“Nesrečni” 13. krog državnega prvenstva je minil v znamenju srečanja med Mariborom in Olimpijo. Na tej tekmi je največ prahu dvignil hud prekršek Finka nad Cvijanovićem v prvem polčasu, ki ga glavni sodnik Darko Čeferin iz Kranja iz nerazumljivih razlogov ni kaznoval z rdečim kartonom ali pa vsaj z rumenim, ki bi tudi privedel do izključitve srboritega bočnega igralca Ljubljančanov. Srečanje si bomo žal zapomnili tudi po rasizmu gostujočih navijačev, ki so na neprimeren način večkrat v prvem polčasu žalili temnopoltega napadalca vijoličastih Jeana Philippa Mendya. Podobno neprimerno vedenje so novinarji zabeležili tudi v Kranju, kjer je bil tarča enega od velenjskih navijačev temnopolti Dinny Kongnyuy. Zanimivo in predvsem presenetljivo pa ostaja dejstvo, da disciplinski sodnik NZS v obeh primerih vse do danes ni reagiral, čeprav sta od tekem 13. kroga minila že dva tedna in čeprav je tudi domača nogometna zveza del UEFA kampanje “Respect” oziroma “Football against racism in Europe”, katere glavni namen je izkoreninjenje rasizma iz nogometnih igrišč širom Evrope. Manjka še samo morebiten odgovor, da delegati ali sodniki na omenjenih srečanjih teh dogodkov niso zabeležili, čeprav so ga naši redakciji potrdili in posredovali nekateri novinarji in fotografi, ki so na obeh srečanjih bili prisotni v živo.


CELJE 0:3 KOPER, 5. oktober 2013
Glavni sodnik: Matej Jug (Tolmin), 1. pomočnik: Primož Arhar (Vrhnika), 2. pomočnik: Marko Stančin (Ljubljana), 4. sodnik: Borut Kopač (Idrija), 5. sodnik: Bojan Mertik (Odranci), 6. sodnik: Roman Glažar (Ptuj).

Dvoboj v Celju je postregel z največ pokazanimi rumenimi kartoni v tem krogu, glavni sodnik Jug jih je podelil kar osem. Iz te tekme smo podrobneje preučili le dogodek tik ob koncu srečanja, ko je Jug pri rezutltatu 0:2 pokazal na belo točko za goste. Odločitev glavnega sodnika iz Tolmina je bila povsem na mestu, saj je domači branilec Centrih v svojem kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Pučka, kar potrjuje tudi počasni posnetek.

Prekršek za najstrožjo kazen si je mogoče ogledati od 2:15 naprej: klik

GORICA 4:0 ZAVRČ, 5. oktober 2013
Glavni sodnik: Slavko Vinčić (Maribor), 1. pomočnik: Tadej Friš (Sladki Vrh), 2. pomočnik: Bojan Šinkovec (Maribor), 4. sodnik: Radenko Kmetec (Orehova vas), 5. sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana), 6. sodnik: Tadej Mežnar (Maribor).

Kar dve enajstmetrovki so gledalci videli v novogoriškem športnem parku in obe sta bili piskani v korist Goričanov. Prvič je Vinčić pokazal na belo točko v 28. minuti, ko je proti vratom Zavrča prodiral Živec, ki pa ga je Šafarić v svojem kazenskem prostoru spotaknil. Tudi v tem primeru lahko zapišemo, da je sodniška odločitev bila pravilna. Podobno lahko trdimo tudi ob dosojeni najstrožji kazni v drugem polčasu. Takrat je gostujoči branilec Murko v gneči skočil v želji, da bi žogo izbil, vendar je pri tem imel roko iztegnjeno nad glavo ter v nenaravnem položaju in ravno v roko ga je žoga ob poizkusu izbijana tudi zadela.

Posnetek prekrška za prvo enajstmetrovko si lahko ogledate od 0:45 naprej, igranje z roko Murka v lastnem kazenskem prostoru pa od 1:40 naprej na uradni strani Prve Lige: klik

DOMŽALE 4:0 KRKA, 5. oktober 2013
Glavni sodnik: Damir Skomina (Koper), 1. pomočnik: Jure Praprotnik (Ljubljana), 2. pomočnik: Andraž Kovačič (Preserje), 4. sodnik: Dragoslav Perić (Kranj).

Zelo malo dela je v Domžalah imel Skomina, ki je moral z rumenim kartonom opomniti le tri igralce na celotnem srečanju. Najbolj sporen trenutek na tekmi se je zgodil na začetku drugega polčasa, ko je pri rezultatu 0:0 v gostujočem kazenskem prostoru padel Slobodan Vuk, vendar se trenutno najboljši slovenski delilec pravice ni odločil za enajstmetrovko. Čeprav je zelo težko oceniti, se vendarle zdi, da je Skomina tokrat storil napako. Domžalski napadalec je namreč nevarno prodiral pred gostujočim vratarjem Obradovićem, ki je nato želel izbiti žogo, vendar je pri tem žogo zgrešil in namesto nje zadel svojega nasprotnika. Odločitev glavnega delilca pravice sicer ni imela velikega vpliva na končni rezultat, saj so Domžalčani do konca zabili kar štirikrat in dokaj suvereno osvojili nove tri točke. Omeniti še velja, da so sredi prvega polčasa najstrožjo kazen zahtevali tudi Novomeščani, vendar zanjo ni bilo nobene osnove, saj v tistem primeru domžalski branilec ni igral z roko, čeprav so to gostje signalizirali pri sodnikih.

Dvoboj Obradovića in Slobodana Vuka od 1:10 naprej: klik

TRIGLAV 1:1 RUDAR VELENJE, 6. oktober 2013
Glavni sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana), 1. pomočnik: Gregor Rojko (Logatec), 2. pomočnik: Dejan Švarc (Ivančna Gorica)
4. sodnik: Boris Tošeski (Medvode)

Do zahteve za najstrožjo kazen je prišlo tudi na srečanju v Kranju in sicer v drugem polčasu pri izidu 1:1, ko je ob podaji v domači kazenski prostor, žoga v roko zadela Šmita, vendar je Žganec samo odmahnil z roko. Čeprav ni dvoma o tem, da je šlo za nenamerno igranje z roko pa so pravila v tem primeru vseeno jasna. Šmit roke ni imel v naravnem položaju in ob telesu ter je nehote tudi preprečil nevarno podajo pred svoja vrata. Ob tem je potrebno omeniti, da bi akcija morda morala biti prekinjena zaradi prepovedanega položaja in v tem primeru igranje z roko Šmita ne bi imelo nobene veljave. Ob podaji v kazenski prostor je namreč najvišje skočil Podlogar in v kolikor je bil nogometaš Rudarja prvi pri žogi oziroma jo je podal naprej, potem je prepovedan položaj zagotovo bil. Mitja Žganec je skozi celotno srečanje sicer puščal zelo moško igro in na trenutke tudi pregrobo, kljub vsemu pa pokazal le en rumeni karton in še tega v sodnikovem dodatku zaradi preprečitve hitrega izvajanja prostega strela. Ogled tekme so sicer z neprimernimi vložki pokvarili tudi posamezniki na gostujoči tribuni, saj je bil domači temnopolti vezist Kongnyuy tarča žaljivih vzklikov.

Posnetek igranja z roko Šmita od 1:55 naprej: klik

MARIBOR 2:0 OLIMPIJA, 6. oktober 2013
Glavni sodnik: Darko Čeferin (Kranj), 1. pomočnik: Matej Žunič (Kranj), 2. pomočnik: Rafael Ajdovec (Kranj), 4. sodnik: Gorazd Prelog (Preddvor), 5. sodnik: Andrej Žnidaršič (Kranj), 6. sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj).

Analizo “večnega derbija” začenjamo z razveljavljenim zadetkom Tavaresa iz 4. minute srečanja. Ob podaji z glavo Cvijanovića je domači kapetan nedvomno bil v prepovedanem položaju in glavni sodnik Čeferin je na signalizacijo svojega pomočnika Ajdovca pravilno dosodil prepovedan položaj. Najbolj sporen dogodek tega kroga se je zagotovo zgodil sredi prvega polčasa, ko je Fink s komolcem onesposobil Cvijanovića in vezistu vijoličastih povzročil lažji pretres možganov. Ob potegovanju obeh igralcev za visoko žogo je Fink nerazumljivo dvignil komolec previsoko in z njim v glavo zadel Cvijanovića. Stranski sodnik Ajdovec je zadevo takoj opazil in močno zamahal z zastavico, nakar je zapiskal Čeferin, ki je tudi bil v dobrem položaju ter je celotno zadevo lepo videl. Na presenečenje vseh prisotnih na stadionu pa kranjski delilec pravice Ljubljančana ni izključil! Zakaj se je tako odločil, je stvar debate… Nekaznovanje Finka sicer na srečo ni imelo večjih posledic za Cvijanovića in tudi ne za končni izid srečanja. Ljubljanski vezist je bil soudeleženec tudi ob dogodku iz 38. minute, ko je v dvoboju z Milcem padel v domačem kazenskem prostoru, vendar je Čeferin le odmahnil z roko. Za razliko od dogodka, ki se je zgodil nekaj minut prej, je padec Finka vendarle bil vključen v uradni povzetek srečanja. Iz priloženega posnetka na uradni strani lige je sicer zelo težko oceniti, če je šlo za prekršek ali ne. Sicer so tudi to tekmo z neprimernim obnašanjem začinili navijači Olimpije, ki so v prvem polčasu večkrat žalili Mendya in to kljub dejstvu, da podpirajo moštvo, ki ima v svojih vrstah temnopoltega nogometaša, ki je v drugem delu tudi stopil na igrišče. Podobno kot v primeru iz Kranja se tudi tukaj disciplinski sodnik NZS za zdaj še ni oglasil. To sicer ni prvi primer, da se navijači Olimpije na tekmi proti Mariboru obnašajo neprimerno. V lanski sezoni so na svojem stadionu skozi celotno srečanje imeli izobešen transparent s sliko Adolfa Hitlerja. Na obeh navijaških tribunah pa ni manjkalo niti klasičnih žaljivk proti nasprotni strani, ki ga je sicer disciplin sodnik NZS v preteklosti že znal kaznovati.

Razveljavljen zadetek Tavaresa iz 4. minute od 0:20 naprej ter padec Finka ob dvoboju z Milcem od 1:35 naprej si je mogoče ogledati na uradni strani Prve Lige: klik

Prekršek Finka nad Cvijanovićem od 3:43 naprej na uradnem Youtube kanalu mariborskega prvoligaša:

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Domžalčani do pomembnih točk

Zaostali obračun 25. kroga državnega prvenstva med Domžalami in Koprom so dobili dvakratni…