V Mariboru pred jutrišnjim obračunom s kazahstansko Astano odštevajo le še ure. Moštvo trenerja Anteja Šimundže se je po dopoldanskem treningu odpravilo v karanteno, v kateri bo pričakalo jutrišnji obračun, ki se bo v Ljudskem vrtu, vstopnice gredo dobro v prodajo, pričel ob 20. uri. Televizijskega prenosa, kot je v Sloveniji za prvi predkrog evropskih tekmovanj že skorajda običaj, ne bo.


Kmalu po zaključku dopoldanske vadbe je pričakovanja pred tekmo leta predstavil tudi trener Ante Šimundža.“Tako kot vsako leto, se je Maribor tudi tokrat temeljito pripravil na nasprotnika, ki je pred nami. Vse misli smo usmerili v prvo tekmo, priprave smo bazirale na tem, da smo v čim boljšem in optimalnem stanju. Priprave so bile uspešne, imeli smo svoj cilj in rdečo nit, po kateri smo šli. Verjamem, da smo v dobri formi, vedno manj je poškodovanih, kompletiramo svoje vrste. Nasprotnika smo do analizirali do potankosti, tako da jih poznamo zelo dobro,” je uvodoma zbrani sedmi sili, med njimi je bila tudi skupinica kazahstanskih novinarjev, dejal Ante Šimundža.

Mariborski strateg pričakuje obrambno naravnanega tekmeca, tudi zaradi tega, ker bo povratno srečanje odigrano na igrišču z umetno površino. Kljub temu pa Šimundža napoveduje evropski Maribor: “Igramo doma, pred svojimi navijači. Povezanost med nogometaši in navijači je vselej dobra, dajo nam dodatno energijo. Zavedamo se, da Astana doma igra na umetni travnati površini. Jutri bo potrebnega ogromno potrpljenja, ne glede na vse, pa jutri dvoboj še ne bo zaključen. Čaka nas 180 minut, vemo, na kakšen način želimo priti do prednosti. Igramo pa doma  in si želimo ustvariti določeno prednost. Koliko bo to možno, bomo videli na igrišču, sam pa sem prepričan, da bomo videli evropski Maribor,” je dejal nekdanji napadalec vijolic, ki bo lahko jutri računal tudi na Damjana Boharja, Željka Filipovića in Sintayehuja Sallalicha, ki so na treningih že vadili s polnim ritmom. Predvsem prvi in tretji bi lahko s svojo hitrostjo v obrambne vrste Astane, ki ne slovi po hitrosti, vnašala precej nemira. Bo pa trojica svoje soigralce spremljala s tribune, saj Arghus, Jean Philippe Mendy in Welle Ndiaye za jutrišnji verjetno ne bodo nared.

Jeseni je na 25 tekmah v dresu Maribora dosegel dva zadetka. (Foto: Jure Banfi)
Za jutrišnji obračun je po poškodbi nared tudi Sintayehu Sallalich. (Foto: Jure Banfi)

Slovenci dobro poznamo dva kazahstanska aduta, reprezentančnega branilca Branka Ilića in Nemanjo Maksimovića, nekdanjega člana Domžal, ki je pred kratkim z mlado izbrano vrsto Srbije osvojil tudi naslov svetovnega prvaka. Šimundža opozarja, da slovensko-srbski dvojec ni edini adut trenerja Stanimirja Stojlova: “Maksimović je pri njih od začetka leta, Ilić je v bistvu do sedaj odigral zgolj devetdeset minut. Gre za kvalitetna igralca in sta dodatna vrednost ekipi. Nista pa zgolj onadva, Astana ima še tri, štiri zelo kakovostne igralce, ki lahko marsikomu zagrenijo življenje. Gre za ekipa, ki dominira v svojem prvenstvu, v katerem igrajo zelo napadalno. Znajo pa igrati tudi zelo obrambno, kar so v tekmah, ko je bilo to potrebno, že znali pokazati. Ker gostujejo in so tekmovalni, menim, da bodo odigrali zelo obrambno.”

Kazahstanske novinarje je zanimalo tudi mnenje o Astani, o kateri je Šimundža priznal, da gre kljub temu, da je bil klub ustavljen šele nekaj let nazaj, za izredno ambiciozno sredino: “Astana je ambiciozna ekipa. Klub je relativno mlad, ustanovljen šele pred kratim, ki pa želi s finančnim vložkom hitro prodreti na evropsko nogometno karto. Ekipa je tekmovalna, zavedamo se, da bo dvoboj težak, vendar verjamemo v svoje sposobnosti. Ravno zato, ker je Maribor velik klub, spoštuje vse nasprotnike, tudi jutrišnjega. Zavedamo se svojih kvalitet, spoštujemo nasprotnika in verjamem, da bomo v teh dveh tekmah videli evropski Maribor!”

“V Evropi, še posebej pa na domačem igrišču, je to vselej izredno pomemben faktor,” je o dejstvu, kako pomembno je, da Mariborčani jutri ne prejmejo zadetka, dejal Šimundža, ki se je za zaključek dotaknil še tega, kakšen izid bi ga zadovoljil: “Zmaga brez prejetega zadetka je zagotovo dobra popotnica za povratno tekmo.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kapetan Sežane okrepil prvoligaša iz Severne Makedonije

Hrvaški branilec Antonio Azinović se znova poslavlja od Tabor Sežane, saj bo svojo nogomet…