Kakšna bo zaloga kranjskega Triglava ob vstopu v pomladanski del prvenstva, v katerem bo Triglav z nasprotniki odigral še trinajst dvobojev? Odgovor na zastavljeno vprašanje bomo dobili danes popoldne, okoli 15. ure, že včeraj pa nam je nekaj odgovorov na naša vprašanja ponudil prvi adut kranjskih orlov, Matej Poplatnik.

“Tekma z Dobom prihaja v pravem trenutku, v zadnjem krogu pred zimskim premorom. Spopadli se bosta dve najboljši ekipi, seveda pa bomo tako kot vselej šli na zmago. Tri točke bi bile fenomenalne, a se je potrebno zavedati, da je Dob močna ekipa. Zagotovo si močno želijo zmage, s katero bi se nam približali na točko zaostanka, vendar bomo naredili vse, da jim to preprečimo in točke odnesemo v Kranj,” je o današnjem derbiju vodilnih klubov dejal 24-letni napadalec, s sedemnajstimi zadetki tudi prvi strelec drugoligaškega tekmovanja.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Poplatnik je s svojim strelskim učinkom med najbolj zaslužnimi, da je Triglav v dosedanjem poteku sezone točke oddal zgolj dvakrat. Ankaran je na svojem igrišču vknjižil zmago in podaljšal neugodno tradicijo kranjskih gostovanj na Obali, še večje presenečenje pa je v krog zatem pripravil Veržej, ki pa je tudi po zaslugi slabe predstave orlov z Gorenjske odnesel točko. Le-teh se je nabralo precej, če smo natančni – 37. So jih Poplatnik in soigralci pred sezono pričakovali tako veliko? “Seveda, da ne. Pričakovanja so lahko pozitivna ali negativna, pred pričetkom sezone smo razmišljali, da moramo za upanje na vrnitev med prvoligaše zmagovati v serijah. Zmagovalni niz se je s treh, štirih tekem podaljšal vse do desetega kroga, v enajstem je sledil padec. Morda smo mislili, da smo dosegli že vse, a se vidi, da se lahko položaj hitro spremeni in nas lahko ena ali dve tekmi pripeljeta v položaj, ko je lahko naše vodstvo ogroženo. Na srečo smo se hitro zbrali, popravili stvari, ki niso bile najboljše. Vknjižili smo dve zmagi in upam, da bomo jutri še tretjo.”

Varovanci stratega Siniše Brkića so minulo nedeljo, ko so s štirimi zadetki napolnili mrežo Brežic, potrdili naslov jesenskega prvaka, a je imela zmaga nad posavsko zasedbo tudi grenak priokus. Igor Bukara, ki je ob golu podal še za oba Poplatnikova zadetka, je po sporni odločitvi sodnika Borošaka srečanje zaključil predčasno, Kranjčani pa bodo močnega aduta pogrešali prav na eni od ključnih tekem sezone. “Naša ekipa je dokaj standardna in zagotovo se pozna izostanek vsakega posameznika. Igor je zadnjo tekmo odigral vrhunsko, ob golu je prispeval še dve podaji in očitno ujel odlično formo. Tudi v mojih očeh je bil v dvoboju z Brežicami igralec tekme. Vseeno pa ne smemo gledati na njegovo odsotnost, osredotočiti se moramo na zadnjo tekmo. Trener Brkić bo izbral nekoga, ki ga bo nadomestil v začetni enajsterici. Potrebno bo pokazati določeno kakovost, dodano vrednost in le tako se bomo lahko veselili dobrega rezultata,” poudarja Poplatnik.

Foto: Miran Alijagić
Foto: Miran Alijagić

Med tednom so z gorenjskega drugoligaša sporočili, da je dvoboj petnajstega kroga 2. SNL v živo spremljal tudi oglednik petkratnega nemškega prvaka Stuttgarta, ki po lanski klavrni sezoni letos, tako kot Triglav, nastopa v drugoligaškem rangu tekmovanja. Kako na dejstvo, da so Kranjčani z dobrimi predstavami nase opozorili tudi tako zveneče klube, gleda naš sogovornik? “Zagotovo je to dodaten motiv, a je to odvisno tudi od igralca do igralca in njegovega dojemanja. Za nekatere je lahko to dodatna motivacija, lahko pa naredi tudi nasproten učinek in bo morda vsak posameznik igral, da pokaže sebe in ne bomo več delovali kot ekipa. Ob tem pa gre za potrditev, saj smo kot ekipa nanizali odlične rezultate, s katerimi smo privabili različne oglednike, nazadnje skavta Stuttgarta, ki je bil, kot sem slišal po tekmi, zelo zadovoljen z videnim. Želim si, da nadaljujemo v začrtani smeri, ekipa namreč izvrže posameznike, v našem primeru pa se je izkazalo, da je ekipna igra v ospredje potisnila več posameznikov. Želel bi si, da bo to služilo kot motivacija ter bomo še močnejši in boljši, s tem pa privabili še več oglednikov s tujine,” je v slogu izkušenega nogometaša odgovoril mlajši od bratov Poplatnik.

Nekdanji član mladinskih selekcij Domžal, Slovana in Olimpije po neposrečeni bolgarski epizodi v letošnji sezoni igra v življenjski formi. O tem priča tudi podatek, da je pred zadnjo jesensko tekmo le še zadetek oddaljen od dosežka v sezoni 2014/15, ko je bil z osemnajstimi zadetki prvi strelec 2. SNL. Kot je razkril, je ključ do takšnega učinka tudi v sprotnem postavljanju ciljev in motivov: “Na začetku sezone je bil moj cilj zadeti na vsaki tekmi, nenazadnje je to moja osnovna naloga. V jesenskem delu sezone mi je šlo vrhunsko, na štirinajstih tekmah sem se veselil sedemnajstkrat. Čeprav bi lahko dodal še kakšen zadetek več, moram biti z učinkom zadovoljen, saj le še gol manjka do izenačitve najboljšega izkupička v sezoni 2014/15. Po tihem si pred vsako tekmo zvišam kriterije. V uvodu sezone sem lovil Mateja Zemljaka, ko sem ga dohitel, sem cilj našel v petnajstih zadetkih, pred zadnjo jesensko tekmo pa je želja, da ta del sezone zaključim z vsaj osemnajstimi zadetki izenačim izkupiček sezone izpred dveh let.”

Foto: Miran Alijagić
Foto: Miran Alijagić

Proti koncu pogovora s najučinkovitejšim strelcem lige smo se še enkrat ozrli proti današnjemu obračunu. Prvo ime kranjskega napada o zadnjem jesenskem tekmecu govori s spoštljivim tonom, saj so Dobljani v letošnji sezoni že prišli do skalpa Triglava, pa čeprav v pokalnem tekmovanju, v katerem so orli zaigrali s premešano enajsterico: “Gre za močno in izkušeno ekipo, ki skupaj igra že nekaj let, kar dokazuje tudi niz sedmih zaporednih zmag. Želijo si premagati vodilno ekipo druge lige in ob tem podreti naš rekord z začetka sezone. Mi smo prvi, ki jim lahko to preprečimo in ne vidim razloga, zakaj nam to ne bi uspelo. Res je, da se obeta težka tekma, vprašanje je, kakšni bodo vremenski pogoji, vendar gre za moško igro in se s tem ne moremo ukvarjati, naš skrb mora biti igra. Dati moramo svoj maksimum in skušati dobiti vsako tekmo.”

Tako kot Triglav, se lahko tudi Dobljani pohvalijo z učinkovitim napadalcem, saj Roka Kidriča s trinajstimi doseženimi zadetki najdemo na tretjem mestu ligaške razpredelnice, nekdanji član celjske mladinske šole pa je še posebej učinkovit v zadnjih tednih, saj je v treh tekmah zabil že šestkrat. “Dob ima specifično igro. Kidrič je visok igralec, verjetno bodo nanj igrali tudi dolge žoge, saj jih odlično odlaga soigralcem, vidi pa se, da ima nos za gol, saj priložnosti pridno izkorišča. Vseeno pa se ne bomo ukvarjali zgolj s Kidričem, saj gre za ekipno igro in je na igrišču enajst igralcev. Zagotovo pa mu bo potrebno nameniti določeno mero pozornosti. Potrebno bo pobirati dolge žoge, dobivati skok ter voditi igro. To je recept do zmage, vendar bo potrebno paziti na vsakega posameznika, saj so v letošnji sezoni že dokazali širino kadra in kakovost,” o svojem tekmecu za krono najboljšega strelca pravi Poplatnik.

Za konec je nekdanji mladi reprezentant v optimističnem tonu zaključil, da je Triglav boljša ekipa, a v opozorilo dodal, da je lahko vsakršno podcenjevanje hitro usodno: “Ne glede na vse, mislim, da smo boljša ekipa, kar kaže tudi lestvica, vendar ne smemo nikogar podcenjevati. Zame je Dob ob Krki edini resen konkurent, vendar je že tekma proti Veržeju, ko nismo uspeli sestaviti uspešnega napada, pokazala, da si ne smemo privoščiti podcenjevanja.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

2. SNL: Remi na Ptuju, Jadran slavil pri Beltincih

Nedeljski derbi trinajstega kroga 2. SNL na Mestnem stadionu na Ptuju med domačo Dravo Dak…