert Vukan (Apače), 2. pomočnik: Dejan Patarić (Izola) 4. sodnik: Uroš Bensa (Kojsko), 5. sodnik: Dragoslav Perić (Kranj), 6. sodnik: Davor Drečnik

Jug je v Ljubljani znova dopuščal zelo moško igro, kar je tudi začinil s sedmimi dosojenimi rumenimi kartoni. Njegov kriterij je sicer bil enak za obe ekipi in večjih napak na tem srečanju nismo zabeležili. Edina omembe vredna se je zgodila že v 19. minuti srečanja, ko je gostujoči kapetan Gobec vlekel za dres enega od domačih igralcev, vendar se je Jug v tem primeru zadovoljil le z ustnim opominom igralcu, čeprav bi mu lahko pokazal tudi rumeni karton. Iz prvega polčasa velja omeniti še dogodek iz 44. minute, ko je v domačem kazenskem prostoru padel Jovanović, vendar Jug ni pokazal na belo točko, kar je bila pravilna odločitev, saj je Celjan najstrožjo kazen želel izsiliti in si je zato tudi prislužil kazen v obliki rumenega kartona. Ob koncu srečanja je četrti sodnik Bensa pokazal na kar osem minut sodnikovega dodatka in tudi to je bila pravilna odločitev. Srečanje je namreč v drugem polčasu bilo zaradi bakljade domačih navijačev za nekaj časa prekinjeno. Nobeden od omenjenih dogodkov iz prvega polčasa se sicer ni znašel v uradnem povzetku srečanja.

15. krog 25.-27. september 2013:

DOMŽALE 0:0 RUDAR VELENJE, 26. oktober 2013
Glavni sodnik: Roman Glažar (Ptuj), 1. pomočnik: Janez Bezjak (Gorišnica), 2. pomočnik: Aleš Skok (Kidričevo) 4. sodnik: Tadej Mežnar (Maribor)

Dogodek, ki je zaznamoval tekmo v Domžalah, se je zgodil v 58. minuti, ko je Eterović dobil direktni rdeči karton zaradi udarca s komolcem v obraz nasprotnika. Čeprav se je prekršek Hrvata zgodil v žaru borbe in udarec s komolcem v obraz Janže skoraj zagotovo ni bil nameren, pa je do nevarne igre vendarle prišlo in Glažar je trenutno najboljšega strelca lige zasluženo poslal predčasno pod prho. Eterović se je pred odhodom iz igrišča sicer Janži tudi športno opravičil. Hrvat je s strani disciplinskega sodnika NZS dobil dve tekmi prepovedi igranja, eno od teh pa je že odslužil (povratno srečanje četrtfinala pokala med Celjem in Rudarjem).

Prekršek Eterovića nad Janžo si je mogoče ogledati na uradni strani Prve Lige (od 1:30 naprej): klik

GORICA 3:0 KOPER, 26. oktober 2013
Glavni sodnik: Bojan Mertik (Odranci), 1. pomočnik: Tomaž Klančnik (Slovenj Gradec), 2. pomočnik: Jožef Koren (Turnišče) 4. sodnik: Slavko Vinčić (Maribor)

Tudi drugi primorski derbi v tej sezoni je bil zelo vroč in je minil ob kar osmih rumenih kartonih ter ob eni izključitvi in eni dosojeni enajstmetrovki. Tehtnica se je krepko prevesila na domačo stran v 37. minuti, ko je pri rezultatu 1:0 gostujoči branilec Blažič prejel direktni rdeči karton, saj je kot zadnji igralec v obrambi vlekel za dres Codo, ki bi se sicer znašel sam pred Nenezićem. Odločitev glavnega sodnika Mertika je v tem primeru bila povsem pravilna. Ni pa iz njegove strani bila v sodnikovem dodatku pravilno dosojena najstrožja kazen, iz katere so Goričani povišali vodstvo na 3:0. V svojem kazenskem prostoru je namreč Ivetić povsem pravilno zaustavil nalet Bazzoffie. Gostujoči branilec je sicer ob svojem štartu zrušil prodirajočega Italijana, vendar je po mnenju našega dopisnika še pred tem žogo povsem pravilno izbil v kot in piščalka Mertika se v tem primeru ne bi smela oglasiti. Da je odločitev glavnega delilca pravice iz Odrancev bila v tem primeru napačna, je potrdil tudi počasni posnetek na uradni stran lige.

Prekršek za direktni rdeči karton Balažiča (od 1:18 naprej) in posredovanje Ivetića (od 2:50 naprej) si je mogoče ogledati tudi na uradni strani lige: klik

Recent Posts

Od lokalnih klubov do EURA 2024

Uspeh slovenske nogometne reprezentance na evropskem prvenstvu je bil nedvomno izjemen dosežek, vendar pa za…

10 ur ago

Nekdanji Nerazzur priporoča Slovenca

Jaka Bijol je v tem trenutku povsem osredotočen na nedeljsko tekmo z Dansko, kjer bo…

11 ur ago

Slovenci želijo prekniti urok

Začelo se je zaključno odštevanje do nedeljskega obračuna med Slovenijo in Dansko, ki bo potekal…

12 ur ago

Grofje našli mlado vratarsko moč

Kot smo pred dnevi že pisali so se v Celju zagreli za 19-letnega čuvaja mreže…

1 dan ago

EURO 2024 je zgodovinska priložnost za naše nogometaše

Želja Slovencev na letošnjem EURU je definitivno poseči po odmevnejših rezultatih. Napredovanje je brez kakršenga…

1 dan ago

Slovenci dobili glavnega delilca pravice

UEFA je danes objavila sodniške ekipe za nedeljske tekme prvega kroga evropskega prvenstva. Glavni sodnik…

2 dneva ago