Začetek novega državnega prvenstva, 25. v času samostojne Slovenije je tik pred zdajci. Podobno kot v predlanski sezoni, bosta tudi letos novo sezono odprli ekipi Maribora in Zavrča. Zanimivo, v današnjem dvoboju se bosta spopadla tekmeca, ki sta v prestopnem roku delovalo povsem nasprotno, Mariborčani, ki niso doživeli niti enega odhoda, so moštvu dodali dva novinca, Zavrčani pa so znova močno posegli v kader. Prestopni rok je bil zanimiv tudi pri Olimpiji, medtem ko so Celjani in Domžalčani ostali brez dveh pomembnih adutov, saj sta se Benjamin Verbič in Uroš Korun odločila za tujino.


MARIBOR

PRIHODI: Marwan Kabha (Maccabi Petah Tikva), Abel Gigli (Crotone)
ODHODI: Damjan Marjanović (Krka / posoda)

Začnimo pri državnih prvakih, pri katerih pa kaj veliko o prestopnih dejavnostih ne moremo zapisati. Kot že zapisano, je športni direktor Zlatko Zahovič v Ljudskem vrtu zadržal vse moči, k preverjenemu kadru, ki je sicer v pripravljalnem obdobju vključno s porazom v Superpokalu doživel tri hladne tuše, pa dodal še dva tujca. Italijanski branilec Abel Gigli, ki smo ga predlani spoznali v dresu Gorice, je vskočil po težavah Arghusa, precej več pa si gledalci obetajo od Marwana Kabhe, Izraelca arabskih korenin, ki je svojo vrednost pokazal že na nekaterih pripravljalnih tekmah, med najboljšimi pa je bil tudi v torek, ko so Mariborčani v kvalifikacijski tekmi Lige prvakov ugnali kazahstansko Astano. Čeprav so se Mariborčani v minuli sezoni pošteno namučili, da so prišli do novega naslova, so tudi pred začetkom novega tekmovalnega ciklusa osrednji kandidat za dvig pokala po koncu sezone. Lahko kdo poseže v mariborske načrte in vijolicam prepreči šesto zaporedno slavje naslova državnih prvakov?

Marwan Kabha je že v pripravh pokazal, da bo za Maribor predstavljal dodano vrednost. (Foto: Jure Banfi)
Kabha je že pokazal, da bo za Maribor predstavljal dodano vrednost. (Foto: Jure Banfi)

CELJE

PRIHODI: Karlo Težak (Zavrč), Ivan Firer (Rudar Velenje), Mihovil Jeronim Klapan (Rijeka II), Matej Mršić (Rijeka II), Milan Spremo (Proleter), Travner (Reading)
ODHODI: Benjamin Verbič (Copenhagen), Sebastjan Gobec (konec kariere), Yuto Kubo, Florin Gabriel Burcea, Jiri Jeslinek, Mateo Barukčić (Krka), Matic Žitko (Rudar Velenje), Igor Jugović (Sheriff Tiraspol)

Celjani bodo sezono, ki so jo sklenili na drugem mestu lestvice državnega prvenstva in za nameček igrali še v finalu Pokala Slovenije, težko ponovili. Dejstvo je, da je bil, ne glede na celjske besede pred začetkom sezone, Benjamin Verbič vlečna lokomotiva vlaka, ki mu poveljuje trener Simon Rožman. Slednji je pred novo sezono ostal še brez rekorderja Sebastjana Gobca, ki je kopačke po dolgi in bogati karieri obesil na klin. Omeniti velja tudi odhod Igorja Jugovića, ki je z izkušnjami in sposobnostmi predstavljal pomemben člen sredine igrišča, kjer so grofje nastale luknje zakrpali predvsem z nepreverjenimi tujci. Nekaj teh so pripeljali že pozimi, a so po koncu sezone Areno Petrol zapustili skozi stranska vrata. Veseli sicer povratek izkušenega dvojca, Ivan Firer in Jure Travner, ki lahko mladi zasedbi ponudi dodatno širino, dobre predstave pa je v minulih tednih kazal tudi Karlo Težak, ki se je preselil iz Zavrča. Celjani, ki v novo sezono vstopajo v pomlajeni zasedbi, bodo skušali tudi letos uveljaviti katerega od produktov svoje šole, vodstvo kluba naj bi precej upov polagalo na Nina Pungarška, ki je pred tedni podpisal prvo profesionalno pogodbo.

