Reprezentančni odmor smo izkoristili za pogovor z izkušenim hrvaškim napadalcem Leonom Benkom, ki je Olimpijo okrepil v letošnji sezoni. Pred prihodom v Olimpijo je igral za FK Sarajevo, ki ga je po aferi s pivom zapustil predčasno, še pred iztekom pogodbe.

Benko je že uvodoma dejal, da mu ambicij ne primanjkuje, kar je bilo tudi ključno za prestop k Ljubljančanom, ki tudi po osvojitvi naslova v lanski sezoni nadaljujejo z visokimi željami, s ciljem nastopanja v Evropi: “Na odhod iz Sarajeva sem bil pripravljen takoj po zaključku sezone, vendar je bilo ob mojem odhodu kar nekaj težav. Imel sem nekaj ponudb, kolebal sem med njimi, zaradi tega se je vse skupaj malce zavleklo, medtem pa so se prvenstva tudi pričela. Olimpija je ambiciozen klub, če se spomnite, sem bil tudi na Reki zaradi ambicij in vsega ostalega. Enako je bilo tudi pred prihodom v Sarajevo. Z ambicijami me je pritegnila tudi Olimpija, ker pa imam štiri otroke, nisem želel iti daleč od doma. Enostavno, prišel sem zaradi ambicij, ki jih ima Olimpija, kot je uvrstitev v evropska tekmovanja, in bližine družine, ki je na prvem mestu.”

Foto: Zala Anzelc
Foto: Zala Anzelc

Po odigranih šestnajstih krogih zmaji zasedajo prvo mesto, s točko prednosti pred najresnejšim konkurentom za osvojitev naslova prvaka, Mariborom. Zaenkrat branilci naslova niso podlegli pritisku obrambe naslova. Glede bremena obrambe naslova je svoj pogled predstavil tudi izkušeni napadalec: “Upam, da to ni preveliko breme za igralce, ki so v lanski sezoni osvojili naslov prvaka. Mislim, da bi to morala biti dodatna spodbuda, saj imamo dobre, mlade igralce in da je potrebno vse skupaj nadaljevati, vsak dan in vsak trening moramo dati vse od sebe. Vsi so polni motiva in želijo napredovati ter oditi v močnejše lige novim izzivom naproti. Mislim, da je to vsem prioriteta, da na nek način vrnejo klubu vloženi trud. Samo z delom in disciplino se to lahko uresniči. Ciljamo na naslov državnega in pokalnega prvaka, z disciplino in ponižnostjo lahko to tudi ustvarimo. Moramo gledati zgolj nase in reševati svoje težave ter igrati tekmo za tekmo in se ne obremenjevati z drugimi.”

V zadnjem obdobju se je tudi v ljubljanskem klubu zgodilo nekaj sprememb, Nenad Protega ni več športni direktor, v Olimpijo se je vrnil Ranko Stojić. Tudi Benko je z dolgoletnimi izkušnjami v klubskem nogometu doživel že marsikaj. “Samo klub ostaja. Ljudje se menjajo, enako je tudi z igralci. Bilo je nekaj prihodov, nekateri so bili poškodovani, zamenjal se je trener, tako da ni enostavno. Normalno je, da se je vsem spremembam potrebno prilagoditi, ne glede na vse pa smo še vedno prvi. Izgubili smo derbi, kar nas je morda vrnilo korak nazaj, poslalo pa tri naprej. Mislim, da moramo gledati samo na prihodnost in napredovati s treninga v trening, da ne bi bilo nekaterih neželenih rezultatov.”

Foto: Zala Anzelc
Foto: Zala Anzelc

Za Benkom je tudi prvi derbi z Mariborom, ki so ga zeleno-beli, kot je že omenil, izgubili. Večni derbi za Benka ni bil ravno novost, saj je v Sarajevu igral na derbijih proti Željezničarju, na katerih se je zbralo še več ljudi: “Na sarajevskem derbiju je precej več gledalcev in Sarajevčani že tedne prej živijo za ta derbi. Čuti se napetost v mestu, vsi te dražijo, to so neopisljivi občutki. Stožice imajo sicer pol manjšo kapaciteto, vendar so navijači pokazali, da nam stojijo ob strani in so naš dvanajsti igralec. Zadovoljstva po tekmi jim nismo ponudili, saj smo izgubili. Kljub vsemu pa smo prvi in gremo dalje,” poudarja nekdanji reprezentančni napadalec hrvaške izbrane vrste, za katero je odigral štiri srečanja.

Kmalu po Benkovem prihodu v Ljubljano je vodenje ekipe prevzel Luka Elsner, ki hrvaškemu igralcu izkazuje zaupanje. O trenerju, ki ima, podobno kot tudi bivši Benkov šef Matjaž Kek, rad red in disciplino, pa pravi: “Gre za mladega, ambicioznega trenerja in normalno je, da od igralcev zahteva red in disciplino. Mislim, da se tudi sam zaveda, da je edino na ta način mogoče priti do uspeha in želi to prenesti na nas. Sam se maksimalno trudim vsako tekmo, vendar enkrat gre, drugič pa spet ne, ampak vselej daš vse od sebe za ekipo in rezultat. Profesionalec sem, prestal sem že veliko tega in znova poudarjam, da brez reda in dela ni uspeha. Morda kratkoročno brez tega še gre, na dolgi rok pa vsekakor ne. Kakovost ni vprašljiva, z delom in s pozitivnimi stvarmi se lahko daleč pride,” poudarja otrok varaždinskega kluba, iz katerega se je pred dobrim desetletjem odpravil s trebuhom za kruhom, najprej k nemškemu Nürnbergu, nato pa v Belgijo, kjer je bil s Standardom, podobno kot v predlanski sezoni s Sarajevom, tudi državni prvak.

Foto: Zala Anzelc
Foto: Zala Anzelc

V Olimpijo je bil pripeljan predvsem zaradi doseganja zadetkov, na tem področju je Benko zelo izkušen, saj je že osvajal tudi naslove najboljšega strelca lige. Na zadnjih treh tekmah je dvakrat uspel premagati nasprotnikovega vratarja, s čimer bi morda lahko napovedal še več zadetkov v nadaljevanju sezone: “Pripeljan sem bil za doseganje zadetkov. Ve se, da ne igraš sam in si precej  odvisen tudi od soigralcev. Trdo delam na sebi in želim biti še boljši. Pod črto, prezgodaj je še karkoli govoriti, v nadaljevanju bomo videli, ali bo to dovolj. Imam svoje cilje, tako da želim dati svoj maksimum. Strmim k temu, da je čim več, tem bolje.”

V dolgoletni karieri je dosegel že precej zadetkov, vendar pred dvoboji nima posebnih obredov, saj se osredotoča predvsem na tekmo: “Nič posebnega, kot večina se osredotočim na tekmo. Ne na dan tekme, ampak takoj po odigrani tekmi obrneš nov list in se pripraviš na naslednjega nasprotnika. Verjamem v Boga in pred tekmo molim. Družina mi je na prvem mestu in vse kar počnem, počnem zaradi njih,” poudarja 33-letni nogometaš, ki je poleg Nemčiji, Belgije in Bosne in Hercegovine okusil tudi igranje v Savdski Arabiji okusil tudi igranje v Savdski Arabiji in na Kitajskem.

Foto: Zala Anzelc
Foto: Zala Anzelc

Lahko Olimpijo primerja z bivšimi klubi? “Pogoji za delo so na nivoju. Normalno je, da vsak klub želi več in bolje. Olimpiji nič ne manjka, morda kamp, ampak to so stvari, ki se ob lovu rezultata v nadaljevanju tudi uredijo. V Sloveniji so igrišča dobra, ne morem reči, da so katastrofalna. Mislim, da je tudi liga močna, vsak lahko premaga vsakega, kar smo videli tudi v tem prvenstvu. Ni nenavadno, da se nasprotnik v tekmah z Olimpijo zapira, tako je bilo na Hrvaškem in tudi v Bosni. V borbi za naslov te vsi ‘tepejo’, se borijo, zapirajo in je posledično težje igrati. Podobno je tudi v Olimpiji, navajeni smo na to in dajemo vse od sebe,” je za kakovost slovenske lige ocenil hrvaški napadalec.

Benka in soigralce nova preizkušnja čaka že jutri, ko bodo zeleno-beli gostovali na severu Primorske, pri Gorici, proti kateri je Varaždinec avgusta debitiral v državnem prvenstvu. Bo prav Benko mož odločitve?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Davor Mađerić
Naloži več novic iz Intervjuji

Dodaj odgovor

Poglejte še

Domžalčani v nadaljevanje sezone z novo okrepitvijo v obrambni vrsti

Domžalčani kljub reprezentančnemu odmoru ne mirujejo. Potem ko je rumena družina zaradi po…