Recenzije nogometnih publikacij

Članki in intervjuji z nogometaši
NF_

Recenzije nogometnih publikacij

#1

Odgovor Napisal/-a NF_ » 12. Apr 2012 12:22

VODIČ PO NOGOMETNI SEZONI 2011/12

Slika

Vsebina: 5
Izgled: 5
Cena: 5
Splošni vtis: 5

Datum izida: september 2011

Spletni portal Nogomania je stopila velik korak iz virtualnega sveta in pripravila vodič po letošnji nogometni sezoni. Gre za izdelek, ki smo ga bili nekoč vajeni v obliki Revije SNL, ki pa se je v zadnjih izdajah zdela kot nekakšno mašilo, kot izdelek, ki mora biti pa ni volje, da se ga naredi tako, kot je treba. No, Nogomania je ponudila slovenskemu tržišču zelo soliden prvenec, ki nas je povsem zadovoljil.

Veliki plusi revije so privlačno oblikovanje, dinamično postavljeni članki, ki »dihajo«, brez dolgoveznih besedil, ki se jim dandanes zelo selektivni bralec izogiba. Velik plus pomenijo profesionalne fotografije oziroma lastni fotograf. Tudi sicer pomeni bogat fotografski arhiv veliko prednost za vsak medij. Brez tega se resne igre pač ne moreš iti.

Slika

In še en veliki plus pomeni vsebina, ki zadovolji zahtevnega bralca. In mi smo nedvomno zahtevni bralec. Na prvi pogled v oziru intervjujev zelo racionalna revija. Sogovorniki točno tisti, ki morajo biti – Branko Florjanič, predsednik Združenja klubov 1. SNL, Aleksander Čeferin, predsednik NZS, in Dare Vršič, najbolj izpostavljen (najboljši) igralec 1. SNL. Svoj strokovni pogled je v kolumni predstavil tudi Primož Gliha. Sicer bi pričakovali še manjši intervju s predstavnikom/igralcem vsakega kluba pri predstavitvi klubov, vendar ker nam je jasno, kakšen zalogaj predstavlja optimalna izvedba tega, smo tudi z obstoječimi sogovorniki zadovoljni.

Ker letos Nogomania v svoji osnovni verziji – internetni – daje poudarek predvsem Olimpiji, Mariboru in Muri, je v tiskani verziji ponudila enake možnosti vsem klubom v ligi. In kratke predstavitve klubov so zajemale vse podatke, ki jih zahtevni bralec pričakuje: osnovni podatki o klubu, krajša predstavitev kluba, načrt tekem v sezoni, statistični podatki, podrobno predstavljen igralski kader, tako v sliki kot v številkah (resda bi si želeli prebrati še kakšno malenkost, npr. kateri so matični klubi igralcev), podrobno predstavljeni so najbolj izpostavljeni igralec in trener vsakega moštva, preberemo lahko o zanimivostih o klubu, o prihodih in odhodih igralcev v prestopnem roku in še in še. Resda so podatki o kapaciteti stadionov in največjih obiskih tekem v večini primerov zgrešeni in daleč od realnosti, ampak zdaj že vemo, da najbolj točne podatke o tem v Sloveniji zagotavljata samo dva vira: nogometni-forum.si in fotoultras.si.

Ne bo odveč povedati še kakšno o ceni. Cena izvoda je 2,50 EUR. Vsekakor nizka cena za ponujeno kvaliteto. Tudi dvojna cena bi bila pravična, ker pa je trg neusmiljen, je cena bralcu zelo prijazna.

Slika

Želimo, da nas pred pričetkom naslednjega prvenstva v kioskih pričaka vodič po nogometni sezoni 2012/13. Mogoče še malce debelejši in z večjim naborom sogovornikov in s še kakšno dodatno vsebino.

Slika

Izvleček iz kolofona:
Založnik: Nogomanija, d.o.o.
Število tiskanih izvodov: 5.000
Datum izida: 23. september 2011
Avtorji besedil: Klemen Kos, Miran Zore, Smiljan Kuhar, Grega Sever
Urednika: Klemen Kos in Miran Zore
Fotografije: Saša Pahič Szabo - SPS, arhiv ZNPL, arhiv Nogomania.com
Tehnična urednika: Nenad Matijaško in Andreja Oblak

Opomba: Članek smo dopolnili s podatki v kolofonu.
Število strani: 68
Zadnjič spremenil NF_, dne 12. Apr 2012 15:15, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 5139
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#2

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 12. Apr 2012 12:41

Te je kdo plačal za tole?
Razen če so ocene na lestvici od 1 do 10?

Revija je v primerjavi z lansko in predlansko recimo solidna, tudi precej dražja, ni pa noben presežek. Dinamični članki so zgolj odraz lenobe in nepoznavanje, zadnje čase tako ali tako vsi samo namečejo statistike in podatke, ki jih najdeš že kjerkoli na netu, medtem ko zna Florjaničeva bluzenja vsak že napamet.

Čisto informativno vprašam... Si morda bral kako revijo tam med 2000 in 2005? Zanima me kako bi tisto ocenil?

Evo tole:
Slika
Zadnjič spremenil Viator&Vektor, dne 12. Apr 2012 12:54, skupaj popravljeno 1 krat.
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

NF_

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#3

Odgovor Napisal/-a NF_ » 12. Apr 2012 12:44

Vsake oči imajo svojega malarja. Starih publikacij načeloma ne bomo predstavljali. Si pa vabljen, da zapišeš svoje mnenje. Odgovori intervjuvancev niso bili predmet ocenjevanja. In ne, plačani nismo s strani Nogomanie, kakorkoli je že bilo tvoje vprašanje sarkastično :mrgreen: . Če bi ocenjevali komentarje k novičkam na njihovi spletni strani, bi bila ocene popolnoma nasprotne :mrgreen:

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 5139
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#4

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 12. Apr 2012 13:02

No, jaz osebno sem bil razočaran. Revija nima nobenega presežka razen grafike, pa še to osebno nisem ljubitelj "futurizma".

Morda raje tole, na internetu se da pogledati tale publikacija NZS od lani, če ste morda zasledili, 90 let krovne...
http://issuu.com/zigazi/docs/ns90let" onclick="window.open(this.href);return false;

Glede na to, da gre za obletnice bi lahko letos tako kot nazadnje 2007 izdali 20 let reprezentance in lige. Se morda kaj pripravlja?
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

NF_

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#5

Odgovor Napisal/-a NF_ » 12. Apr 2012 13:35

Ocenjevanje je vedno subjektivno. Vsekakor ste vabljeni h komentiranju tudi ostali uporabniki. Več replik, debat bo, bolj in pogosteje bo obiskovan forum :mrgreen: Se je pa potrebno zavedati (zdaj in tudi v bodoče), da nikjer ne trdimo, da je naš pogled edini pravilen. Odraža pač naše poglede na revijo. Vsak ima od revije svoja pričakovanja. Na slovenskem trgu so redke tovrstne publikacije in te sploh niso slabe. Druga zgodba je z dnevnim športnim časopisjem. Po drugi strani je potrebno upoštevati dejstva, da te publikacije običajno pripravljajo ekipe, ki to ne počnejo že leta in za sabo nimajo ogromne kilometrine. Ravno tako bi lahko ostro kritizirali slovensko ligo, ker je v primerjavi s tujimi ligami občutno slabša in nezanimiva. Vendar je tale forum nastal predvsem iz ljubezni do slovenskega nogometa in njegove promocije.

NF_

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#6

Odgovor Napisal/-a NF_ » 12. Apr 2012 14:26

Viator&Vektor napisal/-a: Čisto informativno vprašam... Si morda bral kako revijo tam med 2000 in 2005? Zanima me kako bi tisto ocenil?

Evo tole:
Slika
Imam te revije, mogoče vmes kakšna letnica manjka, v glavnem pa imam vse od začetka izhajanja. Nisem jih pogledal že dolgo, zato v tem trenutku ne bi podajal ocene. So pa bile vmes kar kakovostne revije - seveda je potrebno ocenjevati iz vidika takratnega časa, ne iz današnjosti.

Golman
Prispevkov: 2383
Pridružen: 17. Dec 2011 14:23

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#7

Odgovor Napisal/-a Golman » 12. Apr 2012 20:10

Vseeno mislim, da Prva Liga oz. slovenski nogomet potrebuje eno kvalitetno oddajo na televiziji. Sigurno. Drugače pa vseeno, pohvalno, da se sploh trudi za slovenski nogomet, podatki so, kakršni so. Glede na prvo izdajo več kot dovolj, 2,5e je solidna cena, lahko vsak prišpara tak denar in kupi revijo, samo mislim, da je bilo malo premalo reklamirano, razen pač na nogomaniji...
Vabljeni k napovedovanju rezultatov za PLTS 2013/14! Več na: http://www.snportal.si/forum/viewforum.php?f=74

Uporabniški avatar
Panonszki
Prispevkov: 728
Pridružen: 15. Mar 2012 16:05

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#8

Odgovor Napisal/-a Panonszki » 12. Apr 2012 20:42

Viator&Vektor napisal/-a:Evo tole:
Slika
VSAKA TI ČAST ZA TOLE!

Imel sem vse številke, samo na žalost sem izgubil 1., 2. in 4. številko. Brez zamere Nogomaniji, ampak kdorkoli je bral SNL revije, sploh od prve številke do 2004, se verjetno strinja, da so bile te revije na nekem čisto drugem nivoju, sploh se ne da primerjati. Najbolj mi je žal za izgubo številke 1998/99 (2. številka). Že samo po naslovnici vidiš, da je to legendarna revija, same legende, Isaah Moro, Ekmečić...

Najboljša pa je bila tista za 10 let, pregled vseh sezon, ne samo neko statistično sranje, ampak anekdote, zgodbe, prispevki o legendah lige, o trenerjih. Za 20 let nisem nikjer zasledil, da bi naredili kaj podobnega, kar je katastrofa. Že nasploh opažam, da navijači in novinarji nekako ne poznajo polpretekle zgodovine lige, sploh te, ki so jo začeli spremljati v zadnjih letih, ker se o prejšnjih sezonah skorajda ne govori več. Jaz od otroštva poleg slovenske lige spremljam tudi Bundesligo in je super videti, kako imajo Nemci to super pokrito, če se še kdo spomni legendarnih Bundesliga Rückblick-ov na DSF, kjer so v daljših povzetkih kazali vrhunce iz specifične sezone. Tukaj je primer enega izmed njih: http://youtu.be/nfB7nM4aU4k" onclick="window.open(this.href);return false; V Sloveniji za kaj takega ne bi bilo interesa, bi bilo pa ziher super, če bi napisali daljše povzetke vseh sezon, da bi dali to nekemu novinarju, ki ima vsaj malo talenta za pisanje, pa naj napiše malo bolj duhovito, omeni kake smešne anekdote in to izide v neki daljši reviji. Mogoče še intervjuji z legendami lige. Če bi se pravilno promoviralo, bi to ziher kupili nogometni navdušenci v Sloveniji in mogoče bi narasel interes za našo ligo.

Aja pa zanima me, ali bi bil kak interes skenirati stare SNL revije in jih nalepiti nekam na internet?.. Vsaj tisto za 10letnico.

Vsaj za nostalgike kot sem jaz. Ligo sem namreč začel spremljati po branju 1. številke SNL, takrat sem imel 9 let. Pred tem sem valda sicer vedel za Muro, dedek me je peljal na tekme, samo nisem imel pojma o drugih klubih, kako sploh funkcionira liga. Videl sem to revijo v stanovanju in tam dobil prve podatke o ligi, klubih... V naslednjih letih sem komaj čakal, da pride ven nova revija. Ponavadi je prišla tam nekje začetek avgusta. Se spomnim, kako sem babici že od srede julija naprej vsak dan težil, da zjutraj v trgovini po nakupih vpraša, če so že dobili novo revijo. :)

Jaz bi dal temu vodiču po prvi ligi 5 na lestvici od 1-10, SNL revije pa bi vse dobile 10
proti modernemu nogometu
http://youtu.be/3wYP-xyVDys

Ronaldao
Prispevkov: 49
Pridružen: 20. Dec 2011 12:05
Klub: AC Milan
Kraj: Ljubljana

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#9

Odgovor Napisal/-a Ronaldao » 12. Apr 2012 22:16

Bom še jst dodal svoje mnenje :) Kot novinar sem sodeloval pri kar nekaj številkah stare revije o SNL oziroma bolj letnega almanaha. Sicer se ne strinjam, da so bile vse prejšnje, tiste, ki so izhajale pod vodstvom podjetja SV-RSA (v lasti Tomaža Ambrožiča, nekdanjega funkcionarja v Celju), občutno boljše - nekatere so bile, nekatere niti ne. Ampak to ni poanta mojega vpisa. Poanta je naslednja: v tistih letih je bila razlika predvsem v tem, da je bilo tudi v novinarstvu denarja kot smeti. Ambrožič je v tistih letih za to, da je revija nastala, "najel" več 10 novinarjev. Vsak je pač napisal nekaj in vsak je bil za to mastno plačan. Sam sem pisal tako članke kot urejal statistiko in vem, da sem se s tem recimo enomesečnim delom omastil tako, da sem bil še celo leto vesel :)

No, danes pa so časi seveda povsem drugačni. Danes ni denarja, novinarstvo životari, komaj kaj se še drži na površju. Prodajajo se rumene zadeve, oglaševalci so se usmerili v to sranje in pa v medije, kot so pač 24ur in podobno "žutilo". Sam delam na Ekipi in sem iz dneva v dan priča boju, ki je potreben za preživetje. Velikokrat mi folk govori, "kako je bila Ekipa včasih boljša, kako je danes bedna, kako to, kako ono". No, če povem, da slovenski nogomet delava DVA (!!!) novinarja, verjetno hitro postane jasno, kaj to pomeni. Vsekakor trpi kvaliteta, ki je vse prevečkrat za kvantiteto. Medtem ko v tujini recimo La Gazzetta dello Sport na eno tekmo pošlje 5 novinarjev in vsak počne svojo zadevo (eni dajejo ocene, eni poročilo, drugi izjave itd), mora pri nas en novinar z ene tekme ponavadi napisat pravo biblijo. Skratka, moja poanta je naslednja: NI DENARJA. In mediji krčijo vse, kar se le da.

Omenjena publikacija Nogomanije zagotovo ni takšna, kot je, ker bi bili ustvarjalci leni, kot je bil zgoraj eden od očitkov. Dobro poznam te fante oziroma bolje povedano: 2 fanta, ki sta vsebinsko speljala celotno zadevo. In vem, da sta več tednov scala kri, da je vse skupaj nastalo. Da o tem, da je bil to prvi njun tak projekt, seveda niti ne govorimo. Pa da se je revijo delal v lastne stroške, ne dobiček...

Jst kot novinar verjetno mal drugač gledam na vse skupaj, sem bolj zaščitniški. Razumem kritike, ampak je potrebno vedet, da so časi pač res hudi in da smo lahko veseli, da sploh mamo, kar mamo. Predstavljajte si, da recimo crkneta Nogomania in Ekipa. Kaj bi se zgodil v slovenskem nogometu? MRK! Nikjer ne bi blo nič. In to bi bila šele sramota. Zato jst osebno neskončno cenim vsakega, ki je pripravljen delati v dobrobit slovenskega nogometa. Da je vse na prenizki ravni, je pa jasno. Ampak v tem trenutku žal drugače niti ne gre. Sej veste, kako pravijo: malo denarja, malo muske. Čudežev pa se tako ali tako ne da čarat.

No, upam, da nisem preveč nakladal :)

Golman
Prispevkov: 2383
Pridružen: 17. Dec 2011 14:23

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#10

Odgovor Napisal/-a Golman » 12. Apr 2012 23:04

Ronaldao, več kot dobrodošlo je videti kaj si mislijo novinarji, da povejo še drugo plat zgodbe, ki nam ni čisto odkrita. Marsikaj kar si povedal spremeni marsikatero dejstvo. Me veseli, da si se odločil napisati tak odličen post v tej temi. Pohvaljen si :D
Rad bi poudaril, da 2.5e za tako revijo, kot jo je naredila Nogomanija je zelo poceni oz. kot je NF_ napisal, prepoceni, lahko bi komot zaračunali 5e za to revijo, zato vsaka čast fantoma, da sta se potrudila glede tega, grafično je revija bila absolutno odlično, in pa, Nogomanija je tudi "odšla" v realen svet...
Vabljeni k napovedovanju rezultatov za PLTS 2013/14! Več na: http://www.snportal.si/forum/viewforum.php?f=74

NF_

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#11

Odgovor Napisal/-a NF_ » 12. Apr 2012 23:42

Ronaldao napisal/-a:Omenjena publikacija Nogomanije zagotovo ni takšna, kot je, ker bi bili ustvarjalci leni, kot je bil zgoraj eden od očitkov. Dobro poznam te fante oziroma bolje povedano: 2 fanta, ki sta vsebinsko speljala celotno zadevo. In vem, da sta več tednov scala kri, da je vse skupaj nastalo. Da o tem, da je bil to prvi njun tak projekt, seveda niti ne govorimo. Pa da se je revijo delal v lastne stroške, ne dobiček...

Jst kot novinar verjetno mal drugač gledam na vse skupaj, sem bolj zaščitniški. Razumem kritike, ampak je potrebno vedet, da so časi pač res hudi in da smo lahko veseli, da sploh mamo, kar mamo. Predstavljajte si, da recimo crkneta Nogomania in Ekipa. Kaj bi se zgodil v slovenskem nogometu? MRK! Nikjer ne bi blo nič. In to bi bila šele sramota. Zato jst osebno neskončno cenim vsakega, ki je pripravljen delati v dobrobit slovenskega nogometa. Da je vse na prenizki ravni, je pa jasno. Ampak v tem trenutku žal drugače niti ne gre. Sej veste, kako pravijo: malo denarja, malo muske. Čudežev pa se tako ali tako ne da čarat.
Pri recenziji sem izhajal iz točno teh izhodišč, kot jih navajaš ti. Sam iz lastnih izkušenj prekleto dobro vem, kaj danes pomeni dati revijo na trg in v kakšnih pogojih to nastaja. Ampak bralec, ki izkušenj z nastajanjem in trženjem revije nima, ne pozna te sfere. Zato so ocene tako visoke. Da se še posebej ceni, da gre za prvi tovrstni projekt, sem pa tudi že omenil. No, veseli me konstruktivna debata glede tega. Malo manj me veseli dejstvo, da imam v tem trenutku samo še tri zadeve za predstavit. Malo je tega na trgu.

NF_

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#12

Odgovor Napisal/-a NF_ » 13. Apr 2012 11:32

NOGOMETNI LEKSIKON

Slika

Vsebina: 5
Izgled: 5
Cena: ni podatka
Splošni vtis: 5

Datum izida: 9. november 2004

Čeprav se želimo orientirati predvsem na slovenske publikacije, nam je prišel pod roke odličen hrvaški Nogometni leksikon. Gre za pravo zakladnico znanja na nogometnem področju, kot radi poimenujemo leksikone, ki pa so poleg splošnih bolj običajni v kateri izmed strokovnih znanstvenih disciplin. Tokrat, k sreči, tudi v nogometu. Pri pripravi leksikona je sodelovalo 50 ljudi iz celotne Hrvaške, vsebina pa zajema dejansko same začetke nogometne igre v svetu pa vse do dogodkov, ki so se zgodili do zaključka redakcije, do 1. septembra 2004.

Gesla so seveda nanizana po abecedi, opisi, pojasnitve gesel pa kar izčrpni. V vlogi gesel lahko najdemo najrazličnejše strokovne teoretične nogometne pojme, najbolj znane nogometaše, tako v svetu kot zelo širok spekter najrazličnejših nogometašev iz Hrvaške, najbolj znane stadione, tudi nekaj navijaških gesel se lahko razveseli bralec. Predstavljeni so nogometni klubi iz Hrvaške in sveta, mesta in države v nogometnem smislu, najrazličnejša tekmovanja, svetovno znani športni novinarji, sodniki, trenerji, zdravniki, maserji in še mnogo drugega. V prilogi so podrobno predstavljena svetovna in evropska prvenstva, Liga prvakov, Pokal velesejemskih mest …, tako hrvaška kot jugoslovanska reprezentanca in različna tekmovanja obeh držav.

Dodatna kvaliteta leksikona so dodatne informacije, ki jih bralec dobi ob branju leksikona. V opisih številnih gesel lahko preberete sicer kratke, vendar zelo jedrnate informacije o raznih mestnih derbijih po svetu, o ozadjih ustanovitve različnih klubov, tudi statističnih podatkov ne manjka. Če nam da spletna stran http://www.worldstadiums.com" onclick="window.open(this.href);return false; ali katera od podobnih strani odlične strnjene podatke in osnovne fotografije stadionov po svetu, lahko v leksikonu stopimo še korak ali dva naprej in preberemo zelo zanimive informacije o zgodovini teh stadionov, o kapaciteti in največjih obiskih, zanimivostih ipd. Zelo podrobno je npr. predstavljeno glavno mesto Hrvaške – s posebnim zemljevidom stadionov, nogometnih igrišč, kakor tudi nekdanjih igrišč – in seveda z natančnim seznamom klubov.

Slika

Dodatna kvaliteta leksikona so kakovostne fotografije, prav tako privlačno oblikovanje, ki pa je seveda podrejeno razporeditvi besedila, ki je značilen za leksikone. Resda je oblikovalcem, postavljalcem leksikona vmes ponagajalo oblikovanje vstavljenih fotografij, saj se ponekod popolnoma izgubi kompozicija fotografij. Ves leksikon je v barvah in predstavlja izredno zanimivo branje za vse ljubitelje nogometa. Seveda nas je zanimalo koliko gesel, neposredno povezanih s Slovenijo, lahko najdemo v tej knjigi. Glede številčnosti sicer kar odločno preskromno: Elsner Branko, Elsner Marko, Katanec Srečko, Maribor, Oblak Brane, Olimpija, Slovenija, Toplak Ivan. Zagotovo smo v množici 2.736 gesel in 53.610 vrstic besedila še kakšno geslo, neposredno povezano s Slovenijo, tudi izpustili. Žal nismo našli podatka o številu natisnjenih izvodov. Sicer smo naleteli tudi na kakšen podatek, za katerega nismo bili najbolj prepričani, da res 100 % drži. Kakor koli že pa to ne zmanjšuje pomena in veselja ob branju tako zaželene knjige.

Slika

Nogometni leksikon je tretja tovrstna knjiga. Prva izdana je bila Enciklopedija fizičke kulture, 1974 in 1975, druga knjiga pa je bila izdana ob zimskih olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu (Sportski leksikon). Tretja knjiga je tako namenjena samo nogometu. Vsakemu zvestemu pristašu nogometne igre priporočamo nakup knjige pri naših sosedih, če je seveda ostal še kakšen neprodan izvod na policah knjigarn.

Izvleček iz kolofona:
Založnik: Leksikografski zavod Miroslav Krleža Zagreb
Datum izida: 9. november 2004
Urednika: Fredi Kramer, Mladen Klemenčić
Število strani: 720

Birkom
Prispevkov: 94
Pridružen: 30. Mar 2012 13:48
Klub: Olimpija
Kraj: Ljubljana

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#13

Odgovor Napisal/-a Birkom » 13. Apr 2012 13:30

Panonszki napisal/-a:
Viator&Vektor napisal/-a:Evo tole:
Slika
VSAKA TI ČAST ZA TOLE!

Imel sem vse številke, samo na žalost sem izgubil 1., 2. in 4. številko. Brez zamere Nogomaniji, ampak kdorkoli je bral SNL revije, sploh od prve številke do 2004, se verjetno strinja, da so bile te revije na nekem čisto drugem nivoju, sploh se ne da primerjati. Najbolj mi je žal za izgubo številke 1998/99 (2. številka). Že samo po naslovnici vidiš, da je to legendarna revija, same legende, Isaah Moro, Ekmečić...

Najboljša pa je bila tista za 10 let, pregled vseh sezon, ne samo neko statistično sranje, ampak anekdote, zgodbe, prispevki o legendah lige, o trenerjih. Za 20 let nisem nikjer zasledil, da bi naredili kaj podobnega, kar je katastrofa. Že nasploh opažam, da navijači in novinarji nekako ne poznajo polpretekle zgodovine lige, sploh te, ki so jo začeli spremljati v zadnjih letih, ker se o prejšnjih sezonah skorajda ne govori več. Jaz od otroštva poleg slovenske lige spremljam tudi Bundesligo in je super videti, kako imajo Nemci to super pokrito, če se še kdo spomni legendarnih Bundesliga Rückblick-ov na DSF, kjer so v daljših povzetkih kazali vrhunce iz specifične sezone. Tukaj je primer enega izmed njih: http://youtu.be/nfB7nM4aU4k" onclick="window.open(this.href);return false; V Sloveniji za kaj takega ne bi bilo interesa, bi bilo pa ziher super, če bi napisali daljše povzetke vseh sezon, da bi dali to nekemu novinarju, ki ima vsaj malo talenta za pisanje, pa naj napiše malo bolj duhovito, omeni kake smešne anekdote in to izide v neki daljši reviji. Mogoče še intervjuji z legendami lige. Če bi se pravilno promoviralo, bi to ziher kupili nogometni navdušenci v Sloveniji in mogoče bi narasel interes za našo ligo.

Aja pa zanima me, ali bi bil kak interes skenirati stare SNL revije in jih nalepiti nekam na internet?.. Vsaj tisto za 10letnico.

Vsaj za nostalgike kot sem jaz. Ligo sem namreč začel spremljati po branju 1. številke SNL, takrat sem imel 9 let. Pred tem sem valda sicer vedel za Muro, dedek me je peljal na tekme, samo nisem imel pojma o drugih klubih, kako sploh funkcionira liga. Videl sem to revijo v stanovanju in tam dobil prve podatke o ligi, klubih... V naslednjih letih sem komaj čakal, da pride ven nova revija. Ponavadi je prišla tam nekje začetek avgusta. Se spomnim, kako sem babici že od srede julija naprej vsak dan težil, da zjutraj v trgovini po nakupih vpraša, če so že dobili novo revijo. :)

Jaz bi dal temu vodiču po prvi ligi 5 na lestvici od 1-10, SNL revije pa bi vse dobile 10
Vidim, da sva ravno nekje na istem, kar se tiče spremljanja lige in kupovanja revij :) Ligo sem začel spremljati ravno v času 2. številke in šele danes sem zvedel kako je izgledala 1. številka, edina, ki je nikol nisem imel. Je pa lepo videti in brati take stvari, me spomnejo na vsa ta leta spremljanja domače lige. Neprecenljivo. In v takih trenutkih sploh ne razumem ljudi, ki dajejo prednost tujim ligam pred domačimi. Ja, nogomet je boljši in organizacija tudi, ampak čustva in povezanost ne morejo nikoli biti na istem nivoju kot s klubom iz tvoje okolice.

Uporabniški avatar
Panonszki
Prispevkov: 728
Pridružen: 15. Mar 2012 16:05

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#14

Odgovor Napisal/-a Panonszki » 13. Apr 2012 14:21

1. številka je izšla med zimsko pavzo v sezoni 1997/98. Tisti igralec Maribora na naslovnici je Matjaž Kek. V številki za sezono 2003/04 so bili not še celo majhni posterji slovenskih ekip, če se prav spomnim. Mislim, da je bila prav ta številka tudi najboljša. Od 2001 naprej so revije izhajale 1krat na sezono. Pred tem pa na vsake pol leta oz. med poletno in zimsko pavzo. Pa mislim, da je izšla tudi številka za sezono 2007/08, ampak samo kot priloga ekipe in je bila precej slabša kot prejšnje številke.

Drugače pa je treba pohvalit revijo MURA, ki je prvič išla v lanski sezoni, prejšnji mesec je izšla že 4. številka. Res obsežna revija in noter najdeš vse, kar hočeš vedeti o klubu. Intervjuji z igralci, anekdote, zgodbe iz zgodovine kluba, fotografije, povzetki s tekem, statistika... Stane pa samo 3€, kar se meni zdi v bistvu premalo, morala bi biti vsaj 5€, da bi klub malo več zaslužil. Ker revija je vsekakor vredna tega denarja. Super bi bilo, da bi še drugi klubi začeli delati takšne revije, je pa seveda vprašanje, kakšen bi bil interes v drugih okoljih.
proti modernemu nogometu
http://youtu.be/3wYP-xyVDys

NF_

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#15

Odgovor Napisal/-a NF_ » 13. Apr 2012 15:18

Naslednja predstavljena revija bo ravno revija Mure.

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 5139
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#16

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 13. Apr 2012 15:29

Ja, tale hrvaški leksikon sem bral, super zadeva. Novega se sicer zdaj pomoje bolj težko dobi, ga pa imajo tudi v naših knjižnicah. To je vsekakor zadeva, ki bi jo morali narediti tudi pri nas.
_NF, morda poznaš koga, ki je sodeloval pri tem nogoemtnem leksikonu, sam se namreč že iskal določene slike, predvsem iz obdobja Juge, če bi se jih dalo dobiti v večji resoluciji, pa mi na tem zavodu niso znali nič kaj pomagati...

Glede revij, od 2007 so izhajala kot zastonjska priloga ekipe vsako leto do te sezone:
Slika
V zadnjih 5 letih je omembe vredna le tista jubilejna iz 2007.

Je pa bila tudi meni 2003/04 s posterji ena najboljših. Takole so izgledali:
Slika
Slika
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

Uporabniški avatar
Panonszki
Prispevkov: 728
Pridružen: 15. Mar 2012 16:05

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#17

Odgovor Napisal/-a Panonszki » 13. Apr 2012 15:34

Tiste za 15 let pa nisem videl. Kaj so noter opisi sezon, podobno kot pri tisti za 10letnico?
proti modernemu nogometu
http://youtu.be/3wYP-xyVDys

Uporabniški avatar
Viator&Vektor
Prispevkov: 5139
Pridružen: 21. Dec 2011 14:58
Klub: Železničar

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#18

Odgovor Napisal/-a Viator&Vektor » 14. Apr 2012 14:24

Ja zelo podobno je vse skupaj, za prvih 10 sezon so celo isti opisi kot v predhodni številki.

Glede skeniranja pa ne vem koliko bom imel kaj časa. Mogoče kako specifično stvar če vas zanima.
Bolje izpasti glup, kot iz lige.

Uporabniški avatar
Panonszki
Prispevkov: 728
Pridružen: 15. Mar 2012 16:05

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#19

Odgovor Napisal/-a Panonszki » 15. Apr 2012 00:22

Predlagam ti, da skeniraš tisto, kar piše o naslednjih 5 sezonah, ki niso pokrite v številki za 10 let, in to objaviš v temo o zgodovini slo lige
proti modernemu nogometu
http://youtu.be/3wYP-xyVDys

Uporabniški avatar
nežmoiso
Prispevkov: 224
Pridružen: 18. Dec 2011 18:52

Re: Recenzije nogometnih publikacij

#20

Odgovor Napisal/-a nežmoiso » 30. Nov 2012 13:36

Letos o reviji o prvi ligi ne duha ne sluha :?:

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brskajo: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost