Categories: Prva Liga

Brkić s Triglavom po presenečenje v Maribor

Prva liga Telekom Slovenija se bo nadaljevala v soboto, ko bodo na sporedu trije obračuni, dva pa sledita v nedeljo. Šestnajsti krog bodo odprli v Novem mestu, kjer bodo pri Krki gostovali Celjani. Olimpija se bo poskušala vrniti na zmagovalno pot, kar pa bo zelo težko, saj v ljubljanske Stožice prihaja “italijanska” Gorica. Domžalčani se odpravljajo na zahtevno gostovanje k oslabljenemu Kopru. Krog se bo zaključil v nedeljo, ko bodo državni prvaki v Ljudskem vrtu pričakali zadnjeuvrščeni Triglav. Rudar pa bo doma gostil novinca med prvoligaši Zavrč.

Pari 16. kroga Prve Lige Telekom Slovenije:
KRKA – CELJE (sobota ob  14:00)
OLIMPIJA – GORICA (sobota ob 17:30)
KOPER – DOMŽALE (sobota ob 20:05)
MARIBOR – TRIGLAV (nedelja ob 17:00)
RUDAR – ZAVRČ (nedelja ob 17:00)

KRKA CELJE
2 0 3 Medsebojne tekme (Z-N-P) 3 0 2
1 0 2 Domače tekme (Z-N-P) 1 0 1
1 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 2 0 1
9. maj 1993 (2:1) Zadnja zmaga 24. avgust 2013 (2:0)
P-P-P-Z-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-Z-Z-P-P
9. maj 1993 (2:1) Najvišja zmaga 13. marec 1994 (3:0)
Jaka Ihbeisheh, Mitja Brulc, Gregor Režonja Manjkajoči nogometaši Tadej Žagar Knez, Marijo Močić

Podobno kot Olimpija se tudi novopečeni prvoligaš Krka nahaja v rezultatski krizi, saj so na zadnjih treh prvenstvenih tekmah prejeli dvanajst zadetkov, strelski post pa traja že 442 minut. Poleg tega pa imajo v ekipi tudi težave s poškodbami. Trener Aleksander Bracović ne more računati na Sašo Ranića in kaznovanega Jako Ihbeisheh, medtem ko se zdravstveno stanje Josipa Maroševiča in Miroslava Raduloviča izboljšuje. V tem tednu je Novomeščane okrepil izkušeni vezist Zoran Zeljković, ki bo najbrž dobil priložnost že na sobotnem obračunu. Krka v boju s Triglavom za deveto mesto nujno potrebuje točke, zato bo poskušala narediti vse, da zmaga ostane doma.

Celjani se po slabem startu v novo sezono počasi prebujajo, njihova forma se počasi vzpenja, včasih se pojavijo nihanja, kar je razumljivo, saj je v ekipi Celjanov kar nekaj mladih igralcev. Po zmagi nad Olimpijo so sedaj doma presenetili še državne prvake, pomembne tri točke je v sodnikovem podaljšku zagotovil rezervist Andraž Žurej, zato želijo v tem ritmu nadaljevati. V pokalnem tekmovanju pa se žal niso uspeli ponoviti lanskega rezultata, ko so se uvrstili v finale in si tako priigrali vozovnico za evropska tekmovanja. Zaostanek s prve tekme proti velenjskemu Rudarju je bil prevelik, zato so se na povratnem srečanju želeli posloviti z zmago, kar pa jim ni uspelo. Miloš Rus je po po izpadu iz pokala je povedal naslednje: “Rudar je zasluženo zmagal. Nam zdaj preostaja tisto najpomembneje – borba. Sledita prvenstvena obračuna s Krko in Triglavom, ki sta za nas ključni tekmi. V pokalu smo se želeli posloviti vsaj zmago, ko bi bilo nekoliko lažje, a nam ni uspelo. To ni najboljša popotnica za ti dve tekmi, pa vendar se moramo zdaj nanju maksimalno osredotočiti. V prvenstvu se moramo zdaj priključiti sredini lestvice.” Celjski strateg še vedno ne more računati na dalj časa poškodovanega Marija Močića in Tadeja Žagarja Kneza, nekateri igralci se ob napornem ritmu tekmovanja že soočajo z utrujenostjo in rahlimi poškodbami, zato bo udarna enajsterica znana na šele dan tekme.

Varovanci Miloša Rusa so prvo tekmo s Krko v Areni Petrol dobili s 2:0. Domači so s po enim zadetkom v vsakem polčasu strli odpor novinca, uspešna sta bila Čadikovski in kapetan Gobec. Celjani so davnega 1993 na Portovalu odigrali dve tekmi leta. Prvi obračun so z 2:1 dobili Novomeščani, tri mesece kasneje pa so z enakim rezultatom slavili Celjani. Ali bo Krka izkoristila domači teren in morebitno utrujenost gostov zaradi pokalnega tekmovanja?

OLIMPIJA GORICA
7 6 4 Medsebojne tekme (Z-N-P) 4 6 7
3 3 2 Domače tekme (Z-N-P) 2 3 4
4 3 2 Gostujoče tekme (Z-N-P) 2 3 3
30. september 2012 (0:1) Zadnja zmaga 24. avgust 2013 (4:1)
P-N-N-Z-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-N-N-P-Z
3. april 2010 (5:0) Najvišja zmaga 24. avgust 2013 (4:1)
Rok Baskera, Enis Djurković, Matic Fink, Davor Bagarić Manjkajoči nogometaši

Olimpija ne najde poti iz krize, saj je presenetljivo v Kranju doživela nov poraz, že osmega v tej sezoni, in ostala brez Roka Baskere, ki je zaradi poškodbe kolena že zaključil z letošnjo sezono in se pridružil dolgi vrst poškodovanih soigralcev. Novi trener Milorad Kosanović je končno imel nekaj več časa za spoznavanje z moštvom, saj je bila Olimpija med tednom prosta pokalnih obveznosti. V zadnjih dneh je bilo vse podrejeno pripravi na sobotno tekmo z neugodno Gorico. V taboru zeleno-belih se dobro zavedajo kvalitete nasprotnika, ki bo na gol streljal z vseh položajev, zato večjo pozornost dajejo obrambi. Za zmago pa bo potrebno izboljšati strelsko formo in doseči zadetke. »Že od ponedeljka se pripravljamo le na Gorico. Goričani imajo zelo dobro ekipo, v kateri vsak posameznik točno ve, kaj so njegove naloge. Trener nas vselej opozarja na prednosti in pomanjkljivosti v njihovi igri,« je o pripravah in nasprotniku povedal vezist Djordje Ivelja.

Gorica po gladki zmagi nad Koprom ostaja v boju za najvišja mesta, saj za drugouvrščenim zaostaja le dve točki. Cilji v goriškem taboru so visoki – uvrstitev v pokalna tekmovanja. Dobro ji kaže tudi v pokalu, saj so se po zmagi nad Aluminijem uvrstila v polfinale pokalnega tekmovanja. Goriški Trener Luigi Apolloni ob številnih nogometaših, ki jih ima na voljo, nima težav pri sestavi ekipe. Goričani blestijo na domačem terenu, slabši pa so na gostovanjih. V Ljubljani si želijo zmage, zadovoljni pa bi bili najverjetneje tudi s točko.

Gorica je na prvi medsebojni tekmi, ko zaradi vseh novih igralcev ekipa še ni bila uigrana, v tej sezoni ponižala Olimpijo. Srbski vezist Djordje Ivelja se še dobro spominja bolečega poraza v Gorici: “Nihče od nas ni pozabil te tekme. Kaznovali so vsako našo napako. Mi smo igrali, oni pa zabijali gole.” Če bodo nogometaši Gorice razpoloženi za igro, potem Olimpijo najbrž ne čaka nič dobrega.

LUKA KOPER DOMŽALE
19 13 16 Medsebojne tekme (Z-N-P) 16 13 19
11 7 6 Domače tekme (Z-N-P) 10 6 8
8 6 10 Gostujoče tekme (Z-N-P) 6 7 11
24. avgust 2013 (0:1) Zadnja zmaga 6. oktober 2012 (1:2)
Z-Z-N-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-P-N-Z-P
8. september 2001 (4:0) Najvišja zmaga 16. maj 1999 (0:4)
Miha Blažič, Goran Galešić, Urban Žibert, Matej Palčič Manjkajoči nogometaši Marko Kovjenić, Tadej Rems

Koper je na primorskem derbiju doživel boleč poraz. Poleg tega bo trener Rodolfo Vanoli imel ogromno težav s sestavo ekipe, saj bodo zaradi kartonov počivali kar štirje standardni nogometaši, zato bodo najverjetneje priložnost dobili nekateri rezervisti. V ekipo se vrača Ivica Guberac, po uspešno sanirani poškodbi pa naj bi zaigral tudi Damir Hadžić.  Ne glede na težave pa Koprčane na tekmi z Domžalami zanimajo le nove tri točke, saj si želijo ohraniti visoko drugo mesto. Prav tako imajo z Domžalčani še neporavnane račune iz minule sezone, ko so tik pred zdajci ostali brez mesta v evropskih pokalih.

Domžalčani so po slabem začetku v tej sezoni in menjavi trenerja zadihali s polnimi pljuči, igralci so sproščeni, kar se pozna tudi na rezultatih, saj so na zadnjih devetih tekmah vknjižili petnajst točk. Luka Elsner, najmlajši trener v prvi ligi, se zaveda, da je pred njegovo ekipo izjemno zahtevno tekmovanje pri oslabljenem Kopru, po drugi strani pa si želi vseh treh točk tudi proti višje uvrščeni ekipi, saj je glavni cilj do konca jeseni ujeti stik z zgornjim delom lestvice. Prav tako nima težav pri sestavi ekipe, saj se po prestani kazni vračata Zeni Husmani in Nejc Skubic. Domžalčani so med tednom odigrali prijateljsko tekmo z drugoligašem iz Šenčurja in ga premagali s 4:1. Drago Gabrić je dosegel dva zadetka, med strelce sta se vpisala tudi mladinec Ožbolt in Aneff, Urugvajec z bolgarskim potnim listom, ki se nahaja na preizkušnji.

Na dosedanjih 48. prvenstvenih tekmah med Koprom in Domžalami so se devetnajstih zmag veselili Primorci, šestnajstkrat pa so tri točke potovale v mesto ob Kamniški Bistrici. Na prvem medsebojnem obračunu v tej sezoni, ko je domače prvič vodil Luka Elsner, so v Domžalah slavili Koprčani. edini zadetek je v 14. minuti dosegel nekdanji Muraš Mitja Lotrič. Tokrat lahko pričakujemo izenačen dvoboj, obe ekipi napovedujeta boj za zmago in nove tri točke, saj na vrhu lestvice vlada huda gneča.

RUDAR VELENJE ZAVRČ
0 0 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 0 0
0 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 1 0 0
0 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 0
Zadnja zmaga 24. avgust 2013 (2:1)
P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z
Najvišja zmaga 24. avgust 2013 (2:1)
Mate Eterović Manjkajoči nogometaši

Po uspešni zmagi nad Celjem in uvrstitvi v polfinale pokalnega tekmovanja velenjski Rudar z optimimom pričakujejo novinca Zavrč. Velenjčani na domačem terenu pričakujejo izenačeno srečanje, kjer bodo odločale malenkosti. domači bodo poskušali narediti vse, da zmaga in nove tri točke ostanejo doma. “Mi se bomo poskusili čim bolje pripraviti na kvalitetno in neugodno ekipo Zavrča, ki je letos že pokazala, česa je sposobna. Če bomo igrali odgovorno in disciplinirano, potem se za ugoden rezultat ni potrebno bati. Vendarle igramo na domači zelenici, kjer pride v poštev le zmaga. V naši ekipi trenutno vlada dobro vzdušje, za katerega so zaslužni prav vsi v našem klubu. Tovrstne stvari so zlasti pomembne na takšnih težkih tekmah, kot je naslednja z Zavrčem, kajti prav vsaka malenkost zna biti ključnega pomena. Obenem še apeliram na gledalce, da se nedeljske tekme udeležijo v čim večjem številu in nam pomagajo do novih točk,” je o pričakovanjih za spletno stran spregovoril NK Rudarja pomočnik trenerja Spasoje Bulajić. Trener Jernej Javornik bo v napadu najbolje pogrešal hrvaškega napadalca Mateja Eterovića, ki je na tekmi z Domžalami prejel rdeči karton.

Tudi pri Zavrču, ki je vsekakor eno prijetnejših presenečenj letošnje sezone, saj trenutno zaseda tretje mesto prvenstvene razpredelnice, razmišljajo podobno kot Velenjčani. Varovanci trenerja Viktorja Trenevskega so bili med tednom prosti, saj so že izpadli iz pokalnega tekmovanja, zato so imeli dovolj časa za priprave na nedeljski obračun. Gostje bodo poskušali poleg domače dodati še gostujočo zmago nad velenjskim Rudarjem. V taboru zeleno-rumenih večjih težav s poškodbami nimajo, v ekipo pa se po odsluženi kazni vrača Miha Kokol. Nedeljski obračun je pomemben za obe ekipi, saj morebitni neuspeh za vsako ekipo pomeni izgubo visokega mesta na lestvici.

Obe ekipi sta se prvič srečali v tej sezoni. po izjemnem boju so se težke, a zaslužene zmage veselili Zavrčani. Domači so v prvem polčasu zadeli dva zadetka, v nadaljevanju pa so z igralcem manj uspešno zaustavili vse nalete Velenjčanov. Ali se bo velenjski Rudar uspel  maščevati novincu za poraz?

MARIBOR TRIGLAV
14 3 2 Medsebojne tekme (Z-N-P) 2 3 14
9 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 2 3 5
5 3 2 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 9
24. avgust 2013 (0:1) Zadnja zmaga 7. oktober 2013 (1:0)
Z-Z-Z-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-P-P-Z-P
22. april 2012 (8:0) Najvišja zmaga 4. marec 2012 (2:1)
Martin Milec Manjkajoči nogometaši

Mariborčani so po prvi gostujoči zmagi v Ligi Evropa presenetljivo v sodnikovem podaljšku izgubili v Celju in doživeli tretji prvenstveni poraz. V pokalnem tekmovanju pa so brez večjih težav odpravili drugoligaša Radomlje. Čeprav so Mariborčani na prvem mestu, pa so razlike med prvimi tremi majhne, si ne smejo privoščiti spodrsljaja pri zadnjeuvrščenem Triglavu, saj bi v primeru poraza izgubili vodilno pozicijo, zato prvake zanima zgolj zmaga. Ante Šimundža ima pri sestavi ekipe predvsem težave na bočnih položajih, saj se je poškodovanemu  Dejanu Trajkovskemu znova pridružil Aleš Mejač, medtem ko si je Martin Milec nabral že štiri rumene kartone, zato bo na boku najverjetneje zaigral Aleš Mertelj.

Zadnjeuvrščeni Triglav je na zadnji tekmi v Kranju proti ljubljanski Olimpiji zabeležil drugo zmago v tej sezoni in prekinil neugodno tradicijo. Tokrat jih čaka težko gostovanje pri vodilnem Mariboru. Kranjčani se dobro zavedajo, kdo je favorit. Ker pa so v preteklosti že znali presenetiti, vseeno upajo na presenečenje in pozitiven rezultat. zato obljubljajo, da se bodo borili za točko, veseli pa bi bili tudi zmage.  “Če bo treba, bomo igrali tipični italijanski ‘catenaccio’ na robu našega kazenskega prostora. Vse bomo naredili, da osvojimo točko ali kar vse tri. Triglav se prvič postavi v obrambo, pa ostali nemudoma negodujejo nad našo taktiko, potem pa gledaš Ligo prvakov, ko moštvo postavi zid na svojih 20 metrov, pa pravijo, da je tekma super,” je ogorčen boj napovedal trener Siniša Brkič in se hkrati zaveda, da bo to silno težko, kajti njegovi varovanci bodo morali v tem primeru prikazati najboljšo predstavo v tej sezoni.

Statistika medsebojnih srečanj v Mariboru je močno na strani državnih prvakov, saj je kranjski Triglav izgubil na vseh dosedanjih tekmah v Ljudskem vrtu. Mariborčani so najvišjo zmago dosegli aprila 2012, ko so Gorenjcem nasuli kar osem zadetkov. Ali bo Kranjčanom prvič le uspelo zmagati v Ljudskem vrtu, bo jasno v nedeljo zvečer.

Recent Posts

Od lokalnih klubov do EURA 2024

Uspeh slovenske nogometne reprezentance na evropskem prvenstvu je bil nedvomno izjemen dosežek, vendar pa za…

10 ur ago

Nekdanji Nerazzur priporoča Slovenca

Jaka Bijol je v tem trenutku povsem osredotočen na nedeljsko tekmo z Dansko, kjer bo…

11 ur ago

Slovenci želijo prekniti urok

Začelo se je zaključno odštevanje do nedeljskega obračuna med Slovenijo in Dansko, ki bo potekal…

11 ur ago

Grofje našli mlado vratarsko moč

Kot smo pred dnevi že pisali so se v Celju zagreli za 19-letnega čuvaja mreže…

1 dan ago

EURO 2024 je zgodovinska priložnost za naše nogometaše

Želja Slovencev na letošnjem EURU je definitivno poseči po odmevnejših rezultatih. Napredovanje je brez kakršenga…

1 dan ago

Slovenci dobili glavnega delilca pravice

UEFA je danes objavila sodniške ekipe za nedeljske tekme prvega kroga evropskega prvenstva. Glavni sodnik…

2 dneva ago