Kdo od Celjanov si lahko v novi sezoni nadene Verbičeve čevlje? (Foto: Jure Banfi)
Kdo od Celjanov si lahko v novi sezoni nadene Verbičeve čevlje? (Foto: Jure Banfi)

DOMŽALE

PRIHODI: Adnan Golubović (Triglav), Marko Alvir (Atletico Madric), Amedej Vetrih (Gorica) Sasha Aneff (konec posode / Osijek), Jure Balkovec (konec posode / Radomlje)
ODHODI: Uroš Korun (Piast Gliwice), Veljko Simić (konec posode / Basel), Antonin Trilles (konec kariere), Anže Jelar (Pinkafeld), John Jorrin, Yann Mvita, Tadej Rems (Radomlje), Goran Vuk, Aleks Pihler (Zavrč), Lan Tirc (Radomlje), Alen Ožbolt (posoda / BVB), Mate Eterović (posoda / Rudar Velenje)

Nekaj sprememb je pred začetkom nove sezone doživela tudi domžalska zasedba, ki se je podobno kot celjska hitro poslovila od evropskega udejstvovanja. Če je bil za Celje premočen Slask, so morali Domžalčani priznati premoč Čukaričkemu. Podobno kot v pomladanskem delu sezone, se četa trenerja Luke Elsnerja znova precej muči z realizacijo priložnosti, za nameček pa je Elsner ostal pri vsega dveh napadalcih, Slobodanu Vuku in Mateju Podlogarju. Mate Eterović in Alen Ožbolt sta bila posojena Rudarju oziroma Borussii, na Aneffa, ki je spomladi igral za Osijek, pa se očitno ne računa več. Za nameček se je vsega nekaj dni pred začetkom sezone poslovil še Uroš Korun, izredno pomemben člen obrambe, ki je v minuli sezoni pristavil velik delež k rekordnim dosežkom vratarja Nejca Vidmarja, obenem pa bil nepogrešljiv tudi pri izvajanju prostih strelov. Po govoricah naj bi Koruna nadomestil Miha Blažič, zdaj že nekdanji član Kopra, precej pa si vodstvo kluba verjetno obeta še od enega Primorca. Amedej Vetrih je Gorico zamenjal za stabilnejše okolje, s tehničnim znanjem pa bi lahko pomenil dobro osvežitev za domžalsko zvezno vrsto.

Koliko je domžalska zadnja vrsta izgubila z odhodom Uroša Koruna? (Foto: Jure Banfi)
Koliko je domžalska zadnja vrsta izgubila z odhodom Uroša Koruna? (Foto: Jure Banfi)

OLIMPIJA LJUBLJANA

PRIHODI: Aljaž Krefl (Rudar Velenje), Denis Klinar (Rudar Velenje), Rok Kronaveter (Petrolul Ploiesti), Ricardo Alves (Rapid Bukarešta), Martin Mimoun (Stade Laval), Dejan Kelhar (Sheffield Wednesday), Semin Omerović (Rudar Velenje), Enis Đurković (konec posode / Radomlje), Dejan Đermanović (konec posode / Voždovac), Aljaž Ivačič (konec posode / Radomlje), Anže Zorc (konec posode / Radomlje)
ODHODI: Aleksandar Lazevski, Stjepan Babić, Matija Škarabot, Hrvoje Spahija, Blaž Božič, Aleksandar Rodić, Miran Burgić (Gorica), Kruno Ivančič (konec posode / Dinamo Zagreb), Tim Čeh (posoda / Krško)

Največ črnila je bilo v minulih tednih zagotovo prelitega okoli dogajanja v taboru Olimpije. Pri navijačih Olimpije nepriljubljeni Izet Rastoder se je poslovil od kluba in predsedniški položaj predal Milanu Mandariću, nekdanjemu mecenu Kopra, ki si nogometno ime ustvaril v angleškem nogometu. Američan srbskih korenin je vajeti vodenja kluba predal Ranku Stojića, ki je za trenerja postavil izkušenega Marijana Pušnika. Korošec, ki se je po dveh letih službovanja na Japonskem vrnil v Slovenijo, bo lahko računal na spoštovanja vredno zasedbo. Z izjemo Hentyja, ki ga je Olimpija odkupila od Milana, so se od zeleno-belega dresa poslovili tujci, ki jih je v klub pripeljal prejšnji športni direktor Mile Ačimović. Čeprav naj bi se novo vodstvo nekaterim zdaj že nekdanjim članom kluba za sodelovanje zahvalilo kar preko SMS sporočila, je v nasprotju s prvimi napovedmi dvomljivcev v klub pripeljalo nekaj zanimivih imen. Iz Rudarja sta se preselila bočna branilca Aljaž Krefl in Denis Klinar, ki bo zaradi poškodbe stegenske mišice izpustil uvod sezone, v domovino sta se vrnila izkušena Rok Kronaveter in Dejan Kelhar, o kakovosti portugalsko-francoskega para, Ricardo Alves in Martin Mimoun, pa se bodo lahko pristaši prepričali v uvodnih tekmah nove sezone. S tem sicer prestopni rok še ni končan, a ima Marijan Pušnik že sedaj zasedbo, ki lahko, z vsem spoštovanjem do ostalih tekmecev, meri vsaj na drugo mesto.

Bo Marijan Pušnik s svojimi varovanci upravičil visoka pričakovanja navijačev? (Foto: Rok Zore)
Bo Marijan Pušnik s svojimi varovanci upravičil visoka pričakovanja navijačev? (Foto: Rok Zore)

ZAVRČ

PRIHODI: Mateo Mužek (HNK Gorica), Aleks Pihler (Domžale), Davor Rogač (NK Lučko), Ed Kevin Kokorović (Rijeka II), Luka Muženjak (Cibalia), Dejan Glavica (Horn), Saša Dreven (Istra), Filip Škvorč (Dinamo Zagreb), Marko Nunić (Aluminij), Dominik Picak (Slaven Belupo), Zlatan Muslimović (brez kluba), Valerio Puškadija (Varaždin), Ivan Ptiček (Novi Marof), Aitor Ruano (Atletico Madrid B), Veljko Batrović (Widzew Lodz), Patrik Tuđan (Varaždin)
ODHODI: Karlo Težak (Celje), Tomislav Kiš (konec posode / Hajduk), Doris Kelenc (SV Allerheiligen), Josip Balić, Stefan Barić, Blaž Dobaj, Marko Pridigar, Mateo Monjac, Antonio Brzoja, Filip Petanjek, Bojan Đukić (Krško), Eros Grezda, Hrvoje Čubić, Nikola Petrović

V prestopnem roku so bili znova najbolj dejavni pri Zavrču, ki ga tudi v novi sezoni vodil Ivica Solomun. Bo pa imel nekdanji vratar zopet močno spremenjeno zasedbo, saj je v Halozah ostala zgolj osmerica nogometašev, ki jih lahko sicer štejemo med nosilce završke igre v spomladanskem delu minule sezone. Poslovil se je Tomislav Kiš, ki se je vrnil v Hajduk, Karlo Težak je odšel v Celje, izkušeni Bojan Đukić v Krško, pogodbe pa ni želel podaljšati niti nekdanji kapetan Doris Kelenc, ki je nove izzive našel pri severnih sosedih. Novincev je ogromno, med njimi je precej igralcev iz 2. HNL. So pa v Halozah poskrbeli tudi za popestritev prestopnega roka, saj se Miran Vuk v dogovor prepričal tudi Zlatan Muslimovića, nekdanja reprezentanta Bosne in Hercegovine. V plejadi tujcev sta zgolj dva Slovenca, Marko Nunić se je po dveh strelsko uspešnih sezonah v 2. SNL preselil iz bližnjega Aluminija, iz Domžal pa se je bližje domu vrnil tudi Aleks Pihler. Kam lahko poseže spremenjeno moštvo, vodstvo napoveduje boj za Evropo.

Bo Marko Nunić ponovil predstave iz 2. SNL, kjer je mreže tresel v dresu Šenčurja in Aluminija? (Foto: Jure Banfi)
Bo Nunić ponovil predstave iz 2. SNL, kjer je mreže tresel v dresu Šenčurja in Aluminija? (Foto: Jure Banfi)

RUDAR VELENJE

PRIHODI: Luka Prašnikar (Aluminij), Denis Grbić (ZTE), Amer Krcić (Dob), Matic Žitko (Celje), Jaka Ihbeisheh (Krka), Mate Eterović (posoda / Domžale), Anže Pišek (Domžale)
ODHODI: Dalibor Radujko (Luka Koper), Ivan Firer (Celje), Matjaž Rozman (Slaven Belupo), Aljaž Krefl (Olimpija), Denis Klinar (Olimpija), Nemanja Stjepanović (Sloboda Tuzla), Dragan Jelić, Elvedin Džinić

Poletni tedni po koncu sezone so bili vroči tudi v Velenju. V prvi vrsti predvsem zaradi tega, ker je kmalu po koncu sezone kazalo na pravi pogrom Rudarja, ki so ga eden za drugim zapuščali nosilci igre. Odšli so Ivan Firer, Dalibor Radujko, Matjaž Rozman, Aljaž Krefl, Denis Klinar, Elvedin Džinić, Dragan Jelić in Nemanja Stjepanović, plaz odhodov pa je zaustavilo novo vodstvo s predsednikom Mitjo Kamenikom in športnim direktorjem Spasojem Bulajićem na čelu. Z omejenimi finančnimi sredstvi je dvojec v sodelovanju s trenerjem Jernejem Javornikom, ki kljub težavam kluba ostaja zvest knapom, sestavil zasedbo, ki ne bi smela imeti težav z borbo za obstanek. V staro gnezdo so se vrnili Mate Eterović, Luka Prašnikar, Jaka Ihbeisheh in Denis Grbić, vodstvo je podaljšalo dogovor z Matejem Radanom, Leonom Črnčičem, Klemnom Bolho, Nikolo Tolimirjem in Senadom Jahićem. Novinci so vsaj za zdaj zgolj trije, Amer Krcićin Matic Žitko, ki že imata izkušnje s Prvo ligo, ter obetavni Anže Pišek.

Eterović se je vrnil v klub, v katerem je bil v sezoni 2013/14 prvi strelec lige. (Foto: Ana Kos)
Eterović se je vrnil v klub, v katerem je bil v sezoni 2013/14 prvi strelec lige. (Foto: Ana Kos)

KRKA NOVO MESTO

PRIHODI: Luka Cerar (Radomlje), Mateo Barukčić (Celje), Bruno Marotti (Sesvete), Filip Dangubić (posoda / Rijeka II), Jamilu Collins (posoda / Rijeka II), Damjan Marjanović (posoda / Maribor)
ODHODI: Jaka Ihbeisheh (Rudar), Danijel Rašić, Damir Rašić, Nikola Žižić (Istra), Luka Pavič (posoda / Krško)

Nekaj sprememb je doživela tudi novomeška Krka, ki je pod vodstvom trenerja Andreja Kastrevca lepo presenetila predvsem v drugem delu sezone, ko je z odličnimi rezultati sezono končala celo na sedmem mestu ligaške razpredelnice. Dolenjci si v novi sezoni želijo še korak naprej in prvenstvo skleniti na šestem mestu, a bo realno to izjemno težko. Moštvo so zapustili nekateri nosilci, zagotovo pa je največjo luknjo za sabo pustil izjemno čvrsti branilec Nikola Žižić, ki se je preselil v puljsko Istro. Z izjemo Luke Cerarja, ki se je lani v prvoligaški druščini dokazoval v dresu Radomelj, slovenska javnost ostalih novincev ne pozna prav dobro, glede na pripravljalne tekme pa veliko obeta predvsem domači mladenič Damjan Marjanović, ki ga je za eno sezono posodil Maribor. So pa velik korak na Portovalu dosegli s tem, da so v svojih vrstah zadržali ganskega vezista Nano Welbecka.

Kdo bo v novomeški obrambi zakrpal luknjo po odhodu Žižića? (Foto: Lado Vavpetič)
Kdo bo v novomeški obrambi zakrpal luknjo po odhodu Žižića? (Foto: Lado Vavpetič)

LUKA KOPER

PRIHODI: Dalibor Radujko (Rudar Velenje), Kristijan Kahlina (Lučko), Matic Reja (konec posode / Ankaran Hrvatini), Luka Vekić (konec posode / Ankaran Hrvatini), Josip Ivančić (posoda / Rijeka)
ODHODI: Nenad Srečković, Sead Hadžibulić, Dejan Peshevski, Miha Kokol, Miha Gregorič, Miha Blažič

V koprskem taboru bodo skušali minulo državno prvenstvo čimprej izbrisati iz glave, saj so ga zaključili šele na osmem mestu lestvice. Zato pa je precej več veselja prinesel pokalni naslov, ki so ga varovanci trenerja Rodolfa Vanolija pred dnevi dopolnili še s slavjem v Superpokalu, v katerem so po enajstmetrovkah ugnali Maribor. Zlatko Zahovič že nekaj časa poudarja, da so prav Koprčani najnevarnejši tekmec Maribora za naslov prvaka in glede na predstave kanarčkov se očitno ravno ne moti. Primorci v novi sezoni stavijo tudi na uigranost, saj zasedba ni doživela bistvenejših sprememb, vodstvo kluba je dodalo dva pomembna člena, Daliborja Radujka in Josipa Ivančića, ob treh tujcih pa se je Mihi Gregoriču pred dnevih na izhodnih vratih nekoliko presenetljivo pridružil še Miha Blažič.

Domen Črnigoj in soigralci v novi sezoni stavijo tudi na uigranost. (Foto: Nicky Kristl)
Domen Črnigoj in soigralci v novi sezoni stavijo tudi na uigranost. (Foto: Nicky Kristl)

GORICA

PRIHODI: Januš Štrukelj (konec posode / Bilje), Jaka Kolenc (konec posode / Tolmin), Aljaž Kanalec (konec posode / Tolmin), Andrej Kotnik (Izola), Miran Burgić (Olimpija), Uroš Celcer (brez kluba)
ODHODI: Alexander Caputo (konec posode / Pisa), Giuseppe Ruggiero (konec posode / Ascoli), Felice De Cecco (konec posode / Cesena), Daniele Ferri (konec posode / Brescia), Alessio Innocenti (konec posode / Milan), Alberto Gallinetta (konec posode / Juventus), Simone Napoli, Lorenzo Pasqualini, Luigi Palumbo (konec posode), Vykintas Slivka (konec posode), Amedej Vetrih (Domžale), Dejan Žigon (Olimpia Grudziadz)

Z obilico težav se tudi pred začetkom nove sezone soočajo v novogoriškem taboru. Trener Miran Srebrnič še nekaj dni nazaj ni vedel, na koga vse bo lahko računal v uvodnem krogu, ko Goričani gostujejo pri prenovljeni Olimpiji. Težave se pojavljajo predvsem s sestavo ekipe na sredini igrišča, je pa uspel klub registrirati vsaj Andreja Kotnika ter povratnika Uroša Celcerja in Mirana Burgića. Z izjemo Nigerijcev, vodstvo se še trudi, da bi v zasedbi zadržalo Marshalla Johnsona, so odšli vsi tujci, domači Športni park pa sta zapustila tudi Amedej Vetrih, ki je odšel v Domžale, Dejan Žigon, ki je nove izzive našel na Poljskem. Vsaj glede na trenuten položaj se zdi, da so Goričani ob novincu v ligi, Krškem, glavni kandidat za izpad v drugoligaško konkurenco.

Alen Jogan ostaja zvest novogoriškemu prvoligašu. (Foto: Jure Banfi)
Alen Jogan ostaja zvest novogoriškemu prvoligašu. (Foto: Jure Banfi)

KRŠKO

PRIHODI: Luka Volarič (Tolmin), Enes Rujović (Šenčur), Rhema Obed (Sheffield), Tim Čeh (posoda / Olimpija), Luka Pavič (posoda / Krka), Bojan Đukić (Zavrč), David Poljanec (Kapfenberg), Žiga Jurečič (posoda / Domžale)
ODHODI: Boštjan Frelih (Zbrojovka Brno)

Podobno kot vse novince v minulih sezonah, tudi Krčane v krstni prvoligaški sezoni najprej čaka borba s statusom osrednjega kandidata za izpad iz prvoligaške druščine. Posavci so v primerjavi z minulo sezono, ki bo zaradi naslova prvaka 2. SNL zagotovo šla v zgodovino kluba, izgubili le enega člana. Idrijčan Boštjan Frelih se je podal na Češko, vodstvo kluba pa si novincev, ki so na prvoligaškem zemljevidu že uveljavljeni nogometaši, enostavno ni moglo privoščiti. Ob fantih iz domače šole bo lahko trener Tomaž Petrovič računal še Luko Volariča in Enesa Rujovića, ki sta se v minuli sezoni dokazovala v 2. SNL. Obrambo je okrepil izkušeni Bojan Đukić, na prvoligaški sceni pa se bo prvič predstavil tudi David Poljanec, ki je največji pečat pustil v drugi avstrijski ligi. Na posodo so se vrnili Tim Čeh, Luka Pavič in Žiga Jurečič, ki so Krškemu pomagali že lani, najzanimivejši novinec pa je Rhema Obed, nekdanji mladinec londonskega Arsenala, ki pa tako kot Poljanec proti Celju še ne bo imel pravica nastopa.

Lahko Jure Petric in soigralci v prvoligaški druščini plešejo dlje kot zgolj eno sezono? (Foto: Jure Banfi)
Lahko Jure Petric in soigralci v prvoligaški druščini plešejo dlje kot zgolj eno sezono? (Foto: Jure Banfi)
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Celjani se še naprej krepijo

Iz knežjega mesta so včeraj sporočili, da se je na stadion Z’dežele preselil še en o…