Svetovni prvaki

Odgovori
ebutaljib
Prispevkov: 519
Pridružen: 29. Jun 2015 11:19

Svetovni prvaki

#1

Odgovor Napisal/-a ebutaljib » 15. Avg 2015 00:09

Kot vemo si reprezentanca po osvojitvi naslova svetovnih prvakov na dres lahko pripne zvezdico

Tako jih imajo Brazilci pet
Slika


Nemci in Italijani štiri
Slika Slika


Argentinci dve
Slika


Angleži, Francozi ter Španci po eno
Slika Slika Slika


Potem so pa tu še Urugvajci s štirimi...
Slika


Zakaj štiri zvezdice, če so pa osvojili svetovno prvenstvo "le" dvakrat (1930 in 1950)?



Najprej se moramo ustaviti pri semantiki - v slovenščini pravimo tekmovanju, ki ga vsake štiri leta prireja FIFA od leta 1930 dalje "svetovno prvenstvo" (isto je recimo tudi v nemščini -fussballweltmeisterschaft), čeprav bi bil pravilnejši prevod "svetovni pokal" (World Cup, Copa del Mundo, Cup de Monde). Zanimivo pa je da skoraj vsi jeziki poimenujejo zmagovalca za "svetovnega pravaka". Res da je v angleščini za zmagovalca tudi v uporabi "World Cup winner", ampak večkrat se uporablja tudi "World Champion".


Torej, pri Urugvaju je zadeva takšna:
Urugvaj je osvojil "svetovni pokal" dvakrat, so pa štirikratni svetovni prvaki :debil:

Za ta navidezni nesmisel je krivo dejstvo, da se je igralo za naslov svetovnega prvaka še preden je FIFA organizirala svoj prvi "Svetovni pokal". To se je zgodilo dvakrat, obakrat na Olimpijskih igrah - leta 1924 in leta 1928 - na obeh je zmagal Urugvaj.

Nogomet se je na Olimpisjkih igrah igral že od vsega začetka in je pravzaprav predstavljal edini mednarodni turnir. Ekipe so v stilu olimpijskega načela takrat morale biti sestavljene izključno iz amaterjev in so tako bile "svetovna amaterska prvenstva". Po prvi svetovni vojni, ko se je FIFA na novo organizirala in pridobila nove članice, je FIFA prevzela direktno vodenje Olimpijskega turnirja za Olimpijske igre v Parizu leta 1924 in za naslednje leta 1928 v Amsterdamu. Prav tako jim je uspelo zaobiti olimpijsko načelo amaterizma - igralci so še vedno morali biti amaterji na papirju, ampak lahko so pa dobivali "nadomestilo" od zveze za "izpad dohodka". Tako so na Olimpijskih igrah lahko igrali vsi najboljši nogometaši. Zaradi tega spora definicije amaterizma so vse štiri Britanske zveze zapustile FIFO in se ji ponovno pridružile komaj po 2. svetovni vojni, ampak to je že druga zgodba.

V glavnem, Olimpijska turnirja v letih 1924 in 1928 sta se igrala direktno pod okriljem FIFE, z najboljšimi igralci in VNAPREJ je bilo rečeno da bo zmagovalec "svetovni prvak". Kot zanimivost, Olimpijski turnir leta 1928 se je končal 13. junija, kar je mesec in pol pred otvoritvijo samih Olimpijskih iger (28. julij)! Tako da praktično je šlo že za čisto ločen FIFin turnir na katerih so se pač na koncu delile medalje in ne pokal.


Tako da Urugvaj z razlogom nosi 4 zvezdice, čeprav mnogo ljudi ne ve zakaj oz. so določena dejstva šla v pozabo. Ne gre za nobeno revizijo zgodovine in naknadno priznavanje nečesa, NE, VNAPREJ se je vedelo zakaj se igra. Tako so Urugvajci na prvem "svetovnem pokalu" leta 1930 na svojih dresih že nosili 2 zvezdici. Tudi FIFA že od vekomaj priznava naslova na Olimpijski igrah leta 1924 in 1928 kot enakovredna vsem "world cupom", kar je še enkrat potrdila leta 2007. Po zmagi leta 1950 so tako Urugvajski kot Brazilski komentatorji naslavljali Urugvajce kot štirikratne svetovne prvake.

Vse to so znana dejstva, ki pa se jih nekako tišči v pozabo oz. se vedno govori le od "world cupih" ki pa so postali sinonim za "svetovne prvake" kar pa kot vidimo ni čisto enako.

Recimo, če govorimo o trikratnih "world cup winners", Potem je Pele edini, če pa govorimo o trikratnih svetovnih prvakih, potem so pa tu še:
- Jose Leandro Andrade
- Pedro Cea
- Jose Nasazzi
- Pedro Petrone
- Hektor Scarone
- Santos Urdinaran

Vsi navedeni so bili člani zmagovite Urugvajske reprezentance v letih 1924, 1928 in 1930.



Zgodovine se pač ne sme pozabiti.

ebutaljib
Prispevkov: 519
Pridružen: 29. Jun 2015 11:19

Re: Svetovni prvaki

#2

Odgovor Napisal/-a ebutaljib » 15. Avg 2015 00:15

Mimogrede, vse predhodni in naslednji Olimpijski turnirji so bili odigrani z amaterji in niso bili pod okriljem FIFE, tako da jih niti slučajno ni moč enačiti s turnirjema v letih 1924 in 1928. Pa tudi FIFA je po ustanovitvi "world cupa" izrecno povedala da olimpijski turnirji ne štejejo za naslov svetovnega prvaka.

Uporabniški avatar
xpero39
Prispevkov: 470
Pridružen: 30. Jun 2012 21:06
Klub: NK Maribor
Kraj: Gornja Radgona

Re: Svetovni prvaki

#3

Odgovor Napisal/-a xpero39 » 15. Avg 2015 09:19

Zanimivo, sam nisem šel nikoli podrobno gledat v zgodovino in sem mislil, da so zmagali prve štiri svetovna prvenstva. Vsekakor zanimiva zgodovina.

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 6574
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Svetovni prvaki

#4

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 15. Avg 2015 09:28

Sicer nisem ekspert za to področje, ampak leta 1920 je recimo Jugoslavija 100% nastopila z vsemi najboljšimi (Perška, Vrđuka pa to), po pregledu spiskov za ostale pa tudi zgleda tako, pol Belgije je iz Uniona, ki je bil tedaj najjači klub tam, pa Španci majo cel kup igralcev iz Barcelone itd. Ti res misliš, da je kdo ostal brez nastopa na teh igrah zaradi "načela amaterizma"?
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

ebutaljib
Prispevkov: 519
Pridružen: 29. Jun 2015 11:19

Re: Svetovni prvaki

#5

Odgovor Napisal/-a ebutaljib » 15. Avg 2015 10:47

xpero39 napisal/-a:...sem mislil, da so zmagali prve štiri svetovna prvenstva.
Saj na nek način so: 1924, 1928, 1930, potem so pa bojkotirali do leta 1950 ko so ponovno zmagali. Vsekakor edinstven dosežek, sploh glede na to da je bilo takrat Urugvajcev manj kot pa je danes Slovencev!!! So daleč najmanjša reprezentanca, ki je kadarkoli postala svetovni in olimpijski prvak.


Ja, tole z amaterizmom je pa tako vedno bil problem (ne samo v nogometu). Že leta 1920 so se Britanci pritoževali da je v ostalih reprezentancah več prikritih profesionalcev in da tista "nadomestila" močno presegajo stroške nastanitve v hotelu, hrano, prevoz in ostale stroške povezane z tekmo. Britanci so se najbolj držali teh pravil amaterizma, ker so imeli sami ločeno definicijo profesionalcev in amaterov vse tja do 1970-tih in so imele vse 4 zveze po dve reprezentanci - profesionalno in amatersko. Svojo definicijo so hoteli razširiti v FIFO, pa jim ni uspelo in so zaradi tega izstopili iz nje.

Zanimivo tudi da FIFA vse tekme odigrane na Olimpijskih igrah do 2. svetovne vojne priznava kot nastop za A reprezentanco.

Še večja štala pa je bila potem po 2. svetovni vojni, ko v komunističnih/socialističnih državah po defaulti ni smelo biti profesionalcev (ker je pač to znak kapitalizma). Zato so pa vzhodnoevropske reprezentance dominirale na olimpijskih igrah po 2. svetovni vojni, ker so lahko nastopale z vsemi najboljšimi igralci, medtem ko so ostale reprezentance zastopali amaterji.

Šele leta 1984 je bila na Olimpisjkih igrah odpravljena omejitev in so lahko nastopali tudi profesionalci, s tem da so Evropejci in Južno Američani imeli omejitev, da lahko nastopajo le igralci ki še nikoli niso igrali na svetovnem prvenstvu (za reprezentance iz ostalih celin ni bilo te omejitve). Za OI leta 1992 so potem vse omejili na U22, potem pa 1996 na to kar velja še danes: U23 reprezentance + do 3 starejši igralci. Mimogrede, ženski turnir se igra z najmočnejšo postavo.


Tako da ja, tudi Olimpijski turnir leta 1920 bi morda lahko štel kot svetovno prvenstvo, "problem" je le da ni bil pod okriljem FIFE in da ni bilo vnaprej rečeno da se igra za naslov svetovnega prvaka. Ker kot rečeno, FIFA je na svojem kongresu naznanila da bo Olimpijski turnir leta 1924 (in podobno potem 1928) štel za naslov svetovnega prvaka in jih tudi sama organizirala. Tako da je bilo znano vnaprej, medtem ko tega ni mogoče reči za Olimpijski turnir leta 1920.

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 6574
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Svetovni prvaki

#6

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 15. Avg 2015 12:32

ebutaljib napisal/-a:Še večja štala pa je bila potem po 2. svetovni vojni, ko v komunističnih/socialističnih državah po defaulti ni smelo biti profesionalcev (ker je pač to znak kapitalizma). Zato so pa vzhodnoevropske reprezentance dominirale na olimpijskih igrah po 2. svetovni vojni, ker so lahko nastopale z vsemi najboljšimi igralci, medtem ko so ostale reprezentance zastopali amaterji.
Mnja, saj niso socialistične države krive, da na zahodu niso podpirali amaterizma. So pa zato na svetovnih prvenstvih v tistem času dominirale kapitalistične države, ki so bolj podpirale profesionalizem.
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

ebutaljib
Prispevkov: 519
Pridružen: 29. Jun 2015 11:19

Re: Svetovni prvaki

#7

Odgovor Napisal/-a ebutaljib » 15. Avg 2015 16:07

Ja no ja, to je tak kot da rečemo da Tina Maze ni bila profesionalna smučarka zato ker je (bila) "zaposlena" na Policiji :D

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 6574
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Svetovni prvaki

#8

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 15. Avg 2015 16:53

No to itak, da ne. Ampak tam nekje do 55 res niso veliko služili in so mnogi dejansko delali na raznih "policijah". Problem je nastal potem, ko so z milijonskimi črnimi fondi de facto furali profesionalne prestope, zaposlitve pa so bile res samo še fiktivne. Samo takrat so itak počasi nehali nastopati na OI, Jugoslavija je že 68 nastopila s popolnimi amaterji...

Jaz sem samo hotel poudariti, da so v soc. državah po vojni dajali velik pomen amaterskemu športu (tudi če so v kasnejših letih goljufali) in mi je normalno, da so bile te države uspešnejše na amaterskih tekmovanjih.

Pa da ne bomo čisto off-topic... meni je ob sodobni komercializaciji športa in poplavi raznoraznih tekmovanj pravzaprav čudno, da še niso dvignili vseh (starostnih) omejitev za OI in da tudi v fuzbalu (kot že davno v atletiki) ne nastopajo vsi najboljši, da bi imeli poleg SP-ja še eno masovno prireditev. Verjeto ob EP-jih še enega tako velikega dogodka ne morejo stalačiti v koledar ali kaj bi bil razlog za to?
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

ebutaljib
Prispevkov: 519
Pridružen: 29. Jun 2015 11:19

Re: Svetovni prvaki

#9

Odgovor Napisal/-a ebutaljib » 15. Avg 2015 18:49

Po mojem nočejo devalvirati svetovnega prvenstva. To je glavni razlog. Pa problem bi bil tudi z Evropskim prvenstvom ja in na splošno s koledarjem, ker Olimpijske igre so ponavadi avgusta. Pri ženskah pač dovolijo, ampak zato ker je to "nov" še razvijajoči se šport. Mogoče bodo tud kdaj omejili.

Aja, pa Britanci bi imeli velike probleme z olimpijsko reprezentanco ;)

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 6574
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Svetovni prvaki

#10

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 10. Jan 2017 01:24

Baje so že sprejeli širitev SP, jutri pa se bo uradno potrjevalo. kaj si mislite o tem?

Edit: Potrjeno. Meni se zdi absolutno preveč, razporeditev pa je sploh debilna. :debil:
Slika
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

yealink
Prispevkov: 768
Pridružen: 28. Jun 2016 11:21

Re: Svetovni prvaki

#11

Odgovor Napisal/-a yealink » 10. Jan 2017 11:14

Katastrofa. Požrešnost za denarjem in nič drugega.

Pietro
Prispevkov: 2338
Pridružen: 14. Nov 2012 15:08

Re: Svetovni prvaki

#12

Odgovor Napisal/-a Pietro » 10. Jan 2017 14:03

Torej z južne Amerike vsak, ki zna vsaj približno igrati nogomet, da se o severni in srednji Ameriki sploh ne pogovarjamo. Nova Zelandija ima zagotovljen nastop, v Aziji boš tudi težko našel 8 ali konkurenčnih ekip. Sem bil pa vseeno prepričan, ne glede na dejstvo, da je bila Evropa nekako še najbolj proti širitvi, da bodo Evropejci dobili več mest, ampak tudi takšna razporeditev ni ravno presenetljiva, ker se je novi format izglasoval prav po zaslugi Afričanov, Azijcev in Karibov.

Nekak imam občutek, da bo to podobno kot svetovno prvenstvo v rokometu, kjer je recimo v Evropi težje priti do naslova kot pa na svetovnem...

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 6574
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Svetovni prvaki

#13

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 10. Jan 2017 15:48

Ja, se strinjam, s tem da Južna Amerika je še najmanjši problem, tam bodo 6 dobrih ekip ravno še našli, edino kvalifikacije bodo totalno nezanimive, odločalo se bo o tem a bo šesta Kolumbija ali pa Paragvaj. Iz Severne pa je 6,5 mest totalna zajebancija, saj maš samo dve kolikor toliko resni repki, isto Azija, Afrika... Itak so šli v reformo zaradi Kitajske, Indije ipd. držav, ki imajo velike trge, a v normalnih pogojih nimajo šans priti zraven.

Evropa pa mnogo premalo ja, trenutno je na fifini lestvici v top32 21 evropskih držav. Ne vem, kako so lahko vsi glasovali za. :roll:
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

Riki
Prispevkov: 70
Pridružen: 10. Okt 2015 13:50

Re: Svetovni prvaki

#14

Odgovor Napisal/-a Riki » 28. Mar 2017 21:08

Prijateljske tekme: Hrvati z reprezentanco pretežno iz domače lige 3:0 izgubijo z Estonci! Dvoboj Ronaldo: Ibrahimović? Ibra ne igra za Švede, Ronaldo pa zabija... http://www.flashscore.si/tekma/vJ1CgRXL/#video

Pietro
Prispevkov: 2338
Pridružen: 14. Nov 2012 15:08

Re: Svetovni prvaki

#15

Odgovor Napisal/-a Pietro » 28. Mar 2017 22:05

No, ne pretiravaj, iz domače lige so bili v začetni enajsterici zgolj Lešković, Bradarić in Pjaca... Res pa je, da je blo nekaj takih, ki so še pred kratkim igrali na Hrvaškem.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brskajo: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta