26 rumenih in štirje rdeči kartoni ter kar šest najstrožjih kazni je bilanca 5. kroga 1. SNL, ki je bil v marsičem rekorden v tej sezoni. Tudi po številu katastrofalnih sodniških odločitev. Polovica vseh pokazanih rdečih kartonov in najstrožjih kazni je namreč najmanj sporna. Največ prahu je zagotovo dvignila odločitev glavnega delilca pravice Dejana Balažiča v Ljudskem vrtu, ko je globoko v sodnikovem dodatku srečanja med Mariborom in Krko, pokazal na najstrožjo kazen za goste in ob tem Mevlji podelil še drugi rumeni karton oziroma rdečega. Vse za prekršek, ki ga Mevlja sploh ni storil. Olje na ogenj je nato prilil še namestnik disciplinskega sodnika Roman Rogelj, ki je Mevlji zaradi napačno dosojene izključitve dodelil še tekmo prepovedi neigranja, čeprav bi v vsaki normalni evropski ligi disciplinska komisija prvo Mevlji rdeči karton izbrisala ter se igralcu opravičila, nato pa bi kaznovala glavnega sodnika. Velike sodniške napake se za delilce pravice v večini evropskih držav ponavadi končajo s finančno kaznijo (celotni ali delni odvzem rente za odsojeno tekmo, ki v Sloveniji za glavnega sodnika v Prvi Ligi sicer znaša 400 evrov) ali pa s suspenzom oziroma nazadovanjem v nižji rang tekmovanja vsaj za določen čas. Znanstvena fantastika kar se tiče slovenskih sodnikov in slovenskega nogometa, ki nima niti svoje tedenske oddaje na televiziji, kaj šele, da bi ob reportažah tekem lahko gledali tudi reportažo o sodniških odločitvah.


Svojega dne (znova) ni imel Matej Jug, ki je bil glavni delilec pravice na srečanju v Domžalah. Na tej tekmi je Tolminčan v korist Zavrča dosodil dve enajstmetrovki in obe sta bili zelo sumljivi. Še pred tem pa sta skupaj s stranskim pomočnikom Borutom Kopačem spregledala situacijo iz 10. minute, ko je igralec Domžal v svojem kazenskem prostoru igral z roko, vendar se sodniška piščalka takrat ni oglasila. Sporne situacije v kazenskih prostorih Jugu v tej sezoni sicer povzročajo obilico težav. Spomnimo se samo dogodka iz prvega kroga, ko ni dosodil enajstmetrovke za Maribor, čeprav se je očiten prekršek za najstrožjo kazen zgodil tik pred njegovimi očmi. Podobno slab je bil v Celju Darko Čeferin, ki je zelo hitro piskal enajsmetrovko za Olimpijo, ni pa podobno storil še najmanj v enem primeru v korist Celjanov, čeprav bi ob izenačenem kriteriju to moral storiti. Za nameček pa tik pred koncem srečanja Zajku Zebi ni dosodil direktni rdeči karton za brutalno posredovanje nad Koroščem. Vse tri situacije so (pričakovano) ostale nezabeležene v uradnem povzetku srečanja na straneh Prve Lige. Za svojevrsten rekord je na srečanju med Gorico in Rudarjem poskrbel Slavko Vinčič, ki je praktično po minuti igre pod prho poslal goriškega napadalca Lapadulo. Ali je Italijan namerno udaril Jeseničnika je sicer diskutabilno, si pa bi Velenjčan lahko zagotovo prislužil tudi povabilo na kakšno avdicijo v novogoriškem SNG-ju. Ob poplavi sodniških napak njegovih kolegov si pohvale vsekakor zasluži Vojko Goričan, ki je kot edini v tem krogu svoje delo opravil zelo dobro in to kljub temu, da je tudi on na srečanju med Triglavom in Koprom pokazal na najstrožjo kazen ter podelil še rdeči karton. Vse sporne situacije na tem srečanju so namreč bile dosojene pravilno.

TRIGLAV 0:3 KOPER, 10. avgust 2013
Glavni sodnik: Vojko Goričan (Loče pri Poljčanah), 1. pomočnik: Janez Lunežnik (Zg. Ložnica), 2. pomočnik: Bojan Šinkovec (Maribor)
4. sodnik: Asmir Sagrković (Vrhnika)

Vojko Goričan je na srečanju v Kranju prvič moral resneje posredovati že v 4. minuti, ko so domačini zahtevali enajstmetrovko. Balažič je 30 metrov od svojih vrat nespretno izgubil žogo, do katere je prišel Stjepanović in se bliskovito pognal proti vratom Nenezića, ki ga je domači vezist želel preigrati, vendar je ob tem padel in zahteval najstrožjo kazen. Goričan se s tem ni strinjal in je Stjepanoviću raje podelil rumeni karton zaradi simuliranja. Po ogledu počasnega posnetka se zdi, da je odločitev sodnika bila pravilna. Kot takšno lahko označimo tudi odločitev iz 62. minute ob dosojeni najstrožji kazni za Koper in izključitvi Klemenčiča, ki je prejel direktni rdeči karton zaradi prekrška v čisti situaciji. Branilec Triglava je v kazenskem prostoru namreč nepravilno zaustavil Pučka, ki bi se sicer znašel sam pred domačim vratarjem Pelkom. To je bilo že drugo zaporedno srečanje, na katerem je bil izključen Klemenčič, ki bo v naslednjih dveh krogih svoje moštvo spremljal na tribuni.

Padec Stjepanovića v kazenskem prostoru Kopra je mogoče videti od 0:25 naprej, prekršek za enajstmetrovko in rdeči karton Klemenčiča pa od 1:40 naprej na uradni strani Prve Lige: klik

CELJE 2:3 OLIMPIJA, 10. avgust 2013
Glavni sodnik: Darko Čeferin (Kranj), 1. pomočnik: Bojan Ul (Maribor), 2. pomočnik: Gorazd Prelog (Preddvor)
4. sodnik: Marjan Tompa (Turnišče), 5. sodnik: Bojan Mertik (Odranci), 6. sodnik: Miran Bukovec (Lendava)

V Celju smo bili priča neizenačenem kriteriju Darka Čeferina, ki je prvič stopil na sceno že v 24. minuti. Šporar je prodiral v kazenskem prostoru Celja in ob dvoboju s Korošcem zelo hitro padel. Čeprav se je zdelo, da je šlo za borbo telo na telo je Čeferin brez obotavljanja pokazal na najstrožjo kazen, ki jo je Omladič uspešno realiziral. Svojo enajstmetrovko so v 38. minuti prvič zahtevali tudi Celjani, ko je eden od dvojca Bajde oziroma Zajc prodiral v kazenskem prostoru Olimpije in bil zrušen, vendar se Čeferin ni odločil za najstrožjo kazen,  čeprav se zdi, da je zanjo bilo več osnove kot ob padcu Šporarja 14 minut prej. Po natanko uri igre so domači igralci zahtevali enajstmetrovko še drugič na srečanju. Bajde je bil zaustavljen na skoraj identičen način kot Šporar v prvem polčasu, vendar je piščalka Darka Čeferina tudi tokrat ostala nema. Se pa je oglasila v 74. minuti, ko je Mitrović v svojem kazenskem prostoru s hrbta zrušil prodirajočega Verbiča in kranjskemu delilcu pravice ni preostalo drugega, kot da vendarle pokaže na belo točko v korist domačinov. Za konec velja omeniti še dogodek iz 90. minute, ko bi Zajko Zeba moral biti izključen. Bivši bosanski reprezentant je namreč povsem brez potrebe na sredini igrišča pokosil Koršca ter ob tem poškodoval tako sebe kot tudi nasprotnika, vendar se ga je Čeferin usmilil in ga je opomnil le z rumenim kartonom.

Prekršek za najstrožjo kazen Olimpije je mogoče videti od 0:36 naprej, prekršek za najstrožjo kazen Celja pa od 2:16 naprej na uradni strani Prve Lige (domači zahtevi za enajsmetrovko iz 38. in 60. minute ter prekršek Zebe žal niso bili vključeni v uradni povzetek srečanja): klik

GORICA 1:1 RUDAR VELENJE, 10. avgust 2013
Glavni sodnik: Slavko Vinčič (Maribor), 1. pomočnik: Robert Vukan (Apače), 2. pomočnik: Tadej Friš (Sladki Vrh)
4. sodnik: Andrej Kokolj (Škofljica), 5. sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana), 6. sodnik: Andrej Žnidaršič (Kranj)

Dva rdeča kartona sta zaznamovala srečanje v Novi Gorici, in sicer po en na vsaki strani. Prvi je padel že po dobri minuti igre, ko je pordečel italijanski napadalec Lapadula, ki je po mnenju Slavka Vinčiča namerno s komolcem udaril nasprotnega igralca. Počasni posnetek žal ne razkriva ali je udarec bil nameren ali pa v žaru borbe, vendar je kljub temu mogoče razbrati, da je Italijan vendarle zamahnil v smeri proti obrazu Jeseničnika, ki se je nato ob krikih in v “hudih” bolečinah zrušil na zelenico ter se po izključitvi domačega napadalca hitro pobral nazaj in nadaljeval z igro. Zdi se, da je ravno igralski vložek Jeseničnika bil odločilen pri odločitvi glavnega delilca pravice, kar se sicer (pre)pogosto dogaja na slovenskih nogometnih zelenicah, ko zaradi kričanja in simuliranja bolečin sodniki hitreje posegajo po kartonih. Drugo izključitev na srečanju si je priigral gostujoči branilec Knezović, ki je v 54. minuti kot zadnji mož obrambe nepravilno oviral Živca in zasluženo prejel rdeči karton. Lapadula bo počival na naslednjih dveh tekmah, Knezović pa bo počival tekmo manj.

Prekršek Lapadule je mogoče videti od 0:24 naprej, prekršek Knezovića pa od 1:49 naprej na uradni strani Prve Lige: klik

MARIBOR 3:0 KRKA, 10. avgust 2013
Glavni sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana), 1. pomočnik: Primož Arhar (Vrhnika), 2. pomočnik: Marko Stančin (Ljubljana)
4. sodnik: Roman Glažar (Ptuj)

Dvoboj dveh neenakovrednih nasprotnikov v Ljudskem vrtu bi hitro odšel v pozabo, če ga v zadnjih sekundah srečanja ne bi začinil glavni sodnik Dejan Balažič, ki je edini videl prekršek Mevlje za najstrožjo kazen in mu ob tem podelil še drugi rumeni karton oziroma rdečega. Pri rezultatu 3:0 je Vučkić prodiral v kazenskem prostoru Maribora ter tik pred Handanovićem zamahnil in žogo zgrešil tako, da ga je vrglo na tla. Mevlja je sicer bil blizu dogajanja, vendar se Vučkića ni dotaknil in nanj tudi ni nevarno štartal. Kriv je le požrtvovalne igre, ko je z drsečim posredovanjem želel blokirati strel proti vratom svojega moštva. Odločitev glavnega delilca pravice je v vsakem primeru čudna, vendar pa je ob akciji Vučkića vendarle potrebno omeniti posredovanje Mejača, ki je nespretno in nenamerno s kolenom oplazil nogo gostujočega branilca ter ga oviral ravno toliko, da je slednji grdo zgrešil žogo.

Da z odločitvijo Balažiča očitno ni nič narobe in da je pravilna so nekaj dni kasneje posredno potrdili birokratje na NZS oziroma namestnik disciplinskega sodnika Roman Rogelj, ki je rdeči karton Mevlje potrdil in nič krivemu nogometašu Maribora podelil še tekmo prepovedi neigranja. Ob tem se sprašujemo ali so si ljudje na disciplinski komisiji sploh ogledali posnetke ali pa so le pogledali v zapisnik, videli rdeči karton ter po pravilniku izrekli še dodatno kazen? Takšni ljudje zagotovo nikoli niso igrali nogometa. In čeprav v Evropi obstajajo sankcije za slabo sojenje sodnikov pa odgovorni ljudje v Sloveniji še naprej tiščijo glave v pesek in se obnašajo, kot da je vse v najlepšem redu. Slovenski sodniki pa bodo medtem še naprej romali po nogometnih zelenicah, nekaznovano. Zgoraj omenjeni Dejan Balažič bo zagotovo kaj kmalu kandidiral za nove sodniške rente na slovenskih prvoligaških stadionih, ki v trenutnih ekonomskih razmerah v državi sploh niso nizke.

Spodaj vam prilagamo “prekršek” Mevlje nad Vučkićem, čeprav vam tokrat predlagamo ogled posnetka na uradni strani Prve Lige, kjer se lepo vidi tudi kontakt Mejača tik pred poizkusom strela branilca Krke (od 2:33 naprej): klik

DOMŽALE 1:1 ZAVRČ, 10. avgust 2013
Glavni sodnik: Matej Jug (Tolmin), 1. pomočnik: Borut Kopač (Idrija), 2. pomočnik: Uroš Bensa (Kojsko)
4. sodnik: Marko Podgoršek (Duplje)

Zanimivo je bilo tudi na zadnjem srečanju 5. kroga v domžalskem športnem parku, kjer sta se Domžale in Zavrč razšla z neodločenim izidom 1:1. Srečanje je sodil Matej Jug iz Tolmina in prvo večjo napako storil že v 10. minuti, ko ni dosodil enajstmetrovke za goste ob igranju Zeca z roko v svojem kazenskem prostoru. Posredovanje z roko, ki ni bila ob telesu, sicer ni bilo namerno, vendar je kljub temu pripomoglo k preprečitvi nevarne podaje v kazenski prostor. Jug je vse skupaj kompenziral nekaj minut kasneje, ko je dvoboj Banovića in Aleša Čeha označil za prekršek in prvič pokazal na belo točko. Zdi se, da je tudi tokrat šlo za dvoboj telo na telo in je odločitev sodnika bila prestroga, čeprav Benko v vsakem primeru darila ni izkoristil in je žogo poslal visoko pod oblake. Ob tem velja omeniti, da bi Jug celotno akcijo Zavrča najbrž moral zaustaviti že nekaj sekund prej, saj je ob izbijanju žoge bržkone bil storjen prekršek nad Vidmarjem zaradi česar je domžalski čuvaj mreže tudi protestiral pri glavnemu sodniku ter si prislužil rumeni karton. Zelo na meji je bilo tudi posredovanje Gorana Vuka nad Kelencem v 29. minuti, ko je Jug še drugič pokazal na belo točko v korist Zavrča, čeprav se zdi, da je do spotikanja vendarle prišlo.

Posnetek igranja z roko v kazenskem prostoru Domžal (od 0:29 naprej), celotno akcijo ob prekršku za prvo najstrožjo kazen Zavrča (od 1:04 naprej) in prekršek za drugo najstrožjo kazen Zavrča (od 1:33 naprej) je mogoče videti na uradni spletni strani Prve Lige: klik

Situaciji ob enajsmetrovkah za Zavrč si je mogoče ogledati tudi na spodnjem posnetku (od 0:33 oziroma 1:05 naprej):

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Brez zmagovalca v Kopru

Koper je v 32. krogu Prve lige Telemach gostil ljubljanski Bravo. Tekma v Kopru se je konč…