Težave SLO klubov in problem 1.SNL

Debatirajte o Prvi slovenski ligi in o pokalu
Odgovori
Ceks
Prispevkov: 660
Pridružen: 18. Jan 2012 16:34

Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#1

Odgovor Napisal/-a Ceks » 17. Maj 2012 15:01

Glede na to, da je v vseh temah debata o problemih SLO klubov in tekmovalnem smislu 1.SNL bi bilo zanimivo podebatirat o tem.

Noben klub noče vstopit v 1.SNL zaradi prezahtevnih pogojev NZS in prevelikih stroškov tekmovanja, zato me zanima kaj bi pomenila amaterska liga oz. kaj je razlika med amatersko in profesionalno ligo? Ali v amaterski ligi prva mesta vodijo v evropska tekmovanja?

Zdaj je sicer Aluminij potrdil vstop v 1.SNL, toda le če je NZS pripravljena popustit pri pogojih vstopa in igranja na najvišji ravni. Na drugi strani pa imamo klub kot je Mura, ki se bori za evropska tekmovanja pred polnim stadionom in ne dobi licence za igranje v 1. ligi.

Kakšen tekmovalni smisel sploh še ima, da klubm ki je 2x zapored prvak 2.SNL ni prepričan ali bi vstopil v prvo ligo in klub, ki se bori za evropo nima licence za prihodnje leto. Konec koncev se nogomet in kvaliteta nogometa v posamezni državi meri na podlagi rezultatov in kvalitete ne bo, če se ne bo spremenil sistem delovanja lige ali pa zmanjšalo kriterijev, vsaj za krajši rok.

Kako torej rešiti zadevo v prid povečanja kvalitete in profesionalnosti 1.SNL?

Uporabniški avatar
Panonszki
Prispevkov: 728
Pridružen: 15. Mar 2012 16:05

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#2

Odgovor Napisal/-a Panonszki » 17. Maj 2012 18:53

Treba bo uvesti nek model polprofesionalne lige in prenahati s temi nenormalnimi pogoji glede infrastrukture.

1. liga ne bi smela biti dražja od 2. lige, zakaj ne bi preprosto združili obeh lig, mogoče vrgli kakšen klub ven in prišli do številke 16, 18. To se mi zdi edini realen scenarij, ker imeti polprofesionalno ligo z 10 klubi je neumnost.

Vsekakor bi v tej ligi Maribor večkrat razbil klube z dna lestvice s petardo, vendar isto se dogaja že zdaj, saj sta Triglav in Nafta že na nivoju 2. lige. Po drugi strani pa sta v pokalu Zavrč in Dob Mariboru naredila precej problemov. Sčasoma bi se klubi izboljšali, ker bi imeli boljše pogoje za delo.

Jaz bi tako organiziral ligo:

1. liga 16 klubov, 2krožni sistem, tj. 30 tekem. Pogoji za vstop v 1. ligo isti kot zdaj za 2. ligo brez tega sranja okoli infrastrukture.

Pokalno tekmovanje bi imelo žreb z nosilci, tako da bi se Olimpija in Maribor pomerila nekje v končni fazi tekmovanja, da bi imeli vse skupaj 4 derbije na leto. S tem bi se tudi izognili temu, da se znajde kak "amaterski" klub v Evropi in da pridejo tja res najboljši.

2. liga razdeljena na 2 dela. Vzhod in Zahod, obe po 16 klubov, napredujeta prvouvrščena kluba, drugouvrščena kluba igrata dodatne kvalifikacije s 14. in 13. klubom v prvi ligi.

Prehod med ligami bi bil v tem sistemu normalen, v 1. ligi bi se igralo manj tekem, kar je glede na dolgo zimsko pavzo edina realna opcija, s tem se izognemo večini teh medtedenskih tekem. Bolj pestra liga z več klubi, več mladih igralcev dobi priložnost za igranje na našem najvišjem nivoju. To, da igraš 4krat z enim in istim klubom v ligi in potem po možnosti še 2krat v pokalu je brezveze. Derbiji dobijo večjo težo, več lokalnih derbijev v 1. ligi. Dodatne kvalifikacije bi se dejansko igrale, ker bi ob teh pogojih klubi iz 2. lige hoteli v 1. ligo in te tekme bi tudi privabile veliko gledalcev (kar vemo iz primerov, ko so se dejansko še igrale). 2. liga bi bila tudi mnogo bolj zanimiva, ker bi se klubi dejansko borili za najvišja mesta in ne bi bilo vse skupaj več kot "prijateljski turnir". Spet več lokalnih derbijev v 2. ligi zaradi razdelitve na vzhod in zahod.

Idealno gledano bi se v nekaj letih v 1. ligi oblikovalo nekaj takega:

Stabilni (tradicionalni) prvoligaši, ki bi funkcionirali vsaj približno profesionalno, bi bili:

Maribor
Olimpija
Mura
Koper
Gorica
Rudar Velenje
Celje
Domžale

Glede na finančni položaj, kvaliteto in ambicije bi lahko bili stabilni prvoligaši še:

Zavrč
Aluminij
Krka

Potem sta tukaj še zdajšnja prvoligaša:

Nafta
Triglav

To je skupaj že 13 klubov. Glede na to, da bi iz lige izpadli 2-4 klubi, bi verjetno kateri od teh vmes izpadel v 2. ligo, ampak realno gledano so to trenutno naši najboljši klubi in bi bili bolj ali manj redno v 1. ligi.

Med prvo in drugo ligo pa bi skakali klubi kot so zdajšnji drugoligaši:

Krško
Šmartno
Bela Krajina
Dob

Vmes bi se verjetno kakšno leto v 1. ligi znašel še kateri od preostalih zdajšnjih drugoligašev:

Dravinja
Radomlje
Šenčur

-Interblock in Simer Šampion Celje sta kolikor vem trenutno samo kluba za mlade igralce, kot je bila včasih Bonifika, tako da ju ne bom omenjal-

... in še kateri od klubov, ki so že bili prvoligaši:

Izola
Dravograd
kakšen od ljubljanskih tradicionalnih klubov
Ivančna Gorica
Mogoče se kdaj vrnejo še Korotan, Drava, Beltinci, Primorje v novi podobi.

Tako da evo, klubov je dovolj, takšna liga bi bila mnogo bolj zanimiva kot ta malo večji turnir, ki ga imamo zdaj. Neka kvazi-profesionalna "liga", prave profesionalne lige v Sloveniji itak nikoli ne bo, samo zjebali boste polovico klubov, če boste rinili z glavo skozi zid NZS!
proti modernemu nogometu
http://youtu.be/3wYP-xyVDys

Uporabniški avatar
Astoria
Prispevkov: 2263
Pridružen: 19. Dec 2011 22:49

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#3

Odgovor Napisal/-a Astoria » 17. Maj 2012 19:10

30 krogov je absolutno PREMALO. Saj ne rabi bit ravno 2 krožni sistem. Na koncu se namesto medsebojnih tekem v primeru istega števila točk upošteva gol razlika in je problem rešen. 36 krogov bi moralo ostati minimalno število.

Kar se tiče Lige 16, ne vem, če bi to kaj prineslo ligi. Hrvati so to naredili in liga sedaj ni nič bolj zanimiva, kvečjemu slabša. Že res, da ljudem ni zanimivo gledat 4 krat da se dva kluba pomerita med sabo, ampak tega na tribunah ni videt. Recimo Olimpija-Maribor, kljub temu da je tekma 4 krat so stadioni vseeno polni. Prav tako Mura-Nafta so vedno stadioni polni. Že tako je klavrno stanje finančno v klubih in če se jim odvzame 2 garantirani razprodani tekmi doma proti enemu klubu je kar hud udarec. Recimo Mura ima razprodano proti Mariboru, Nafti ter Olimpiji. In to je 6 tekem na sezono. In to so že lepi denarci. Tako pa bi se razpolovilo vse na polovico.

Domače tekme teh naših velikih klubov s publiko so polne, ko igrajo med sabo. Če igrajo proti Triglavu in po tvojem Čenčurju, Radomljam etc pa bi tribune bolj kot ne samevale. V večini primerov bi povprečje gledalcev padlo.

To, da je regijsko pokrito ne igra nobene vloge. Poglejmo samo Triglav. Kranj 4. največje pa obisk zelo slab. Mogoče bi na Dolenjskem bilo kaj boljše.

Jaz raje gledam 4 krat na leto derbi Maribor-Olimpija in pa Nafta-Mura, kot pa ogromno tekem s klubi, ki ne bi privabili gledalcev niti na neko povprečje.

Uporabniški avatar
Panonszki
Prispevkov: 728
Pridružen: 15. Mar 2012 16:05

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#4

Odgovor Napisal/-a Panonszki » 17. Maj 2012 20:33

Kako je 30 krogov premalo, če imamo pa vmes 3 mesece pavze? Daj mi povej na koliko tekmah si bil letos, da bi ti bilo 30 tekem premalo? A ti je super to, da imamo tekme ob sredah in četrtkih, da pride še manj ljudi na tekmo? Letos Mura ni imela niti enega gostovanja v Koper čez vikend. Za nas, ki hodimo tudi na gostovanja, je to pomembno. In nam je tudi bolj zanimivo, če igramo v več različnih krajih kot pa non stop ene in iste lokacije. Zakaj bi se morala cela liga vrteti okoli derbija Olimpija-Maribor in derbi navijačev, ki pridejo samo na to tekmo, drugje pa jih nikjer ni? Mene osebno in mislim da tudi večino navijačev Mure boli kurac za Olimpijo in Maribor, sploh za Olimpijo, in je obisk na tekmah proti njej praktično isti kot obisk proti ne vem Rudarju. V vsaki normalni ligi je derbi 2krat na leto in pika. Treba je dvignit obisk na ostalih tekmah in narediti ligo bolj zanimivo, kot pa po medijih napihovati te 4 tekme med Olimpijo in Mariborom. In ligo se lahko naredi zanimivo edino, če pride not več klubov.

Sicer pa bi se ob mojem predlogu verjetno ta dva kluba (Olimpija in Maribor) srečala v pokalu in igrala torej vse skupaj 4krat na leto. Pa v ligi bi imeli derbiji mnogo večji naboj. Tako da bi tudi te derbi navijači dobili svoje. O razprodanih tekmah pa tudi ne bi, koliko tekem je bilo letos razprodanih? Mura - Koper, Mura - Nafta, Maribor - Olimpija, Mura - Maribor, Nafta - Mura. 5 tekem. O "hudem udarcu" pa je smešno govoriti, ker lahko na primeru Mure jasno vidite, da dober obisk ne prinaša skoraj nobenega dobička. Na teh tekmah je potem treba tudi dati celo bogastvo za varnost.

Liga 10 je dokazano pomenila nazadovanje od lige 12. In nazaduje vsako leto bolj, nima pa nobenih pozitivnih lastnosti, nič, s čimer bi lahko argumentirala, da stvari ostanejo take, kot so. Več klubov imaš v ligi, bolj zanimiva je, do neke meje seveda. Pri nas je ta meja 16, po mojem mnenju.
netgear67 napisal/-a:Domače tekme teh naših velikih klubov s publiko so polne, ko igrajo med sabo. Če igrajo proti Triglavu in po tvojem Čenčurju, Radomljam etc pa bi tribune bolj kot ne samevale. V večini primerov bi povprečje gledalcev padlo.
Mura je imela v jesenskem delu lep obisk in majhna odstopanja ne glede na to, proti komu je igrala. Pomladi je malo padlo zaradi dogajanj v klubu, in obisk je padel na vseh tekmah, tako da spet odstopanj ni bilo. Tudi pri drugih klubih v bistvu nekih večjih odstopanj ni, razen pri Olimpiji in Mariboru. Kot sem sam rekel, liga se ne vrti, oz. se ne bi smela vrteti okoli teh dveh klubov in je treba delati na tem, da se dvigne nivo lige kot take, ne pa da ustvarjamo kopijo škotske lige. V večini primerov bi se povprečje ziher dvignilo. Zato ker je ljudem preprosto dolgčas gledati kako tvoj klub igra proti Domžalam 4krat do 6krat na leto, vsako leto, do onemoglosti.

Pa že to, da namerno daješ skrajne primere, kaže na nivo, na katerem hočeš "debatirati" oz. vsiljevati svoje stališče. Šenčur in Radomlje sem omenil še kot eventualni "muhi enodnevnici" med prvoligaši, ne pa kot neka standardna prvoligaša. Kakšno leto vmes bi ju vsekakor rad videl v ligi, zakaj pa ne. Raje v Fazaneriji gledam po enkrat Šenčur in po enkrat Gorico, kot pa dvakrat Gorico, pa potem še dvakrat gostovanje tja. Realno gledano pa bi v tej ligi imel pokrita vsa večja mesta in še ambiciozne klube iz manjših mest, tako kot tudi vse regije.
Jaz raje gledam 4 krat na leto derbi Maribor-Olimpija in pa Nafta-Mura, kot pa ogromno tekem s klubi, ki ne bi privabili gledalcev niti na neko povprečje.
Na televiziji ja. Ali pa si eden izmed tistih, ki pride samo na derbi. V vsakem primeru, od takih ljudi liga nima ničesar. Prihodek od obiska na teh 4 derbijih je v kontekstu celotne lige popolnoma nerelevanten in nikakor ne reši glavnega problema lige, tj. prehod med 2. in 1. ligo.

Mislim, svašta, cela liga bi morala očitno trpet in prenašat to sranje z ligo 10 zato, da se lahko tistih nekaj tisoč Ljubljančanov in Mariborčanov primaja na 1 tekmo več, ker jim pač medijski senzacionalizem narekuje, da je na to tekmo treba it in da je to "spektakel", drugih tekem svojega kluba pa niti povohajo ne. Treba je privabit ljudi, da spremljajo svoje lokalne klube na VSAKI tekmi, na katero lahko pridejo. Tako se dvigne obisk v ligi, to razumejo Nemci, kjer ima skoraj vsak klub v Bundesligi svojo močno lokalno podporo in je vsaka tekma po svoje zanimiva. Ne pa da bi se srečala Bayern in Dortmund 4krat-6krat na leto.

Kar se pa tiče Hrvatov pa je njihova liga v kurcu iz nekih drugih razlogov, nima to veze s sestavo lige.
proti modernemu nogometu
http://youtu.be/3wYP-xyVDys

NKCMC
Prispevkov: 1248
Pridružen: 20. Dec 2011 21:03
Klub: Nk Celje

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#5

Odgovor Napisal/-a NKCMC » 17. Maj 2012 20:40

Panonszki napisal/-a:Treba bo uvesti nek model polprofesionalne lige in prenahati s temi nenormalnimi pogoji glede infrastrukture.

1. liga ne bi smela biti dražja od 2. lige, zakaj ne bi preprosto združili obeh lig, mogoče vrgli kakšen klub ven in prišli do številke 16, 18. To se mi zdi edini realen scenarij, ker imeti polprofesionalno ligo z 10 klubi je neumnost.

Vsekakor bi v tej ligi Maribor večkrat razbil klube z dna lestvice s petardo, vendar isto se dogaja že zdaj, saj sta Triglav in Nafta že na nivoju 2. lige. Po drugi strani pa sta v pokalu Zavrč in Dob Mariboru naredila precej problemov. Sčasoma bi se klubi izboljšali, ker bi imeli boljše pogoje za delo.

Jaz bi tako organiziral ligo:

1. liga 16 klubov, 2krožni sistem, tj. 30 tekem. Pogoji za vstop v 1. ligo isti kot zdaj za 2. ligo brez tega sranja okoli infrastrukture.

Pokalno tekmovanje bi imelo žreb z nosilci, tako da bi se Olimpija in Maribor pomerila nekje v končni fazi tekmovanja, da bi imeli vse skupaj 4 derbije na leto. S tem bi se tudi izognili temu, da se znajde kak "amaterski" klub v Evropi in da pridejo tja res najboljši.

2. liga razdeljena na 2 dela. Vzhod in Zahod, obe po 16 klubov, napredujeta prvouvrščena kluba, drugouvrščena kluba igrata dodatne kvalifikacije s 14. in 13. klubom v prvi ligi.

Prehod med ligami bi bil v tem sistemu normalen, v 1. ligi bi se igralo manj tekem, kar je glede na dolgo zimsko pavzo edina realna opcija, s tem se izognemo večini teh medtedenskih tekem. Bolj pestra liga z več klubi, več mladih igralcev dobi priložnost za igranje na našem najvišjem nivoju. To, da igraš 4krat z enim in istim klubom v ligi in potem po možnosti še 2krat v pokalu je brezveze. Derbiji dobijo večjo težo, več lokalnih derbijev v 1. ligi. Dodatne kvalifikacije bi se dejansko igrale, ker bi ob teh pogojih klubi iz 2. lige hoteli v 1. ligo in te tekme bi tudi privabile veliko gledalcev (kar vemo iz primerov, ko so se dejansko še igrale). 2. liga bi bila tudi mnogo bolj zanimiva, ker bi se klubi dejansko borili za najvišja mesta in ne bi bilo vse skupaj več kot "prijateljski turnir". Spet več lokalnih derbijev v 2. ligi zaradi razdelitve na vzhod in zahod.

Idealno gledano bi se v nekaj letih v 1. ligi oblikovalo nekaj takega:

Stabilni (tradicionalni) prvoligaši, ki bi funkcionirali vsaj približno profesionalno, bi bili:

Maribor
Olimpija
Mura
Koper
Gorica
Rudar Velenje
Celje
Domžale

Glede na finančni položaj, kvaliteto in ambicije bi lahko bili stabilni prvoligaši še:

Zavrč
Aluminij
Krka

Potem sta tukaj še zdajšnja prvoligaša:

Nafta
Triglav

To je skupaj že 13 klubov. Glede na to, da bi iz lige izpadli 2-4 klubi, bi verjetno kateri od teh vmes izpadel v 2. ligo, ampak realno gledano so to trenutno naši najboljši klubi in bi bili bolj ali manj redno v 1. ligi.

Med prvo in drugo ligo pa bi skakali klubi kot so zdajšnji drugoligaši:

Krško
Šmartno
Bela Krajina
Dob

Vmes bi se verjetno kakšno leto v 1. ligi znašel še kateri od preostalih zdajšnjih drugoligašev:

Dravinja
Radomlje
Šenčur

-Interblock in Simer Šampion Celje sta kolikor vem trenutno samo kluba za mlade igralce, kot je bila včasih Bonifika, tako da ju ne bom omenjal-

... in še kateri od klubov, ki so že bili prvoligaši:

Izola
Dravograd
kakšen od ljubljanskih tradicionalnih klubov
Ivančna Gorica
Mogoče se kdaj vrnejo še Korotan, Drava, Beltinci, Primorje v novi podobi.

Tako da evo, klubov je dovolj, takšna liga bi bila mnogo bolj zanimiva kot ta malo večji turnir, ki ga imamo zdaj. Neka kvazi-profesionalna "liga", prave profesionalne lige v Sloveniji itak nikoli ne bo, samo zjebali boste polovico klubov, če boste rinili z glavo skozi zid NZS!
Hvala bogu, da ne kandidiras za predsednika NZS... Ti bi šele naridil banana ligo... Sedaj se tti prvoligasi usaj trudijo, da ne izpadejo iz lige, v tvojem primeru bi si pa mislili ahh sej mamo še labše pod sabo.. In bi kvaliteta zelooo padla...

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 5491
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#6

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 17. Maj 2012 20:54

Panonszki napisal/-a:Treba bo uvesti nek model polprofesionalne lige in prenahati s temi nenormalnimi pogoji glede infrastrukture.

1. liga ne bi smela biti dražja od 2. lige, zakaj ne bi preprosto združili obeh lig, mogoče vrgli kakšen klub ven in prišli do številke 16, 18. To se mi zdi edini realen scenarij, ker imeti polprofesionalno ligo z 10 klubi je neumnost.

Vsekakor bi v tej ligi Maribor večkrat razbil klube z dna lestvice s petardo, vendar isto se dogaja že zdaj, saj sta Triglav in Nafta že na nivoju 2. lige. Po drugi strani pa sta v pokalu Zavrč in Dob Mariboru naredila precej problemov. Sčasoma bi se klubi izboljšali, ker bi imeli boljše pogoje za delo.

Jaz bi tako organiziral ligo:

1. liga 16 klubov, 2krožni sistem, tj. 30 tekem. Pogoji za vstop v 1. ligo isti kot zdaj za 2. ligo brez tega sranja okoli infrastrukture.

Pokalno tekmovanje bi imelo žreb z nosilci, tako da bi se Olimpija in Maribor pomerila nekje v končni fazi tekmovanja, da bi imeli vse skupaj 4 derbije na leto. S tem bi se tudi izognili temu, da se znajde kak "amaterski" klub v Evropi in da pridejo tja res najboljši.
...
Neumnost. Praviš kao prva liga se ne sme vrteti okoli dveh klubov, a pokal se pa lahko? Kaj sta Olimpija in Maribor tako posebnega, da bi jima karkoli šenkali v pokalu? Moramo vedeti, da je pokal ločeno tekmovanje, v katerem bi morali klubi biti zastopani enakopravno, ne glede na njihov ligaški položaj. To je zdaj isto, kot da nevem Kamnik zmaga lj. pokal in potem zato dobi kar avtomatsko vabilo v prvo ligo. Liga je liga, pokal je pokal. Tisti, ki zmaga je najboljši in se uvrsti v Evropo, jebiga.

Pa druga liga mora biti enotna, če ne mamo spet farse, ko npr. Rudar Trbovlje igra na zahodu, Hrastnik pa na vzhodu itd.

Edino pametno je to, da mora prva liga imeta 16 klubov, to pa je itak vsem jasno.
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

Chamberlain
Prispevkov: 613
Pridružen: 20. Dec 2011 14:30
Kraj: Cerklje ob Krki

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#7

Odgovor Napisal/-a Chamberlain » 17. Maj 2012 21:01

Kako bi padla kvaliteta, ko pa že zdaj nimamo prave profesionalne lige? Nekaj klubov popolnoma profesionalnih, nekaj polprofesionalnih in tudi kakšen amaterski s samimi domačimi igralci v Prvi ligi. To je rešitev. Večji bazen igralcev bi imeli, več mladih bi igralo in bilo na očeh javnosti. Pokrita bi bila praktično cela Slovenija s 1. ligo, dobili bi več lokalnih derbijev. Tudi zanimanje za Prvo ligo bi po moje naraslo. Ker ta preskok iz 2 v 1 ligo je trenutno preprosto prevelik. Prevelik je prepad med napredovanjem v višji rang. Pa infrastrukturne pogoje je potrebno imeti kot se jih ima trenutno v 2. ligi, ker drugače seveda liga 16 ne bi šla čez. Sicer pa tudi če se ne bo šlo po tej poti upam in verjamem, da se bo vsaj liga 10 spravila na višjo raven pod vodstvom NZS.
Edino 2. liga se ne bi smela deliti na vzhod in zahod. Šele v 3. ligi, tako kot sedaj bi se morali klubi deliti. V 2. ligi pa tako kot v 1. 16 klubov in to bi bilo to.

Uporabniški avatar
Astoria
Prispevkov: 2263
Pridružen: 19. Dec 2011 22:49

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#8

Odgovor Napisal/-a Astoria » 17. Maj 2012 21:01

Sam sem prisoten na vsaki domači tekmi + kar nekaj gostujočih tekem v lastni režiji s kolegi od Murske Sobote, pa do Kranja in Kopra, tako, da ja, 30 krogov je definitivno premalo.
Meni je praktično vseeno s kom se igra, na tekmo grem v vsakem primeru. Če pa bi lahko izbiral, pa valjda, da bi raje gledal tekme z atraktivnejšimi klubi in kjer se zbere lepo številu ljudi. Sicer pa mi Triglav in podobni klubi pač ne sedejo in jih mukoma gledam na tekmah. Škoda, da se je Triglav obdržal in Nafta izpadla, ampak tako pač je.

To kar so tvoje želje in kako bi ti rad, da ljudje vidijo in hodijo na tekme žal ne pomaga.
In ljudje žal trumoma ne bodo hodili gledal, ko bo prišel v goste Triglav in podobni klubi, če že nočeš, da omenim Čenčur ter Radomlje. Pravzaprav lahko na seznam dodam kar vse drugoligaše.

Bi pa bilo zanimivo, da se vrnejo nazaj Primorje, Dravograd, Korotan, Drava, pa mogoče Bela Krajina ali pa recimo Krka. E, takrat pa bi bilo bolj zanimivo.

Tisti, ki hodi na tekme zaradi svojega kluba bo hodil na vse tekme. Ampak roko na srce, ni nas ravno veliko. Večina je takih, da na tekme pride ko je kak derbi ali kakšno drugo malo bolj pomembno nogometni ime pri nas, pa seveda ko je kaka proslava, pa zastonj piknik, pa kupiš eno karto-dobiš dve ipd.

Te čisto razumem, ampak mora se spremeniti to v glavah ljudi, če se ne, potem žal ni to to.

Si pa tudi ti izbral ekstremni primer in sicer tekme ob četrtkah. To je bilo sedaj, ker je pač bilo včeraj finale EP U-17 v Ljubljani, drugače bi bilo normalno v sredo.

In kaj manjka sredi? Koliko ljudi pa hodi redno na gostovanja oziroma navijaških skupin? Viole,GD,BG. Ostali kot so VK,TK,GL,TB pa na "derbi tekme".
Pa še to je bolj malo tekem skozi teden.

Če pa mene vprašaš, pa je za mene isto, ali je tekma v sredo, ali pa tako kot jo ima tvoja Mura ob nedeljah. Zakaj za vraga v nedeljo? To odbija ljudi, ki bi radi prišli na gostovanje v MS. Naslednji dan je ponedeljek, ne morš in normalno navijaško na tekmo pa prit ob kakih 2 ali 3 zjutraj domov, ker se je avtobus pač ustavil na vsaki benciski, ker je treba nekaj spit in odtočit. Sam vem dobro kako je to, bil sem par let nazaj med navijači. In najbolj sem mrzil tekme ob nedeljah v gosteh. Ob 3 zjutraj doma, ob 5 zjutraj pa v službo?

Liga 12 bi še šla skozi.

Uporabniški avatar
Panonszki
Prispevkov: 728
Pridružen: 15. Mar 2012 16:05

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#9

Odgovor Napisal/-a Panonszki » 17. Maj 2012 23:03

NKCMC napisal/-a:Hvala bogu, da ne kandidiras za predsednika NZS... Ti bi šele naridil banana ligo... Sedaj se tti prvoligasi usaj trudijo, da ne izpadejo iz lige, v tvojem primeru bi si pa mislili ahh sej mamo še labše pod sabo.. In bi kvaliteta zelooo padla...
Ojoj, kako nesmiseln argument pa je to. Kot prvo, kdo pa se letos trudi, da ne bo izpadel iz lige? Že celo pomlad in že prej je bil boj za obstanek samo med Triglavom in Nafto. Da ne omenjam tega, da do zadnjega ne vemo, kdo bo sploh prišel v 1. ligo ali bodo dodatne kvalifikacije ali ne...

Kot drugo pa banana liga je, ker se klubom ni treba boriti za obstanek? Kaj potem je tudi 5 največjih evropskih lig "banana lig", ker se na koncu bori samo ene par klubov za obstanek, večina klubov pa pred začetkom sezone sploh ne razmišlja o izpadu iz lige? A se liga igra samo zato da se ne izpade iz nje ali kaj? Saj si tudi nek Hoffenheim ali pa ne vem Parma (pa ostali klubi, ki so vedno nekje na sredini) misli, "sej mamo še slabše pod sabo". Evo, tvoja logika: "to so banana lige".

Tvoja definicija kvalitete lige pa je očitno, da se več kot pol lige bori za obstanek (kar se sicer niti v tej naši ligi 10 ne dogaja). Svašta.

Najboljše da potem naredimo ligo s 6 klubi, da bo vsak imel za kaj igrati.
Viator&Vektor napisal/-a:Neumnost. Praviš kao prva liga se ne sme vrteti okoli dveh klubov, a pokal se pa lahko? Kaj sta Olimpija in Maribor tako posebnega, da bi jima karkoli šenkali v pokalu? Moramo vedeti, da je pokal ločeno tekmovanje, v katerem bi morali klubi biti zastopani enakopravno, ne glede na njihov ligaški položaj. To je zdaj isto, kot da nevem Kamnik zmaga lj. pokal in potem zato dobi kar avtomatsko vabilo v prvo ligo. Liga je liga, pokal je pokal.
Ti si se zdaj zapičil v neko malenkost. Bravo, uspelo ti je zgrešiti celotno bistvo. Pokal bi zrežiral tako, da se ne bi potem te ljubitelji derbijev pritoževali. Naj majo zagotovljene te svoje 4 derbije na leto, če jim je to tako všeč. Drugače mi je za format samega pokala vseeno. Itak pa je to bolj ali manj samo predlog iz glave, zaradi mene je lahko tudi drugače.
Viator&Vektor napisal/-a:Tisti, ki zmaga je najboljši in se uvrsti v Evropo, jebiga.
Ja, ampak samo NAJBOLJŠI, ne pa tako kot je zdaj, da pride v Evropo tudi finalist. Uživaj v predstavah Celja v Evropi naslednje leto. Ker to je posledica zdajšnjega formata, ki ga očitno zagovarjaš.
Viator&Vektor napisal/-a:Pa druga liga mora biti enotna, če ne mamo spet farse, ko npr. Rudar Trbovlje igra na zahodu, Hrastnik pa na vzhodu itd.
A potem mora biti tudi 3. liga enotna, da se izognemo takšnim "farsam" tudi v njej? Pa 4. liga tudi, pa 5., 6.? Bo Roma igrala v Dekanih?

Nekje je treba potegniti črto. Vzhod-zahod je edina logična delitev in nekje je treba začeti. Tako kot je zdaj urejena 2. liga je najbolj neumno, ker ne ponuja nič. Če bi bila razdeljena in z več klubi bi bilo manj stroškov in bolj zanimive tekme, ker bi bilo več lokalnih derbijev. Ne pa da ima potem v 3. ligi Mura bolj atraktivne nasprotnike kot v 2.
Viator&Vektor napisal/-a:Edino pametno je to, da mora prva liga imeta 16 klubov, to pa je itak vsem jasno.
"Vsem jasno". Čudno, da potem že v neki temi na enem forumu najdeš ljudi, ki se ne strinjajo s tem.
Chamberlain napisal/-a:Kako bi padla kvaliteta, ko pa že zdaj nimamo prave profesionalne lige? Nekaj klubov popolnoma profesionalnih, nekaj polprofesionalnih in tudi kakšen amaterski s samimi domačimi igralci v Prvi ligi. To je rešitev. Večji bazen igralcev bi imeli, več mladih bi igralo in bilo na očeh javnosti. Pokrita bi bila praktično cela Slovenija s 1. ligo, dobili bi več lokalnih derbijev. Tudi zanimanje za Prvo ligo bi po moje naraslo. Ker ta preskok iz 2 v 1 ligo je trenutno preprosto prevelik. Prevelik je prepad med napredovanjem v višji rang. Pa infrastrukturne pogoje je potrebno imeti kot se jih ima trenutno v 2. ligi, ker drugače seveda liga 16 ne bi šla čez.
Se absolutno strinjam. Lepo povedano.
netgear67 napisal/-a:Sam sem prisoten na vsaki domači tekmi + kar nekaj gostujočih tekem v lastni režiji s kolegi od Murske Sobote, pa do Kranja in Kopra, tako, da ja, 30 krogov je definitivno premalo.
Kaj si bil na 31 tekmah ali kako ti je 30 krogov premalo?

A se ti zavedaš da imamo 3 mesece jebene pavze vmes? Kam bi ti tlačil tekme? Ja res je super, da imamo potem kup tekem, ki delajo samo strošek, kot npr. Mura - Koper letos ob enih popoldan v sredo pred praznimi tribunami. Res super liga, kaj naj rečem. Premier League ima samo 2 tekmi več, pa igrajo tem še okoli novega leta na polno in nimajo nobenega premora. Mi pa bomo meli s tisto neverjetno dolgo zimsko pavzo samo 2 tekmi manj? + Še pokalne tekme. Kje naj klubi najdejo denar za tako širok kader, da se pokrije vse te tekme? Niso to angleški klubi, ki lahko sestavljajo ogromne ekipe.
netgear67 napisal/-a:Če pa bi lahko izbiral, pa valjda, da bi raje gledal tekme z atraktivnejšimi klubi in kjer se zbere lepo številu ljudi. Sicer pa mi Triglav in podobni klubi pač ne sedejo in jih mukoma gledam na tekmah.
Kateri so zdaj "atraktivnejši klubi"? Kdo pa je v Sloveniji "atraktiven klub", če ga moraš gledati 4krat-6krat na leto? Kateri so zdaj "Triglav in podobni klubi"?

Derbiji čisto zgubljajo pomen v tej ligi. Jaz kot Muraš bi definitivno raje igral samo 2krat proti Nafti kot 4krat. Letos, ko je bil derbi po dolgem času, prvo pri nas, potem tam, je bilo na obeh tekmah neko res super vzdušje, ki ga na drugih dveh tekmah ni bilo. Vsi pravi derbiji so (v ligi) samo dvakrat na sezono, drugače to že skoraj ni pravi derbi, ker izgubi polovico naboja. Tako pa na te tekme čakaš praktično celo leto. Če bi bil Olimpija-Maribor samo enkrat v Ljubljani, bi se mogoče še celo Stožice napolnile. Pa bi imel, evo dvakrat več ljudi kot jih imaš drugače, če gledamo samo s tega stališča.

Naslednje leto imamo superpokal, 4 derbije v ligi, naj se kluba srečata še v pokalu in evo 7 "derbijev". To je 1 derbi na mesec. Kakšen derbi je potem sploh še to?
netgear67 napisal/-a:To kar so tvoje želje in kako bi ti rad, da ljudje vidijo in hodijo na tekme žal ne pomaga.
In ljudje žal trumoma ne bodo hodili gledal, ko bo prišel v goste Triglav in podobni klubi, če že nočeš, da omenim Čenčur ter Radomlje. Pravzaprav lahko na seznam dodam kar vse drugoligaše.

Bi pa bilo zanimivo, da se vrnejo nazaj Primorje, Dravograd, Korotan, Drava, pa mogoče Bela Krajina ali pa recimo Krka. E, takrat pa bi bilo bolj zanimivo.
O moj Bog! Pa saj sem naštel ravno te klube. :roll:

Tako kot sem rekel, zapičil si se v Šenčur (ne "Čenčur") in Radomlje, ker bi rad nekaj kontriral, kdo ve sploh zakaj, ker je težko razbrati, kaj bi sploh rad.

In ja, ljudje ne bodo hodili gledat Triglava, oz. ga bodo hodili gledat mukoma, če igrajo z njim 4krat-6krat na leto, VSAKO LETO!! Bi bilo pa več ljudi, če bi imel 15 različnih klubov, ki bi gostovali pri tebi. Potem bi bila vsaka tekma avtomatično bolj zanimiva kot je zdaj. To je bilo tudi bistvo mojega prispevka, ki ga nisi ali nočeš videti, zate je očitno bistvo mojega prispevka tekme s Triglavom, Šenčurjem in Radomljami.
Si pa tudi ti izbral ekstremni primer in sicer tekme ob četrtkah. To je bilo sedaj, ker je pač bilo včeraj finale EP U-17 v Ljubljani, drugače bi bilo normalno v sredo.
Sreda, četrtek, isti kurac. Kakšen ekstremni primer? Jasno je bilo, da ciljam na termine sredi tedna, četrtek sem dal kot primer, ker se je pač danes igrala liga na četrtek.
In kaj manjka sredi? Koliko ljudi pa hodi redno na gostovanja oziroma navijaških skupin? Viole,GD,BG. Ostali kot so VK,TK,GL,TB pa na "derbi tekme".
Pa še to je bolj malo tekem skozi teden.
Hodijo tudi navadni navijači na tekme, vsaj pri nas in Mariborčani kolikor vem tudi. Pa te skupine logično ne morejo biti na vseh gostovanjih, ko je toliko tekem. Te tekme so naporne tudi za igralce, zato dejansko pade kvaliteta, ekipe pa nimajo širokega kadra, da bi si naredile dovolj dolgo klop za tak ritem. Tudi stroški so večji. Tak ritem tekmovanja favorizira klub kot je Maribor, ki ima širok kader, nekateri klubi pa zato v prvi ligi potem navlečejo vse živo, da bi lahko sploh zdržali tak ritem. Mura se je komaj zvlekla skozi celo sezono, na zadnji tekmo proti Celju bo spet znanstvena fantastika sestavljati ekipo.
Če pa mene vprašaš, pa je za mene isto, ali je tekma v sredo, ali pa tako kot jo ima tvoja Mura ob nedeljah. Zakaj za vraga v nedeljo? To odbija ljudi, ki bi radi prišli na gostovanje v MS. Naslednji dan je ponedeljek, ne morš in normalno navijaško na tekmo pa prit ob kakih 2 ali 3 zjutraj domov, ker se je avtobus pač ustavil na vsaki benciski, ker je treba nekaj spit in odtočit. Sam vem dobro kako je to, bil sem par let nazaj med navijači. In najbolj sem mrzil tekme ob nedeljah v gosteh. Ob 3 zjutraj doma, ob 5 zjutraj pa v službo?
Če si bil med nekimi navijači in glede na to, da vsi organizirani navijači v ligi furajo "proti modernemu nogometu" parole, bi moral vedeti, da je nedelja dan za nogomet. V Fazaneriji se je vedno igralo v nedeljah in to je tradicija, jebeš druge termine. Večina tekem bi morala biti v nedeljo popoldan.
proti modernemu nogometu
http://youtu.be/3wYP-xyVDys

Uporabniški avatar
Panonszki
Prispevkov: 728
Pridružen: 15. Mar 2012 16:05

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#10

Odgovor Napisal/-a Panonszki » 17. Maj 2012 23:07

Če se hoče dvigniti kvaliteto lige mora iti razvoj v čisto drugo smer, kot pa zdaj, ko liga vedno bolj tone. Se pravi namesto k krčenju in "profesionalizaciji" lige k širjenju in k polprofesionalni ligi. To je edina pot. Liga 10 je dokazano neuspešen model.
proti modernemu nogometu
http://youtu.be/3wYP-xyVDys

someone
Prispevkov: 36
Pridružen: 20. Dec 2011 00:01

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#11

Odgovor Napisal/-a someone » 17. Maj 2012 23:22

Dokazano s čem? Avstrijo, Švico, krčenjem lige Hrvatov, ki so ugotovili da liga 16 ne gre?

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 5491
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#12

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 18. Maj 2012 00:20

Panonszki napisal/-a:
Viator&Vektor napisal/-a:Neumnost. Praviš kao prva liga se ne sme vrteti okoli dveh klubov, a pokal se pa lahko? Kaj sta Olimpija in Maribor tako posebnega, da bi jima karkoli šenkali v pokalu? Moramo vedeti, da je pokal ločeno tekmovanje, v katerem bi morali klubi biti zastopani enakopravno, ne glede na njihov ligaški položaj. To je zdaj isto, kot da nevem Kamnik zmaga lj. pokal in potem zato dobi kar avtomatsko vabilo v prvo ligo. Liga je liga, pokal je pokal.
Ti si se zdaj zapičil v neko malenkost. Bravo, uspelo ti je zgrešiti celotno bistvo. Pokal bi zrežiral tako, da se ne bi potem te ljubitelji derbijev pritoževali. Naj majo zagotovljene te svoje 4 derbije na leto, če jim je to tako všeč. Drugače mi je za format samega pokala vseeno. Itak pa je to bolj ali manj samo predlog iz glave, zaradi mene je lahko tudi drugače.
Ti bi žrtvoval celoten pokal zaradi nekaj gloryhunterjev, da se ne bi pritoževali. Ne morem verjeti kako vsi jemljejo slovenski pokal kot neko drugorazredno tekmovanje. Na evropski ravni je bila zame največja napaka ukinitev pokala pokalnih zmagovalcev.
Viator&Vektor napisal/-a:Tisti, ki zmaga je najboljši in se uvrsti v Evropo, jebiga.
Ja, ampak samo NAJBOLJŠI, ne pa tako kot je zdaj, da pride v Evropo tudi finalist. Uživaj v predstavah Celja v Evropi naslednje leto. Ker to je posledica zdajšnjega formata, ki ga očitno zagovarjaš.
Jaz sem sicer navijal za Šenčur... No kakorkoli, že zdajšnji format favorizira favorite, pa se določenim klubom vseeno uspe uvrstiti daleč, svaka jim čast. Glede Evrope mi je popolnoma vseeno ali v njej igra Celje ali pa Koper/Mura. Imam pa rad presenečenja. Raje bi videl Šenčur kot bilokaterega prvoligaša. Poleg tega Celje sploh še ni izgubilo finala...
Viator&Vektor napisal/-a:Pa druga liga mora biti enotna, če ne mamo spet farse, ko npr. Rudar Trbovlje igra na zahodu, Hrastnik pa na vzhodu itd.
A potem mora biti tudi 3. liga enotna, da se izognemo takšnim "farsam" tudi v njej? Pa 4. liga tudi, pa 5., 6.? Bo Roma igrala v Dekanih?

Nekje je treba potegniti črto. Vzhod-zahod je edina logična delitev in nekje je treba začeti. Tako kot je zdaj urejena 2. liga je najbolj neumno, ker ne ponuja nič. Če bi bila razdeljena in z več klubi bi bilo manj stroškov in bolj zanimive tekme, ker bi bilo več lokalnih derbijev. Ne pa da ima potem v 3. ligi Mura bolj atraktivne nasprotnike kot v 2.
Ja nekje je treba potegniti črto, ampak pri drugi pa ligi pa sigurno še ne, kolikor se da daleč je treba igrati celotno, edini argument proti, ki ga sprejemam pa so stoški. Raje grem na gostovanje na obalo ali pa v MB, kot pa da imam kao nek lokalni derbi. Saj ni point druge državne lige premagati sosednjo vas. Če tretjeligaši dejansko ne morejo potovati po celi državi ok, ampak vsaj za drugo ligo pa to res ne bi smel biti problem. Govorimo o Sloveniji, ne gre za neke strašne razdalje.
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

ra8
Prispevkov: 154
Pridružen: 04. Apr 2012 17:48

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#13

Odgovor Napisal/-a ra8 » 18. Maj 2012 00:35

Panonszki napisal/-a:Če se hoče dvigniti kvaliteto lige mora iti razvoj v čisto drugo smer, kot pa zdaj, ko liga vedno bolj tone. Se pravi namesto k krčenju in "profesionalizaciji" lige k širjenju in k polprofesionalni ligi. To je edina pot. Liga 10 je dokazano neuspešen model.

Malenkost se strinjam s tabo, v veliki meri pa se ne strinjam. Kako bi zgledal obračun med Mariborom in (primer) Dravinjo, Dravinja bi bila kanta za nabijanje proti top5 klubom trenutno, pa ne gre jim tako slabo ali pa recimo če pogledamo Dob, ima nekaj posameznikov, ki lahko igra prvo ligo, kaj pa ko se ti poškodujejo? KANTA ZA NABIJANJE, taka ekipa bi doma igrala pred ne več kot 200 navijači. Zakaj postavit enak kriterij za prvo in drugo ligo, kaj smo s tem naredili? Nič, spet se ne bo vlagalo v infrastrukturo. Morda je trenutno liga10 grda za gledanje, vendar poglejmo malo iz drugega kota. V Mariboru je infrastruktura na nivoju nekega nogometnega kampa, torej odlični pogoji za delo z mladimi plus super stadion LV. Mura, težko gosp. stanje v prekmurski regiji je klub prisililo da iz talentov naredi igralce (Lotrić, Bohar, Kous,...), Olimpija super stadion, zaradi konkurenčnosti Mariboru je bil Ačimović postavljen za ŠD, pripeljal Vršića in liga je dobila na reputaciji, veliko skavtov si ogleda tekme v Stožicah, ki je ogromen objekt za malo državo. Koper, na obali imamo fenomenalne pogoje, lep nov stadion, ki te privabi na tekmo, čeprav veš da so sumljivi posli okrog kluba, dva velika pomožna igrišča z umetno in eno z naravno travo, fitnes center, vse kot imajo vsi urejeni klubi, še preveč če primerjamo kakovost in reputacijo, mali Milanello. Velenje, lep stadion, se zna zbrati 2500 ljudi, Gorica, kriza v goriški pokrajini je pripeljala klub do tega da producira lastne igralce že dolga leta (Velikonja, Matavž, brata Mevlja, Arčon), Domžale (obetajo si gradnjo nove tribune)...

Liga ne trpi, manj je tujcev, vse več in več domačih fantov znotraj okolja kluba, infrastruktura napreduje, ko enrkat imaš infrastrukturo in talent, imaš veliko več potenciala za prit do denarja, kot pa ko imaš dobre igralce brez talentov in infrastrukture, ker če realno pogledamo je slovensko gosp. premajhno da bi vsak klub dobil od sponzorjev vsaj 1M letno. Nihče ne dobi toliko denarja od sponzorjev. Morda je Maribor cca. 200.000 € od te številke, Olimpija ji ni blizu, kajti Rastoder posoja denar klubu in to niso sponzorska sredstva, Mura, Nafta, Celje, Domžale, Triglav, Gorica in Rudar so klubi, ki so veseli če jim vsi sponzorji skupaj dajo 350.000€, postavimo se na realna tla. V Italijanski tretji ligi igralci letno prejemajo toliko, kot večina naših klubov od sponzorjev, pa igrajo tekme pred 2000 gledalci, v Avstriji je gledanost višja, vendar recimo primer Junuzovića, če sem prav napisal, on verjetno igra za tak denar eno sezono. Na Madžarskem dvomim, da je bolje kot pri nas, Dinamo plačuje bolje kot kateri koli klub v slo ligi, vendar ima katastrofalno infrastrukturo, če pa bi zgradili nov stadion v zagrebu, bi bili tekme trikrat bolj obiskane. Hajduk ima infrastrukturo nima denarja, pa je veliko večja obiskanost in nasploh zanimanje.

Moje bistvo je v tem, da treba postavit visoke kriterije, ker le tako bomo povečali zanimanje in razvoj. Čez pet let, bo Koper prava valilnica talentov, Maribor verjetno tudi, Domžale tudi, da o Gorici in Muri ne govorimo, Olimpija ima baje slab sistem dela. Ampak sama kakovost lige se lahko dvigne le s kvaliteto tekem, kvaliteta tekem je pa odvisna od kvalitete ekip oz. igralcev, kratkoročno se kvaliteta igralcev da dvigniti z denarjem, ampak ker tega v našem športu ni, se bo moralo delat na dolgi rok in to je infrastruktura, zato tisti, ki bi hoteli igrati prvo ligo in ne biti kanta za nabijanje, naj poskrbijo za infrastrukturo in uredijo finance, nato pa naj praskajo in silijo v prvo ligo.

kevo1414
Prispevkov: 154
Pridružen: 17. Jan 2012 17:39

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#14

Odgovor Napisal/-a kevo1414 » 18. Maj 2012 08:25

ra8 napisal/-a:
ra8 napisal/-a: Moje bistvo je v tem, da treba postavit visoke kriterije, ker le tako bomo povečali zanimanje in razvoj. Čez pet let, bo Koper prava valilnica talentov, Maribor verjetno tudi, Domžale tudi, da o Gorici in Muri ne govorimo, Olimpija ima baje slab sistem dela. Ampak sama kakovost lige se lahko dvigne le s kvaliteto tekem, kvaliteta tekem je pa odvisna od kvalitete ekip oz. igralcev, kratkoročno se kvaliteta igralcev da dvigniti z denarjem, ampak ker tega v našem športu ni, se bo moralo delat na dolgi rok in to je infrastruktura, zato tisti, ki bi hoteli igrati prvo ligo in ne biti kanta za nabijanje, naj poskrbijo za infrastrukturo in uredijo finance, nato pa naj praskajo in silijo v prvo ligo.
Pa misliš, da bo do takrat liga še obstajala :?:

ra8
Prispevkov: 154
Pridružen: 04. Apr 2012 17:48

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#15

Odgovor Napisal/-a ra8 » 18. Maj 2012 09:31

Seveda, sam to gledam malo drugačnega vidika, ker sem usmeril v ekonomijo in gosp. po končani karieri v športu in poznam obe situacije, tako nogometno kot športno. Na veliko se dela z mladimi, mladi so poceni in prinašajo denar, vsak prestop našega nogometaša v tujino, je rešilna bilka za naš nogomet, smo mala država a imamo dovolj mladih, tudi če Gorica ali Mura propadeta imajo ostali klubi dovolj potenciala. Gosp. se bo čez 3 leta enormno dvignilo, zvišal se bo DDV, posledično večja možnost za vlaganje v šport.

Uporabniški avatar
Panonszki
Prispevkov: 728
Pridružen: 15. Mar 2012 16:05

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#16

Odgovor Napisal/-a Panonszki » 18. Maj 2012 13:34

Viator&Vektor napisal/-a:Ti bi žrtvoval celoten pokal zaradi nekaj gloryhunterjev, da se ne bi pritoževali. Ne morem verjeti kako vsi jemljejo slovenski pokal kot neko drugorazredno tekmovanje. Na evropski ravni je bila zame največja napaka ukinitev pokala pokalnih zmagovalcev.
Kako "žrtvoval pokal"? Pač žreb bi bil z nosilci glede na položaj v prvenstvu v prejšnji sezoni. Kar je čisto normalna in logična rešitev. Sistem z nosilci prepreči morebitno švercanje slabih klubov zaradi srečnega žreba. Dober sistem imajo npr. v Copi Libertadores. Naj pridejo v finale tisti, ki so najboljši.
...
Sicer pa evo, tukaj si se zapičil v moj predlog o pokalu, ki sploh ni bil neko bistvo, ne moti pa te, ko tukaj ljudje zagovarjajo ligo 10 in podobne neumnosti. Toliko o tem, kdo bi kaj rad žrtvoval gloryhunterjem. Uživaj v ligi 10 in neizmerno zanimivi enotni 2. ligi.

Edit V&V: Hotel sem citirati post, pa sem ponesreči editiral. Se res opravičujem, bom poskušal popraviti.
proti modernemu nogometu
http://youtu.be/3wYP-xyVDys

Chamberlain
Prispevkov: 613
Pridružen: 20. Dec 2011 14:30
Kraj: Cerklje ob Krki

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#17

Odgovor Napisal/-a Chamberlain » 18. Maj 2012 13:46

Se v popolnosti strinjam s tabo Panonszki. Link od te debate poslati na kak mail od NZS in že od te debate bi lahko dobili ogromno novih idej za koncept Prve lige v bodoče.

Uporabniški avatar
Astoria
Prispevkov: 2263
Pridružen: 19. Dec 2011 22:49

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#18

Odgovor Napisal/-a Astoria » 18. Maj 2012 14:07

Panonszki napisal/-a:Kdor bo imel denar, bo vlagal v infrastrukturo. Ne bo pa se sililo klubov v neke nenormalne investicije sploh v teh težkih časih. Koji kurac je treba v MS nujno graditi reflektorje, če pa ni denarja niti za igralce?
Pa kake nenormalne investicije? Reflektorje mora postavit klub in zaj je to za tebe nenormalna investicija? Pa daj lepo te prosim no. In je NZS s svojo ligo 10 klubov in ne vem kaj vse kriva, da Mura nima denarja? So njeni tako visoko nenormalni kriteriji krivi, da Mura nima denarja? Je Mura kaj naredila za dosego teh po tvoje nenormalnih kriterijev? NIČ. Je postavila reflektorje? Ni jih. Pa vseeno nima denarja.
Na koncu boš še rekel,da je nenormalni kriterij to, da NZS zahteva, da klub plačuje igralcem plače.

Napiši kaj je za tebe nenormalna investicija? Mura in Triglav edina od 1.ligašev nimata reflektorjev, ostali jim imajo VSI. Prav tako imajo čisto vsi z Muro in Triglavom vred pošlihtano kar se tiče predpisanih kapacitet stadionov.

Kaj je potem problem Mure? NZS ni problem. Bi rekel,da je NZS tako zajebana pa zahteva takoj pri priči reflektorje in da ste jih sami financirali. Torej klub in ne občina,NZS,UEFA ipd in zaradi tega ni denarja. Torej kaj je problem Mure, da ni denarja?
Povej mi, ker ne razumem. So se plače iz 2. lige v 1.ligo kaj zvišale? Če so se, zakaj so se? Če se niso, potem pa res to žalostno, da niti drugoligaških plač klub ne more poplačat. In še enkrat, kje je sedaj tu NZS z vsemi svojimi banalnimi, hudičevo težkimi kriteriji in zahtevami, da Muri gre tak slabo?

ratipok
Prispevkov: 551
Pridružen: 03. Jan 2012 19:23

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#19

Odgovor Napisal/-a ratipok » 18. Maj 2012 14:52

Lahko se mi kregamo o "nenormalnih" infrastrukturnih pogojih v nedolged, vendar so ti glavni razlog zakaj imamo danes v Sloveniji polovico klubov v prvi ligi, ki igrajo na praktično novih stadionih. Ostali pa so vsi z izjemo Murske Sobote v tem času bili deležni kakšnega gradbenega posega (delna obnova v Velenju, nova tribuna v Kranju, streha in delna obnova v Gorici, nova tribuna v Domžalah). Kot je že nekdo omenil imamo tudi 8/10 klubov v ligi z reflektorji. Se še spomni kdo kako je bilo 10 in več let nazaj, ko se je igralo po njivah in sta samo stari Ljudski vrt ter Bežigrad delovala kot nek stadion? Poglejmo Aluminij. Ti pogoji so edini razlog zakaj bo njihov "stadion" deležen novih gradbenih posegov po xx letih. Glede na izjave iz njihove uprave bodo delali postopoma in v sklopu svojih finančnih zmožnostih, kar je edino pravilno. Saj kdo je kdaj gledal tam tekme ve, da to niti ni stadion in vsaj kaj se mene tiče kot tak nima kaj iskat v najvišjem državnem nogometnem tekmovanju.

PS: bom nekaj o tem kako bi morala izgledat liga in kaj je narobe z njo napisal po kosilu :)

ra8
Prispevkov: 154
Pridružen: 04. Apr 2012 17:48

Re: Težave SLO klubov in problem 1.SNL

#20

Odgovor Napisal/-a ra8 » 18. Maj 2012 16:36

ratipok se strinjam s tabo.

Panonszki, ne bom citiral zadnjih postov, ker bi znalo preobremeniti server, zato ti bom odgovoril po točkah.

1. Kako ima lahko Avstrija slab model, v zadnjih petih letih imajo polne stadione, odkar je prišlo do sprememb, klubi živijo od gledanosti in si lahko privoščijo 3x dražje igralce kot mi, čeprav nimajo toliko mladih in tako potencialnih igralcev kot mi, pa njihovo razmerje vlaganja sponzorjev glede na cene v državi in velikost ni višje kot naše.

2. Švica ima slab model lige? Ja? Od kdaj pa? Basel več kot konkurenčen v ligi prvakov, plus vsaj ena ekipa doživi evropsko zimo? Toliko več denarja, kot mi? Ja res je imajo Zurich 10x večji budget, kot mi, a je vprašanje za kolikokrat več igra njihov mlad igralec? Tako, da ne bi o slabem modelu lige, Avstija in Švica imata poln stadion oz. Evropsko kvaliteto, kljub po tvoje slabemu modelu lige.

3. Vse boljše lige imajo 18 klubov, to razmišljanje je na nivoju 16 letnika. Vse boljše lige imajo tudi šesto državno ligo, ki je po prispevku sponzorjev nad nivojem naše prve. Govorimo o Italiji, Nemčiji, Angliji, Franciji in Španiji, to so svetovne tako gosp., kot nogometne velesile, da o št. prebivalstva ne govorimo, kako si bomo mi privoščili ligo 18? Enostavno bi morali igralci Spodnjega Dupleka, hoditi na gostovanje v Koštabono, pa verjetno sploh neveš kje je koštabona, to pomeni 600km bi prevozili zaradi ene tekme, v po tvojem mnenju zanimivi drugi ligi, pa bi plačali za avtobus 800 € za prevoz igralcev, ki bi se v eno smer vozili minimalno 3 ure, glede na dolžino potovanja, bi morali imeti še vsaj dva obroka, kar pride zraven še minimalno 600€, pa smo takoj na 1500€ in če pogledamo da imaš 15 gostovanj na sezono, pa v povprečju da za stroške porabiš 1000€ smo na 15.000€, plus plače igralcev, ki verjetno ne bi izgubljali dni zastonj, smo takoj 70.000€ plus sodniki, plus trenerji, plus administracija, plus stadion vzdrževanje in najemnina, opa 150.000 €, kje pa bosta Spodnji Duplek ali Koštabona spraskala ta denar, od vstopnic, ko imata na tekmo v povprečju 100 gledalcev, aja bo bolj zanimiva liga, pa naredimo 200, po 5€ (več ne more bit ker gre za drugo ligo in je infrastruktura na psu) imamo 1000€ na tekmo. To je 15000 na sezono, oz. oprosti 19.000€, če ni dežja, ker nimajo pokritih tribun. Zdaj pa ti meni povej, kje da ti vaški klubi zberejmo minimalno 100.000€, pa dejmo zaokrožit, da je takih vaških klubov 10, je to 1M letno od sponozorjev, pa to ne dobi Maribor, ki igra prvo ligo in ligo Europa in je veliko tržno ime in več kot 2x večje kot ti vaški klubi skupaj. Kako, da se mi gremo šele prve lige z 18imi klubi, če klubi v trenutni ligi dajajo igralcem samo potne stroške in čevape?

4. Kaj je pa narobe z švercanjem slabih klubov, mislim da je tekma Šenčur Koper bila bolj zanimiva, kot Nafta Koper za gledalce na Bonifiki. Če se švercajo dve tekmi se ne bojo do finala!

5. Nafta in Triglav po mojem mnenju nista kanti za nabijanje, Triglav je premagal Koper, Maribor, Nafti v prve delu ni šlo tako slabo. Kako bi lahko Odranci koga premagali, če ne bi šlo za podcenjevanje ali nameščanje tekem, pa primerjaj njihov roster z rosterjem Nafte. Pri Evropskih klubih pride do velike gol razlike na podlagi dnevne forme, ne zabija cela ekipa, zabijajo le tisti ki se jim trže na tej tekmi. In govorimo o gigantih, ki imajo 200x večji budget kot mi. Spet če pogledamo težave v pokalu, ni realno, nekatere ekipe se izognejo pokalu, da bi se posvetile tekmam v prvi ligi. Ja pa primerjaj gledanost Nafte in Triglava z gledanostjo Maribora, nato pa primerjaj gledanost tekme Maribor - Koper z tekmo Maribor - Triglav, pa naj bo vikend termin.

6. Zakaj nebi v MS gradili reflektorje, večerni termini tekem v vročih poletnih dneh so idealni, veliko več ljudi si lahko ogleda tekmo ob 19.00, kot pa ob 15.30, ni logično, da se igra nogomet zaradi navijačev, govorimo spet o gledanosti, zakaj se slab obisk tekem Kopra iz stare Bonifiko na novo dvigne iz 300 na 800? Zaradi infrastrukture. Infrastrukturo gradi občina, igralce pa plačuje klub, to je razlika "g. poznavalec".

7. Vprašanje zate, t.i. poznavalec, zakaj so se uveljavili v Murski Soboti igralci kot so Lotrić, Bohar, Maruško, Draković, Kous?
Zakaj v Olimpiji lahko igra Bešić, Džafić, Jović, Valenčič, Fink, Božić? Ta sistem nas je prisil do tega, da imamo danes Velikonjo, Volaša, Radujkota, Bačinovića, Iličića, Matavža, Zeca, Struno, Lovrečića. Večina igralcev od naštetih ni veljalo za njih, da so ekstremni talenti, Matavž in Velikonja sta bila talenta in sta se forsirala skozi rep. selekcije mladine, ostali so pa tako, bolj kot ne, ne dovolj dobri za v tujino. Kaj to pomeni, da sistem je ekipe in igralce pripravil do tega, da igralci iz mladincev ne odhajajo prehitro v tujino (Bloudek, Štravs, Zupan, Sikur,...) kaj nam to pove, vidiš da smo naredili nekaj, kar bo lahko iz mulcev naredilo dobre igralce, večje so možnosti, da bojo igralci pravočasno napredovali in bojo bili porinjeni v člansko ekipo.

8. V MS je bil denar v času Subana, koliko igralcev je takrat v prvi ekipi igralo iz mladinskega pogona? Mi jih našteješ več kot sedaj? Kaj pa v Olimpiji, velika Olimpija s cimetom in žutim? V Gorici v času pred Burgićem in Birso? V Mariboru, pred Zajcem, Mihelićem? V Kopru, ko smo prišli v polfinale pokala Intertoto? V Celju v času Sešlarja?


Veselim vse dvojega odgovora, pa pričakujem odgovor na moj komentar, ne pa ponavljanje tvojih postov in spet nabijanje o tem kako imaš prav in kako imajo vse velike lige 18 klubov. Pa potrudi se argumentirat povedano, ker le tako lahko teče naprej dobra debata, če pa potrebuješ kakšen dober dodaten argument na moje poste, piši na ZS. Hvala

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brskajo: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov