Domžalčani so včeraj ostali brez Marka Alvirja, ki se je preselil k praški Slavii, med vročimi imeni, ki jih je v ospredje potisnil jesenski del prvenstva, pa smo že nekajkrat omenjali tudi Jureta Balkovca, s katerim smo se pogovarjali med prazničnimi dnevi. Mladi Belokranjec je izkoristil uvodni teden počitka in ga preživel v avstrijski prestolnici, medtem pa je že pričel s pripravami na nadaljevanje sezone.

V prvem delu sezone so Domžalčani zaostali zgolj za vodilnima Mariborom in Olimpijo, ki rumenim bežita za sedem točk: “Tako ekipa kot tudi trener se nismo preveč ozirali na točke, s tekme v tekmo smo želeli pokazati napadalno, všečno igro in rezultat je bil kar soliden.  Z nekaj več sreče bi morda bili še bližje vrhu,” se je na jesenski del sezone uvodoma ozrl naš sogovornik. Morda nekoliko grenak priokus ostaja predvsem po srečanjih z Radomljami in Krškim ob koncu jesenskega dela, saj so Balkovec in soigralci na obeh tekmah osvojili zgolj točko: “Tudi sami smo pričakovali, da bomo na teh dveh tekmah osvojili več točk, ampak v nogometu nikoli ne veš. Mogoče pa potem ne bi premagali Maribora in bi bil točkovni izkupiček enak. Mislim, da se na preteklost ne smemo ozirati.”

Foto: Jure Banfi

Kot je 22-letni bočni igralec tudi sam omenil, so Domžalčani pred odhodom na zimski premor premagali ravno Maribor, kar bi lahko lahko rumenim v nadaljevanju prvenstva dalo dodatnega zagona: “Zagotovo, po takšni zmagi greš s pozitivnim vtisom na odmor, tudi pogled na lestvico razkriva, da smo se približali in ne oddaljili od vrha. Vsekakor je prvi del sezone bolje zaključiti na takšen način,” z odgovorom ni presenetil dolgoletni član rumenim. Morda bomo v nadaljevanju prvenstva gledali troboj za vrh tabele, a se s tem mladi nogometaš ne obremenjuje: “Tako kot sem že povedal, trener nam vsak vikend, pred vsako tekmo govori, da se naj ne oziramo na lestvico, ampak moramo gledati na svojo igro. Pokazalo se je, da je ta način dober, dobili smo veliko tekem in morda bo prav to prineslo vključitev v boj za vrh, v kolikor pa se to ne bo zgodilo, pa tudi ne bo hudega.”

Po odhodu Luke Elsnerja, je vodenje moštva ob Kamniški Bistrici prevzel 33-letni Simon Rožman, po prihodu katerega je igra postala še nekoliko bolj napadalna: “Vsak trener ima svoj način, tudi na začetku letošnje sezoni, ko je bil naš trener še Luka Elsner, se je videlo, da smo bili v evropskih in domačih preizkušnjah v dobri formi. Simon Rožman je morda nadgradil to, da se nam je v napadu odprlo še nekoliko bolj kot prej. Igra je agresivna, na nasprotnika poizkušamo pritiskati skozi celotno tekmo, kolikor se le da že na njihovi polovici. Mogoče so ravno zaradi tega tudi tekmeci storili več napak. Večkrat smo prišli do priložnosti, v glavo nam je vcepil svobodo, posebej v napadalni fazi igre in mislim, da je rezultat tega tudi veliko doseženih zadetkov. Gotovo je psihično v glavi lažje napadati večji del tekme, kot pa se braniti.”

Foto: Zala Anzelc

Jure Balkovec je priložnost v začetni enajsterici dobil že v začetku sezone, med ostrim tekmovalnim ritmom je odigral skorajda vsa srečanja, na roko pa mu je šel tudi odhod Trajkovskega. “Če se ozrem zgolj eno leto nazaj, sem bil na tribuni, tudi v kadru me ni bilo in zagotovo je to bilo težko obdobje. Se pa spomnim tega obdobja na ta način, da sem treniral, kot da bi igral vsako tekmo. Bil sem potrpežljiv, vedel sem, da imam v Trajkovskem dobro konkurenco, da nisem brez razloga na stranskem tiru. Ko je prišla priložnost, sem moral biti pripravljen, da ponujeno izkoristim in to se je tudi zgodilo,” se spominja bočni branilec.

Kot večina mladih igralcev, se je tudi Balkovec v prejšnjih sezonah kalil v drugih klubih, sam je bil posojen v Krko in Radomlje, kar je, kot sam pravi, s pridom izkoristil: “Posoja igralcev ima na prvi pogled morda nekoliko negativen predznak, vendar se mora vsak mlad nogometaš zavedati, da je v teh letih najpomembnejše, da predvsem redno igra. To sem imel tudi sam v mislih in predvsem v času igranja za Radomlje je šlo za zelo dobro izkušnjo, saj sem v tisti sezoni odigral 30 tekem. Mislim, da je bilo to ključnega pomena za mojo nadaljnjo kariero,” Balkovec sporoča vsem mladim nogometašem, ki posode v druge klube, morda tudi ligo ali dve nižje, vidijo kot nazadovanje.

Foto: Jure Banfi

Dobre predstave Jureta Balkovca je opazil tudi selektor izbrane vrste in ga uvrstil na seznam potnikov B reprezentance, ki bo v mesecu januarju odigrala dve pripravljalni tekmi v Abu Dhabiju. Pred nadaljevanjem sezone je precej špekuliranja tudi okoli nadaljevanja njegove kariere, zainteresirana naj bi bila tudi Maribor in Olimpija, vendar se sam s tem ne obremenjuje: “Na to težko odgovorim, ker me pogodba z Domžalami veže do leta 2019, se pravi, da ni vse v mojih rokah. Klub odloča o odškodnini, jaz se, iskreno povem, trenutno s tem ne obremenjujem, ker se v Domžalah odlično počutim in imam vse pogoje za napredek, kar se je videlo tudi v zadnji polsezoni. Ko se bo potencialni kupec dogovoril z Domžalami, potem pa bom razmišljal naprej.”

V kolikor bi moral izbirati med Mariborom in Olimpijo, pa Balkovec ostaja trdno zavezan svojemu delodajalcu: “Nikoli nisem razmišljal v tej smeri, do sedaj sem navijal samo za Domžale, za katere tudi igram,” je zaključil belokranjski nogometaš.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Davor Mađerić
Naloži več novic iz Intervjuji

Dodaj odgovor

Poglejte še

Domžalčani v nadaljevanje sezone z novo okrepitvijo v obrambni vrsti

Domžalčani kljub reprezentančnemu odmoru ne mirujejo. Potem ko je rumena družina zaradi po…