Kot je že v navadi, smo tudi v uredništvu SNPortala po zaključku jesenskega dela državnega prvenstva sestavili enajsterico jeseni. Po trdih “pogajanjih” smo morali skleniti tudi kakšen kompromis, saj je jeseni navdušilo lepo število posameznikov, še največ preglavic smo imeli s trojico v zvezni vrsti, saj je izven idealne enajsterice končalo nekaj pomembnih adutov svojih moštev. A na seznamu je prostora zgolj za enajsterico nogometašev. Kakšen bi bil vaš izbor?


SNPortal enajsterica jeseni 2016/17
[team1]

Igralec  Rok Vodišek
Klub  Olimpija
Število tekem  14
Število minut  1260
Število tekem brez prejetega gola  7
Število prejetih zadetkov  9

Prva dilema je nastopila že pri izbiri vratarja. Kolebali smo med Jasminom Handanovićem in Rokom Vodiškom. Čeprav je bil izkušeni vratar Maribora jeseni med najbolj zaslužnimi, da bodo Štajerci prezimili na vrhu ligaške lestvice, smo se na koncu vseeno odločili za mladost. Vodišek, ki je pred kratkim šele vstopil v klub polnoletnih, je članski debi dočakal ob prihodu Luke Elsnerja. Strateg Olimpije je obetavnega vratarja prvič preizkusil v pokalnem obračunu s Turniščem, nato pa je odigral tudi 14 ligaških dvobojev in odlično izkoristil odsotnost Nejca Vidmarja. V polovici od 14 tekem je zaklenil svoja vrata, v tem segmentu je boljši zgolj Handanović, klonil pa je zgolj devetkrat, s suverenim vodenjem svoje obrambe in nekaj odličnimi posredovanje pa je nakazal, da imajo Ljubljančani po Janu Oblaku v svojem golu nov diamant.

Ime in priimek  Denis Klinar
Klub  Olimpija
Število tekem  18
Število minut  1492
Število zadetkov  0
Število asistenc  6
Število rumenih/rdečih kartonov  3/2

Položaj desnega bočnega branilca verjetno spada med položaje, ki tudi selektorju Srečku Katancu ponujajo veliko izbire. Večina potencialnih reprezentantov na tem položaja si kruh služi izven slovenskih meja, ob Aljažu Struni, Nejcu Skubicu in Bobanu Joviću pa na reprezentančnem seznamu v zadnjem času ni bilo prostora za Petra Stojanovića in Martina Milca. Selektor Srečko Katanec bo januarja v Abu Dhabi odpeljal tudi Denisa Klinarja, ki nas je v konkurenci Denisa Šmeja in Matije Široka najbolj prepričal. Nekdanji član Rudarja je bil tudi v letošnji sezoni prva izbira zmajev ob desni stranski črti, za razliko od krstne sezone v Olimpiji pa se je hitronogi nogometaš izkazal tudi z igro v fazi napada, saj si s šestimi podajami deli drugo mesto na ligaški lestvici asistentov.

Ime in priimek  Antonio Mlinar Delamea
Klub  Olimpija
Število tekem  20
Število minut  1754
Število zadetkov  1
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0

Obramba Olimpije je jeseni prejela najmanj zadetkov, tako kot Mariborčani, so tudi Ljubljančani klonili zgolj 15-krat. Med najbolj zaslužne za omenjeni dosežek lahko uvrstimo tudi Antonia Mlinarja Delameo, saj je Mozirčan izpustil zgolj eno srečanje, po dolgem okrevanju po poškodbi kolena pa je poleti vstopil v čevlje Nemanje Mitrovića in tvoril par z Dejanom Kelharjem. Sredi sezone je od Darijana Matića prevzel tudi kapetanski trak, z dobrimi predstavami pa je prepričal tudi selektorja Katanca, ki ga je konec oktobra uvrstil na seznam za tekmi z Malto in Poljsko, proti kateri si je priljubljeni Tonči tudi prvič nadel dres z reprezentančnim grbom. Ker se bo pozimi na igrišča vrnil tudi že omenjeni Mitrović, si je Mlinar Delamea z dobro jesenjo verjetno priigral tudi ugodno pozicijo za nadaljevanje sezone.

Ime in priimek  Marko Šuler
Klub  Maribor
Število tekem  19
Število minut  1710
Število zadetkov  3
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0

Med tistimi, ki so v primerjavi s prejšnjo sezono dvignili raven svoje igre, je zagotovo tudi Marko Šuler. Izkušeni Korošec se je ob koncu minule sezone znašel med četverico nogometašev, ki so se jim Viole s transparentom “zahvalile za sodelovanje”. Morda je bilo prav slovo Filipovića in Derviševića tisto, ki je vplivalo na to, da je nekdanji reprezentant znova našel samega sebe in v glavnem v paru z Rodrigom Defendijem, ki se je izkazal predvsem kot odličen skakalec, tvoril čvrst par pred zanesljivim Handanovićem. Poveljnik mariborske obrambe, ki se mu s koncem sezone sicer izteče pogodba, se je izkazal tudi pred nasprotnim golom, saj je, podobno kot Gaber Dobrovoljc, še eden od vročih branilcev za enajsterico sezone, v mrežo pospravil štiri zadetke.

Ime in priimek  Jure Balkovec
Klub  Domžale
Število tekem  18
Število minut  1523
Število zadetkov  2
Število asistenc  5
Število rumenih/rdečih kartonov  2/0

Položaj desnega bočnega branilca ponuja bogato izbiro, prav nasprotno pa velja za skrajno levo stran obrambne vrste. Pravzaprav smo lahko izbirali zgolj med dvema kandidatoma, bolj kot Erik Janža pa nas je prepričal Jure Balkovec. Belokranjec kljub mladosti velja že za izkušenega prvoligaškega nogometaša, zato poleti, po odhodu Dejana Trajkovskega, ni imel težav, ko se je po sezoni, v kateri ni veliko igral, znašel v prvem planu. Nekdanji nogometaš Bele krajine ter Krke in Radomlje, kjer je izkušnje nabiral kot posojen nogometaš Domžal, je jeseni dokazal, da imajo rumeni v svoji zasedbi še eno vroče orožje za najbolj deficitaren položaj v izbrani vrsti. Ne bi bilo presenetljivo, če bi ga Katanec na seznam uvrstil že v kateri od prejšnjih akcij, januarja pa bo Balkovec, ki slovi tudi po močnem in natančnem (prostem) strelu, eden od osmerice domžalskih reprezentantov.

Ime in priimek  Aleks Pihler
Klub  Maribor
Število tekem  17
Število minut  1202
Število zadetkov  3
Število asistenc  2
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0

Na januarskem spisku bi se zagotovo znašel tudi Aleks Pihler, a so se v Mariboru odločili, da zaradi že začrtanega plana priprav januarja reprezentanci ne bodo odstopili svojih nogometašev. Pihler, ki je krstne članske izkušnje nabiral v Domžalah, velja za enega največjih dobitnikov jeseni. Čeprav je Štajerec marsikoga prepričal že v lanski sezoni, ko je igral v dresu Zavrča, je ob povratku v Ljudski vrt vladalo prepričanje, da bo ob Vrhovcu, Kabhi, ki je bil prav tako med kandidati za našo enajsterico, Mertlju in ostalih prisiljen pobirati drobtinice, a se je izkazalo prav nasprotno. Hitro se je uveljavil v začetni enajsterici Darka Milaniča, enega od treh zadetkov zabil tudi v derbiju z Olimpijo, za nameček pa je bil prvič v karieri uvrščen tudi na seznam članske reprezentance. Prav Pihler je dokaz, da igranje v 2. SNL, v sezoni je 2014/15 je leto dni preživel v Triglavu, zgolj priložnost in možnost za postopno napredovanje.

Ime in priimek  Dare Vršič
Klub  Maribor
Število tekem  19
Število minut  1357
Število zadetkov  4
Število asistenc  9
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0

Dare Vršič je jeseni znova spomnil na najboljše čase. Nekdanji nogometaš Mure, Celja, Kopra in Olimpije je bil motor mariborske igre in med najbolj zaslužnimi, da bodo Mariborčani prezimili na vrhu ligaške razpredelnice. Odločitev Darka Milaniča, da poseže po spremembi igralnega sistema, je najbolj koristila prav Vršiču, ki je za obema napadalcema zadihal s polnimi pljuči. V nogometnem žargonu večkrat pravimo, da imajo natančne žoge oči, prav podaje pa so bile jeseni močno orožje nogometaša z bližine Apač. Z devetimi asistencami zaseda vrh ligaške razvrstitve, v 19 tekmah pa je v statistiko vpisal še štiri zadetke. Tudi on spada med nogometaše, ki jim bo poleti potekel dogovor, ob podobnem nadaljevanju pa ne bi smel imeti težav z iskanjem novega, verjetno že enega zadnjih resnejših angažmajev v tujini. A zagotovo bo Zlatko Zahovič dvakrat premislil, če bo enega od pomembnih adutov kar tako izpustil iz svojih rok.

Ime in priimek  Marko Alvir
Klub  Domžale
Število tekem  20
Število minut  1626
Število zadetkov  8
Število asistenc  4
Število rumenih/rdečih kartonov  5/0

Marko Alvir je še eno od pozitivnih presenečenj jesenskega dela sezone. Zagrebčan, ki se je kalil v mladinskem pogonu Dinama, nato pa s statusom mladinskega reprezentanta prestopil v madridski Atletico, se je ob Kamniško Bistrico preselil pred pričetkom lanskega tekmovalnega leta, ko pa je lahko zgolj potrpežljivo pobiral drobtinice. Še poleti, sredi zgoščenega urnika, ga je Luka Elsner večkrat koristil na položajih bočnih branilcev, nato pa hitro odkril, da je lahko vsestranski nogometaš najbolj koristen prav v zvezni vrsti. 22-letni nogometaš se je v fazi napada razcvetel predvsem po menjavi trenerja, saj je sedem od skupno osmih zadetkov dosegel pod vodstvom Simona Rožmana, ki je poskrbel, da se lahko Domžalčani ob premoru pohvalijo z nazivom najučinkovitejšega moštva lige.

Ime in priimek  Luka Zahović
Klub  Maribor
Število tekem  14
Število minut  824
Število zadetkov  10
Število asistenc  2
Število rumenih/rdečih kartonov  2/0

Marsikdo je poleti vrnitev Luke Zahovića v Ljudski vrt pospremil s kančkom dvoma, a zgolj štiri mesece kasneje lahko ugotovimo, da je Zlatko Zahovič s povratkom svojega sina zadel v polno. Posojeni nogometaš Heerenveena, ki pa bi se januarja verjetno znašel tudi na Katančevem seznamu, se je izkazal z izjemno učinkovitostjo, saj je za zadetek v povprečju potreboval zgolj malce več kot 82 minut. Jeseni prvi strelec Maribora za razliko od izkušenega Milivoja Novakovića ni zapravljal priložnosti, prav poškodba Ljubljančana, v napadu ga je zamenjal prav Luka, pa je bila “kriva” za Zahovićevo izstrelitev na vrh ligaške lestvice strelcev. Le-tega si v Lizboni rojeni napadalec deli z Dominikom Glavino, ki pa je v primerjavi z Mariborčanom za deset zadetkov potreboval enkrat večjo minutažo. Bo Zahović z zbiranjem zadetkov nadaljeval tudi spomladi?

Ime in priimek  Slobodan Vuk
Klub  Domžale
Število tekem  19
Število minut  1185
Število zadetkov  8
Število asistenc  6
Število rumenih/rdečih kartonov  0/0

Komu je Elsnerjev odhod v prestolnico najbolj koristil? Če bi vprašali Slobodana Vuka, bi vam skorajda zagotovo prikimal. Dolgoletni član rumenih je moral pod Elsnerjevo taktirko prednost večkrat prepustiti Antoniu Manceju, zato so poleti v Velenju že zavihali rokave in skušali robustnega napadalca zvabiti v svojo zasedbo. V Jajcu rojeni nogometaš je ostal ob Kamniški Bistrici, tako kot Alvir, pa je zablestel po menjavi trenerji. Pri Rožmanu se je uveljavil kot prva izbira v konici napada, nekdanji strateg Celja pa svoje odločitve zagotovo ne obžaluje, saj se je Vuk ob osmih zadetkih izkazal tudi z moštveno igro. Osmim golom je namreč dodal še šest podaj, posledično pa se lahko pohvali z nazivom najučinkovitejšega nogometaša prvenstva.

Ime in priimek  Dominik Glavina
Klub  Rudar Velenje
Število tekem  20
Število minut  1696
Število zadetkov  10
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0

Četverico nogometašev prispeva Maribor, Domžalčani in Ljubljančani se lahko pohvalijo s tremi člani idealne enajsterice, čast preostalih prvoligašev pa je obranil velenjski Rudar. Knapi ob polovici sezone zasedajo zgolj sedmo mesto, a od četrtega mesta, ki bo po koncu sezone verjetno vodilo v Evropo, niso kaj prida oddaljeni. Tudi po zaslugi Dominika Glavina, ki je bil pred pričetkom sezone neznanka za večino ljubiteljev slovenskega nogometa. Čakovčan je po stopinjah starejšega brata Davorja, ki je lani nosil dres Zavrča, poleti kot nogometna uganka prestopil slovensko-hrvaško mejo, nekaj mesecev kasneje pa se lahko pohvali, da je ob Luki Zahoviću prvi strelec lige. 24-letnik je v dobri polovici prvenstva že presegel strelski izkupiček zadnjih treh sezon, ko je za jeruzalemski Beitar, Slaven Belupo in Inter Zaprešić dosegel devet zadetkov. Ga bodo knapi pozimi uspeli zadržati v svoji zasedbi?

Ime in priimek  Darko Milanič
Klub  Maribor
Število tekem  21
Število točk  46/2,19 na tekmo
Razmerje zmag/remijev/porazov  14/4/3
Število doseženih in prejetih zadetkov  42/15 – 2/0,71 na tekmo

Če si Domžalčani ob koncu jesenskega dela sezone v tekmah z Radomljami in Krškim ne bi privoščili spodrsljajev, bi za prvo trenersko ime polsezone verjetno proglasili Simona Rožmana, saj je zasedbo, ki se jo je še pred nekaj meseci držal status obrambno naravnanega moštva, preobrnil v pravi stroj za doseganje zadetkov. Le-to so na svoji koži občutili tudi vodilni Mariborčani, ki tako ob četverici članov idealne enajsterice dajejo trenerja jeseni. Čeprav vijoličasti za razliko od lanskoletne jeseni, ko se je v Ljudski vrt preselil Krunoslav Jurčić, niso navdušili s tako učinkovito igro, so v 21 tekmah v povprečju dosegli dva zadetka na srečanje, pohvalijo pa se lahko predvsem s čvrsto igro, saj je Jasmin Handanović klonil zgolj 15-krat oziroma na vsakih 126 minut. Velik delež zaslug ima zagotovo tudi Milanič, ki si je z 14 ligaških tekem dolgim nizom neporaženosti počasi povrnil tudi zaupanje navijačev.


In koga bi uvrstili na rezervno klop? Seznam je dolg, skrčili pa smo ga na Jasmina Handanovića (Maribor), Gabra Dobrovoljca (Domžale), Erika Janžo (Maribor), Marwana Kabho (Maribor), Miho Zajca (Olimpija), Jana Repasa (Domžale) in Daliborja Volaša (Maribor). 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Brez zmagovalca v Kopru

Koper je v 32. krogu Prve lige Telemach gostil ljubljanski Bravo. Tekma v Kopru se je konč…